kisle

Prebavne težave, napihnjenost, bolečine v želodcu ... Tu je preprosta rešitev!
Ste med velikonočnimi prazniki preveč pojedli in se spopadate z bolečinami v želodcu, zgago, napihnjenostjo ali prebavnimi težavami? Potem si lahko pomagate z gelom, ki bo prečistil vaš želodec in črevesje, zaščitil sluznico prebavil, umiril simptome in podprl regeneracijo prizadetega prebavnega trakta.

Top 5 zimskih živil, ki jih morate uživati
Da bi imeli na voljo več svežega sadja in zelenjave, bomo morali še malo počakati. A do tedaj lahko uživamo pastinak, zeleno in nekatero drugo zimsko zelenjavo, iz katere si lahko pripravimo okusne jedi.

Odkrili, katera hrana pomaga premagati sramežljivost
Ameriška študija je odkrila, da probiotiki ne pomagajo le izboljšati prebave. Ugotovili so, da pomagajo zmanjšati hudo sramežljivost. Znanstveniki predlagajo uživanje jogurtov in kislih kumaric pa tudi črne čokolade.

Ste vedeli, kako zdravilna je?
Repa je povrtnina, ki je v zimskem času izjemno priljubljena in se pogosto znajde na našem krožniku. To pa ni nenavadno, saj so že naše babice vedele, da ni le okusna, a tudi izjemno zdravilna. Odlična je za čiščenje telesa, krepitev imunske odpornosti, skrbi pa tudi za lepo kožo in mladostni videz.

Žametni sadež, zaradi katerega boste imeli lepšo kožo in boste celo pametnejši
Marelice, ki so poznane po svoji rumeno-oranžni žametni lupini, veljajo za eden najbogatejših naravnih virov vitamina A, C, B kompleks, kalija in beta-karotena. Naše zdravje v najrazličnejših pogledih, ena izmed raziskav pa je celo pokazala, da snovi v marelicah izboljšujejo delovanje možganov in sposobnosti za intelektualno delo.

Resnica o kislinah, ki razjedajo vaše zobe
Pomaranče, paradižnik, jagode in drugo sadje in zelenjava vsebuje veliko kislin, ki lahko 'razjedajo' naše zobe. Tako ni nenavadno, da se v Sloveniji z obrabljeno sklenino ali tako imenovano kislinsko erozijo spopada več kot 600 000 ljudi. Če so tudi vaši zobje rumenkasti, temnejši, prosojni ali vidno tanjši, se morda z njo spopadate tudi vi. Preverite, kako si pomagati.

Odkrili, katera hrana pomaga premagati sramežljivost
Ameriška študija je odkrila, da probiotiki ne pomagajo le izboljšati prebave. Ugotovili so, da pomagajo zmanjšati hudo sramežljivost. Znanstveniki predlagajo uživanje jogurtov in kislih kumaric pa tudi črne čokolade.

'Grda' zelenjava, ki je izjemno zdravilna
Ko si na stojnicah ogledujemo rdeča jabolka, sveže dišeče jagode in temno rdeče grozje, nikoli ne pomislimo dvakrat, preden jih kupimo. A pri nekateri vrsti zelenjave, ki je na videz precej manj okusna in privlačna, se žal premalokrat odločimo za nakup. Predstavljamo vam seznam zelenjave, ki je izjemno zdravilna in okusna, a zaradi svojega videza prepogostokrat spregledana.

To je najslabša hrana za vaše zobe
Skrb za ustno higieno je ključnega pomena, če želimo ohraniti zdrave zobe in dlesni, a dobro znano je tudi, da lahko veliko škode naredi tudi napačna izbira hrane. Sladkarije so ena izmed njih, a obstajajo tudi druga živila, na katera običajno nismo tako pozorni. Tu je nekaj izmed njih.

Preprečite zobno erozijo!
V moderni družbi postaja zobna erozija vse bolj pereč problem, ki se ga v vsem svojem obsegu mnogi niti ne zavedajo, še posebej pa ne najstniki, ki pogosteje kot ostali podležejo škodljivemu načinu prehranjevanja in zahodnemu načinu življenja z vnosom kislih pijač in hrane.

Hrana, ki jo lahko jeste brez slabe vesti
Če želite izgubiti kakšen odvečen kilogram ali pa le obdržati vitko linijo, vam ni treba stradati. Izbrati morate le prava živila, ki bodo vašemu telesu zagotovila dovolj hranljivih snovi in vas nasitila. Tu je nekaj živil, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti.

Kako se odvaditi grizenja nohtov?
Grizenje nohtov ni le neprivlačna razvada. Je tudi nevarno početje, kajti na ta način v usta vnesemo obilico bakterij, poleg tega pa se nam lahko razdražena in poškodovana koža okuži, posledica česar so nadležne in boleče infekcije.

Vas zobje skelijo?
Preberite si, kako lahko ublažite bolečino, zaradi katere ne morete uživati v marsikateri hrani in pijači. Zaradi skelenja vam res ni potrebno trpeti.

So za takšne zobe krivi sadni sokovi?
Najnovejša raziskava je pokazala, da lahko sadni sokovi, ki jih otroci naravnost obožujejo, negativno vplivajo na zobno sklenino. Pa veste, kako to preprečiti?

Imate občutljive zobe? Preverite, kako si pomagati!
Z občasno občutljivostjo zob se sreča skoraj vsak človek. Vsi vemo, kakšen je občutek, ko nas ob mrzli ali vroči pijači zaskeli. Res neprijeteno. Kako pa si pomagati, smo povprašali zobozdravnico Mirjam Kovačič, dr. dent. med.

Spoznajte pet neverjetnih superživil
Številne zdravstvene težave lahko preženemo ali preprečimo že samo s pravilno prehrano. Predstavljamo vam pet superživil, katere učinke je dobro poznati in jih vključiti v svoj jedilnik.

Kako se bo razvajala naša nagrajenka?
Saša Kočar je s sodelovanjem v nagradni igri Donat Mg, v kateri nam je razkrila, kako ji ta pomaga pri številnih težavah z neurejeno prebavo, osvojila tudi glavno nagrado, ki ji jo mnogi še kako zavidamo. Poglejte, kako se bo razvajala naša nagrajenka.

Zakaj so preobilni obroki lahko zelo nevarni?
Preobilni obroki in hitro 'goltanje' hrane so vzrok mnogih težav, med njimi tudi pekoče bolečine ali neprijetnega občutka za prsnico. Takrat veste, da vas, kot vsakega desetega človeka, muči zgaga. Če se težava pojavi le občasno, so lahko rešitev že preprosti ukrepi, v nasprotnem primeru pa lahko težave z zgago napredujejo celo v razvoj raka.

Nikar ne pozabite na zobno nitko
Vsi dobro vemo, da je za ustno higieno treba večkrat na dan uporabiti zobno krtačko, a na to, da je treba uporabiti tudi zobno nitko, dostikrat pozabimo. Preverite, zakaj je njena uporaba nujna.

Težave z zgago in želodcem med prazniki
Ali ste vedeli, da v več kot polovici primerov zgage ne povzroča preveč želodčne kisline, temveč napačno mesto, kjer se ta nahaja?

Največja težava modernega človeka - zakisanost telesa
Današnje moderno, hitro, nemirno in stresno življenje, nezdrava prehrana, onesnaženost okolja in pomanjkanje telesne aktivnosti izjemno povečujejo zakisanost telesa ali acidozo.

Preverite, zakaj se ženske zatekajo k hrani!
Glede na zadnjo britansko raziskavo se ženske velikokrat "bašejo" s hrano zato, ker imajo kakšne čustvene težave. Na res težek dan naj bi tako pojedle celo za 500 kalorij več kot sicer.

Kaj je krivo, da nikakor ne morete shujšati?
Čeprav ste se odrekli sladkarijam, cvrti hrani, alkoholu, tehtnica še vedno ne kaže kaj dosti manj kot prej. Kaj torej počnete narobe? Kaj od tistega, kar se še vedno znajde na vašem jedilniku, sabotira vašo dieto?

Čemaževa juha
Preprosta priprava in odličen okus vas bosta zagotovo prepričala in čemaževa juha se bo zato večkrat pojavila na vašem jedilniku.

Čili s pustim piščancem
Čili s svojo ognjevitostjo povzroča sproščanje hormonov sreče, ki delujejo protibolečinsko, pospešuje prebavo in prekrvavitev ter je odličen afrodiziak, v kombinaciji s piščancem pa tudi odličen in zdrav obrok.

Odkrijte svojo došo in ustvarite harmonijo
Ajurveda je znanost, ki se dotika vseh ravni našega življenja – psihične, fizične in duhovne. Njena filozofija temelji na došah, umsko-telesnih tipih, s poznavanjem katerih lahko razumemo, katere aktivnosti, hrana in življenjski stil ohranjajo naše zdravje v ravnovesju. Odkrijte svojo došo!

Hujšajte z negativnimi kalorijami!
Bi radi veliko jedli in pri tem hujšali? Čeprav je slišati nemogoče, je to povsem mogoče. Pomembno je le, da uživate čim več živil, za prebavo katerih organizem porabi več energije kot jo z zaužitjem dobi.

Lovski krompir
Za vse ljubitelje krompirja predstavljamo recept za slasten krompir po lovsko. Priprava je preprosta, glavni sestavini poleg krompirja pa sta še slanina in kisla smetana.

Namaz iz smetane, zelene in kumare
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. A enako pomembno kot to, da ga ne izpustimo, je tudi to, kaj za zajtrk pojemo. Tukaj je recept za nekoliko drugačen, a nadvse okusen in zdrav namaz.

Kaj jesti glede na razpoloženje?
Strokovnjaki pravijo, da imajo določena živila velik vpliv ne le na naše fizično počutje, temveč tudi na psihično počutje. Kaj torej jesti, kadar smo pod stresom, ko smo žalosti ali jezni, ko čutimo tesnobo? Preverite.