kisle

Lovski krompir
Za vse ljubitelje krompirja predstavljamo recept za slasten krompir po lovsko. Priprava je preprosta, glavni sestavini poleg krompirja pa sta še slanina in kisla smetana.

Namaz iz smetane, zelene in kumare
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. A enako pomembno kot to, da ga ne izpustimo, je tudi to, kaj za zajtrk pojemo. Tukaj je recept za nekoliko drugačen, a nadvse okusen in zdrav namaz.

Kaj jesti glede na razpoloženje?
Strokovnjaki pravijo, da imajo določena živila velik vpliv ne le na naše fizično počutje, temveč tudi na psihično počutje. Kaj torej jesti, kadar smo pod stresom, ko smo žalosti ali jezni, ko čutimo tesnobo? Preverite.

Poznajte sprožilce vaših težav
Glavobol, ustne razjede, zgaga, diareja in krči niso nujno kazalci bolezni. Lahko gre le za reakcijo na določeno hrano, snov ali oblačilo. Preverite, kateri so najpogostejši sprožilci zdravstvenih težav!

Čemaž proti holesterolu
Čemaž so poznali že stari Rimljani. Raste od marca do junija in cvete v aprilu in maju v gosto poraslih preprogah. Mladi listi so sveže zeleni in svetli, zraste od 25–30 centimetrov visoko. Lahko ga gojite, a čebulice posadite v vlažna tla pod drevesi in grmovjem.

S figami nad raka
Znanstvena raziskava izraelskih raziskovalcev je pokazala, da fige pomembno vplivajo na uravnavo krvnega sladkorja in holesterola. Zaradi vsebnosti betakarotena in luteina pomagajo pri preprečevanju raka na prostati.

Z limono do lepih in zdravih nohtov
Ta čudežni sadež ima neverjetno veliko lepotnih in zdravilnih učinkov. Med drugim so ga že naše babice uporabljale za močnejše in lepše nohte.

Tudi z vodo ne smete pretiravati
Dejstvu, da je uživanje naravne vode zdravo, ne nasprotuje prav nihče. Obstajajo pa ljudje, ki se morajo pretiranemu pitju te esencialne tekočine izogibati, saj je za njih pretiravanje lahko nevarno.

Por – naravni antibiotik
Por ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora. Prvi dve imata daljše steblo, listi so svetlo zelene barve. Jesenski in zimski por imata krajše steblo in temnozelene liste.

Z brusnicami nad raka in bakterije
Že leta 1994 so v študiji, ki so jo izvedli na ameriškem Harvardu, ugotovili, da redno uživanje brusničnega soka zmanjšuje količino bakterij v sečilih starejših žensk.

Musaka s cvetačo
Za kosilo si lahko privoščite musako s cvetačo, vendar pa pazite, da bodo maščobe v mejah priporočene vrednosti. Predstavljamo vam recept za 6 ljudi.

S sadjem do lepšega videza
Ljudje vse pogosteje uporabljajo naravno kozmetiko, ki ne vsebuje konzervansov, barvil, dišav in drugih dodatkov. Zato so doma pripravljene maske in pilingi vedno bolj cenjeni.

Kivi sladoled
Tudi posladkati se je treba! Predstavljamo vam recept za zdravo sladico, ki vsebuje beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate v uravnoteženem razmerju.

Čemaž v jedeh
Čemaž postaja vse bolj priljubljena rastlina, ki jo lahko nabiramo v naravi in ima veliko zdravilnih učinkov. Poleg dobro poznane čemaževe juhe vam predstvljamo še nekaj slastnih čemaževih receptov.

Osem nasvetov za zdrav in bleščeč nasmeh!
Ne le da je bleščeče bel nasmeh sila privlačen, zbuja tudi občutek, da dajete veliko na ustno higieno in da lepo skrbite zase. In za bleščeče ter zdrave zobe veliko naredite kar sami. Ponujamo vam nekaj preprostih trikov ...

Peresniki v solati s piščančjim mesom
Večerja za 4 osebe

Piščančje meso v rdeči omaki
Imate holesterol? Brez slabe vesti si lahko privoščite piščančje meso v rdeči omaki. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Delikatesni tunin namaz
Uživanje rib, še posebej tunine, je izjemno zdravo, saj so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami in tako preprečujejo nastanek bolezni srca in ožilja. Predstavljamo vam recept za tunin namaz.

Silvestrska pojedina po receptu Saše Lendero
Novopečena mamica Saša, ki je v preteklih letih za silvestrovo običajno nastopala, bo letošnjo najdaljšo noč preživela v krogu družine. Pripravila bo slastno pojedino in recept zanjo je zaupala tudi nam.

Praznične jedi so lahko koristne za zdravje!
Silvestrovo je pred vrati in mize bodo spet polno obložene. Na krožnikih se bo znašlo marsikatero živilo, ki zdravju ni najbolj prijazno. A vendarle kot dodatek k prazničnim jedem pogosto uporabimo tudi kaj takšnega, kar je dobro za naše telo.

Buča na bučo pogača
Bliža se noč čarovnic, ko bomo z bučami, izrezljanimi tako ali drugače, odganjali zle duhove. No, na ta dan pa si lahko privoščite tudi kakšno zdravo jed iz buč.

Zakaj ne bi čistil zamenjali z limono?
Poleg izjemnih zdravilnih učinkov je limona tudi vsestransko uporabna. Uporablja se v kozmetiki, za nego telesa, pri pripravi peciv, za lajšanje bolečin, preganja neprijeten vonj in je tudi odlično čistilno sredstvo.

Glivice - prekletstvo sodobnega človeka!
Kandida je ena izmed najbolj pogostih okužb sodobnega človeka, saj prizadane skoraj vsako tretjo osebo. Medtem ko kot kandido večina zdravnikov prizna le vaginalno kandidozo, pa nekateri trdijo, da gre pri kandidozi za zakisanost celega organizma.

FIGA
Legenda pravi, da je v starem Rimu volkulja, ki je skrbela za ustanovitelja Rima, počivala pod figovim drevesom. Fige so bile v starih časih celo tako dragocene, da so z zakonom prepovedali izvoz najboljših fig.

SLIVA
Slive vsebujejo veliko antioksidantov in drugih pomembnih snovi, zato veljajo za odlično hrano za živce, izboljšujejo prebavo in pomagajo odvajati vodo iz telesa. Slive, ki jih poznamo že skoraj 2000 let, prihajajo iz Azije.

Privoščite si robide!
Če vam surove robide ne dišijo, si lahko iz njih pripravite tudi različne jedi ali okusno marmelado. Zakaj ne bi za spremembo poskusili hladne ribezove juhe z robidami.

Za spremembo si privoščite češnjevo juho
Iz češenj lahko pripravite precej okusnih jedi, od juhe pa vse do sladic, z njim pa lahko začnete in končate dan. Zdrave so, zato si jih privoščite v izobilju!

Pozor! Niso vse jagode zdrave!
Jagode so izredno uporaben sadež, saj vsebujejo veliko vitaminov, iz njih pa lahko pripravimo mnogo zdravih jedi. Vendar ne iz vseh. Prehranski strokovnjaki svarijo predvsem pred španskimi jagodami, ki jih lahko kupite tudi v slovenskih prodajalnah.

Špinačo zamenjajte z bolj zdravo koprivo
Spomladanski čas je kot nalašč primeren za čiščenje organizma. To lahko storite z uživanjem koprivnega čaja ali drugih jedi iz kopriv. Z uživanjem koprive boste namreč svoje telo do poletja spravili v formo. Rezultat bo odlično počutje in čudovit zunanji videz.

Z redkvico nad težave z jetri!
Če imate težave z jetri in žolčem si občasno privoščite solato ali namaz iz redkve. Redkev je namreč znana po tem, da učinkovito lajša težave, povezane s temi organi. Koristna pa je tudi pri putiki, sklepnem revmatizmu, kašlju in odpravljanju hripavosti. Zaradi antiseptičnega delovanja je odlična izbira tudi v boju proti glivicam.