maščob

Uživanje surovih jajc – koristno ali škodljivo?
Surova jajca so vir zdravih hranil, a tudi potencialni vir okužbe s salmonelo.

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način
Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj
Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

S tem si uničujete zdravje
Prihajajo tedni, ko bomo zdravi prehrani in zmernosti nekoliko pogledali skozi prste, saj se je v času, ko so mize bogato obložene s prazničnimi dobrotami, tako rekoč nemogoče ves čas 'držati nazaj'. Kljub temu pa velja biti pozoren na to, koliko in kaj uživamo v veselem decembru, saj je od tega odvisno naše splošno počutje, ki je osnova za lepe praznične dni. Na katera živila se torej opreti po obilnem božičnem kosilu ali prekrokani noči?

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?
Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Imate visok krvni tlak? Potem morate vedeti to
Če vprašate katerega koli zdravnika, kaj je najslabša stvar, ki jo lahko naredite za svoje zdravje, vam bodo skoraj vsi povedali enako.

5 mitov o topljenju maščobnih oblog, ki jih morate pozabiti
Vse dokler ne nehamo verjeti v mite in neresnice v povezavi s hujšanjem in topljenju maščobnih oblog, ne moremo zares začeti živeti zdravega življenja. To pa je navsezadnje naš cilj, kajne? Zdravo življenje namreč, ne zgolj in samo hujšanje.

Upočasnjeno delovanje ščitnice - kaj jesti, kdaj in v kakšnih količini?
Upočasnjeno delovanje ščitnice ali hipotiroidizem zahteva posebno vrsto prehrane. Priporočljiva je hrana z nizkim do srednje glikemičnim indeksom, kot je denimo ovsena kaša z jogurtom in cimetom. Nutricionist Nenad Bratković ponuja dodatne informacije o prehrani za ljudi, ki se borijo z upočasnjenim delovanjem ščitnice.

Svetovni dan sladkorne bolezni 2022: število oseb s sladkorno boleznijo se je v preteklih dveh letih izjemno povečalo
Na letošnji, že 13. nacionalni konferenci o sladkorni bolezni bodo izpostavljali, kako zelo pomembno je za osebe s sladkorno boleznijo, da imajo na voljo verodostojne in razumljive informacije. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo danes, ponuja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu, ponujajo pa tudi nasvete, kaj je treba storiti za boljše preprečevanje, diagnosticiranje in obvladovanje bolezni.

Dedna bolezen, ki lahko povečuje tveganje za srčni infarkt
Stanje z nenormalno visokimi vrednostmi krvnega holesterola in oz. ali trigliceridov in drugih vrst krvnih maščob imenujemo dedna hiperlipidemija. Kakšni so simptomi in kakšno je tveganje?

5 živil, ki lahko okrepijo vaš imunski sistem
Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko okrepimo imunski sistem, in hrana je vsekakor eden izmed njih!

Bolezen, ki prizadene arterije srca in možganov
Ateroskleroza je bolezen, pri kateri se na stenah arterij nalagajo holesterol in druge maščobne snovi, posledica pa je vidna v zožitvi omenjenih žil. Velja za resno bolezen, ki pa običajno v začetnih oblikah ne kaže simptomov.

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo
Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?
Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči težave s srcem
Glede na najnovejšo študijo, objavljeno v reviji Nutrients, lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči povišan holesterol in povišane trigliceride, navsezadnje pa tudi težave s srcem.

Ste že slišali za ta izjemen vir vlaknin?
V zadnjih nekaj letih se je naš nabor vsakodnevnih obveznosti precej podaljšal, zato nam ostaja vse manj časa za gibanje, sprostitev in zdravo prehranjevanje. Ko nas popade lakota, iščemo hitre rešitve, ki pa pogosto niso najbolj prijazne do naše prebave. Posledica je kritični porast funkcionalnih tegob sodobnega časa: zaprtja, zgage ter napihnjenosti, vse pogostejša je tudi lena prebava. Če stanje ni bolezensko, je zdrava prebava zagotovo dosegljiva – preverite, kako!

Veste vse o raku dojke?
Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah.

Ideje za preproste in zdrave zajtrke
Vsi že dobro vemo, da je zajtrk eden najpomembnejših obrokov dneva. Če pojemo zdrav zajtrk, bomo telesu že takoj zjutraj zagotovili zdrav vir goriva in čez dan manj verjetno posegali po nezdravih živilih. Tisti, ki jedo zajtrk, imajo tudi manj verjetnosti za debelost, ki je glavni vzrok za srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.

Svetovni dan srca: Povišan holesterol je škodljiv za vsakogar
Bolezni srca in ožilja predstavljajo enega glavnih vzrokov smrti v svetu. Zvišan holesterol je, kot poudarjajo pri Združenju kardiologov Slovenije, škodljiv za vsakogar. Veliko lahko naredimo z zdravimi navadami in preventivo.

Prednosti in slabosti intuitivnega prehranjevanja
Na kratko – koncept intuitivnega prehranjevanja poenostavljeno predstavlja filozofijo proti dietam in ljudje, ki sprejmejo to tehniko intuitivnega prehranjevanja, niso nikoli na dieti, ne pazijo nujno na to, kakšne količine hrane pojejo, ker pojedo toliko, kolikor 'čutijo', da je prav za njihovo telo. Kakšne so prednosti takšnega prehranjevanja, kakšne so slabosti?

5 stvari za alkoholnega 'mačka', ki naj bi dejansko delovale
Najboljše je seveda zdravo in zmerno pitje alkoholnih pijač, a vsi vemo, da se občasno lahko vsakemu zgodi, da zjutraj zaradi alkohola zaboli glava. Predstavljamo nekaj načinov, da se znebite alkoholnega mačka, ki naj bi po navedbah portala healthista dejansko delovali!

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti
Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Preverite, zakaj je dobro uživati kostanj
Kostanj za razliko od drugih oreškov in semen vsebuje sorazmerno majhno količino kalorij in maščob. Ne glede na to pa je odličen vir mineralov, vitaminov in fitohranil, ki pozitivno vplivajo na zdravje ljudi.

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?
Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Najpogostejši razlogi za počasno prebavo
Kje se skriva razlog za počasno prebavo, katere posledica je lahko napihnjenost, navsezadnje pa tudi povečanje telesne teže? Nekateri skriti dejavniki vas lahko presenetijo.

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava
Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Kaj se zgodi, če vsak dan pijemo zeleni čaj?
Čeprav se zdi, da bi večina za svoj najljubši napitek izbrala kavo, ne zeleni čaj, ima slednji številne pozitivne učinke na naše zdravje. Poglejmo si šest zdravstvenih koristi zelenega čaja.

Lahko hrana pomaga pri lajšanju tesnobe?
Vsak od nas se kdaj pa kdaj počuti tesnobno, zaradi česar smo lahko zaskrbljeni, napeti ali čutimo strah in neprijetno tiščanje v prsih. Vendar obstaja več strategij, ki jih lahko uporabimo za boljše počutje, med drugim si lahko pomagamo tudi s tem, da izboljšamo svojo prehrano.