Vizita.si

maščob

Dieta 14. 02. 2023 05.00

Kako hitro lahko shujšamo?

Nemalo ljudi gre od silnega prenajedanja na strogo dieto, kar ni niti pametno niti zdravo.

Vitamini in minerali 13. 02. 2023 05.00

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki

Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Bolezni 11. 02. 2023 05.00

11 znakov, da ščitnica deluje prekomerno

Prekomerno delovanje ščitnice (hipertiroidizem) ravno nasprotno od premalo delujoče ščitnice pospeši delovanje številnih celic in tkiv v telesu. Gre za eno od pogostih motenj hormonskega sistema, ki se največkrat pojavlja pri ženskah, starih od 20 do 50 let. Preverite, kako ga prepoznati.

Prebava 10. 02. 2023 05.00

Kaj so prebavni encimi?

Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Zdravje 03. 02. 2023 05.00

To so simptomi sindroma suhih oči

Sodoben življenjski slog temelji na digitalizaciji. Na vsakem koraku smo izpostavljeni zaslonom, gledanje v katere pa sčasoma mnogim postane mučno, saj začnejo čutiti vsiljivo praskanje in zbadanje, kot bi imeli v očesu tujek, ki ga ni mogoče odstraniti. Oči lahko postanejo pekoče, pordele in otekle, vid lahko nenadoma postane moten in meglen. V kolikor tudi pri sebi opažate podobne simptome, ki postanejo še bolj izraziti v zakajenih in ogrevanih prostorih ter na vetru in izraziti svetlobi, potem najbrž ne gre zgolj za klasično utrujenost – zelo verjetno imate sindrom suhih oči.

Starostne bolezni 26. 01. 2023 05.00

Nova študija bi lahko nakazovala na presenetljivo povezavo

Ugotovitve ponujajo razmislek o maščobah v naši prehrani. Slednje naj sploh ne bi bile tako slabe, kot radi prebiramo!

Prebava 24. 01. 2023 05.00

Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?

Hrana, ki jo jeste, ima neverjetno potovanje skozi vaše telo, od vrha (ust) do dna (vaš anus). Na tej poti se absorbirajo koristni deli vaše hrane, kar vam daje energijo in potrebna hranila. Danes pa bomo zajeli opis delovanja prebavnega sistema po korakih.

Koža 20. 01. 2023 05.00

Mastna, suha ali mešana ... To naj bi bila najboljša prehrana glede na tip kože

Pomembno je, kaj nanašamo na kožo in s čim jo vlažimo, a še bolj kot to je pomembno, kaj dajemo v telo. Slednje se namreč pozna tudi in predvsem na naši koži.

Prehrana 09. 01. 2023 05.00

Zlata pravila zdravega prehranjevanja v starosti

Procesa staranja ni mogoče ustaviti in v telesu prihaja do sprememb, za katere je med drugim treba prilagoditi prehrano in prehranjevalne navade.

Ginekologija in porodništvo 31. 12. 2022 05.00

To bi o sindromu policističnih jajčnikov morala vedeti vsaka ženska

Sindrom policističnih jajčnikov je ena najpogostejših bolezni, ki jo povzroča hormonsko neravnovesje, in prizadene vsako peto žensko.

Bolezni 20. 12. 2022 05.00

Kaj vse vpliva na težave s prebavili?

Najrazličnejše zdravstvene težave so vse pogostejše v današnjem času, ko zaradi tisoč in ene obveznosti zanemarjamo nekaj, kar je tako zelo pomembno – svoje telo. Vsi naši grehi pa se pogosto kažejo tudi v težavah s prebavili. O tem smo se pogovarjali tudi z gastroenterologom Rajkom Kneževićem.

Prehrana 15. 12. 2022 05.00

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način

Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Zdravje 09. 12. 2022 05.00

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj

Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

Prehrana 05. 12. 2022 05.00

S tem si uničujete zdravje

Prihajajo tedni, ko bomo zdravi prehrani in zmernosti nekoliko pogledali skozi prste, saj se je v času, ko so mize bogato obložene s prazničnimi dobrotami, tako rekoč nemogoče ves čas 'držati nazaj'. Kljub temu pa velja biti pozoren na to, koliko in kaj uživamo v veselem decembru, saj je od tega odvisno naše splošno počutje, ki je osnova za lepe praznične dni. Na katera živila se torej opreti po obilnem božičnem kosilu ali prekrokani noči?

Prehrana 02. 12. 2022 09.01

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?

Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Prehrana 30. 11. 2022 09.16

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami

Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Simptomi in bolezni 25. 11. 2022 05.00

Imate visok krvni tlak? Potem morate vedeti to

Če vprašate katerega koli zdravnika, kaj je najslabša stvar, ki jo lahko naredite za svoje zdravje, vam bodo skoraj vsi povedali enako.

Hujsanje 23. 11. 2022 05.00

5 mitov o topljenju maščobnih oblog, ki jih morate pozabiti

Vse dokler ne nehamo verjeti v mite in neresnice v povezavi s hujšanjem in topljenju maščobnih oblog, ne moremo zares začeti živeti zdravega življenja. To pa je navsezadnje naš cilj, kajne? Zdravo življenje namreč, ne zgolj in samo hujšanje.

Prehrana 23. 11. 2022 05.00

Upočasnjeno delovanje ščitnice - kaj jesti, kdaj in v kakšnih količini?

Upočasnjeno delovanje ščitnice ali hipotiroidizem zahteva posebno vrsto prehrane. Priporočljiva je hrana z nizkim do srednje glikemičnim indeksom, kot je denimo ovsena kaša z jogurtom in cimetom. Nutricionist Nenad Bratković ponuja dodatne informacije o prehrani za ljudi, ki se borijo z upočasnjenim delovanjem ščitnice.

Novice 14. 11. 2022 11.32

Svetovni dan sladkorne bolezni 2022: število oseb s sladkorno boleznijo se je v preteklih dveh letih izjemno povečalo

Na letošnji, že 13. nacionalni konferenci o sladkorni bolezni bodo izpostavljali, kako zelo pomembno je za osebe s sladkorno boleznijo, da imajo na voljo verodostojne in razumljive informacije. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo danes, ponuja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu, ponujajo pa tudi nasvete, kaj je treba storiti za boljše preprečevanje, diagnosticiranje in obvladovanje bolezni.

Imunski sistem 04. 11. 2022 05.00

5 živil, ki lahko okrepijo vaš imunski sistem

Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko okrepimo imunski sistem, in hrana je vsekakor eden izmed njih!

Prehrana 28. 10. 2022 13.13

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo

Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Prehrana 18. 10. 2022 05.00

Je mleko res zdravo?

Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Simptomi in bolezni 18. 10. 2022 05.00

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Vitamini in minerali 15. 10. 2022 05.00

Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči težave s srcem

Glede na najnovejšo študijo, objavljeno v reviji Nutrients, lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči povišan holesterol in povišane trigliceride, navsezadnje pa tudi težave s srcem.

Prehrana 11. 10. 2022 05.00

Ste že slišali za ta izjemen vir vlaknin?

V zadnjih nekaj letih se je naš nabor vsakodnevnih obveznosti precej podaljšal, zato nam ostaja vse manj časa za gibanje, sprostitev in zdravo prehranjevanje. Ko nas popade lakota, iščemo hitre rešitve, ki pa pogosto niso najbolj prijazne do naše prebave. Posledica je kritični porast funkcionalnih tegob sodobnega časa: zaprtja, zgage ter napihnjenosti, vse pogostejša je tudi lena prebava. Če stanje ni bolezensko, je zdrava prebava zagotovo dosegljiva – preverite, kako!

Rakave bolezni 07. 10. 2022 05.00

Veste vse o raku dojke?

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah.

Prehrana 30. 09. 2022 05.00

Ideje za preproste in zdrave zajtrke

Vsi že dobro vemo, da je zajtrk eden najpomembnejših obrokov dneva. Če pojemo zdrav zajtrk, bomo telesu že takoj zjutraj zagotovili zdrav vir goriva in čez dan manj verjetno posegali po nezdravih živilih. Tisti, ki jedo zajtrk, imajo tudi manj verjetnosti za debelost, ki je glavni vzrok za srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.

Novice 29. 09. 2022 11.55

Svetovni dan srca: Povišan holesterol je škodljiv za vsakogar

Bolezni srca in ožilja predstavljajo enega glavnih vzrokov smrti v svetu. Zvišan holesterol je, kot poudarjajo pri Združenju kardiologov Slovenije, škodljiv za vsakogar. Veliko lahko naredimo z zdravimi navadami in preventivo.

Prehrana 27. 09. 2022 05.00

Prednosti in slabosti intuitivnega prehranjevanja

Na kratko – koncept intuitivnega prehranjevanja poenostavljeno predstavlja filozofijo proti dietam in ljudje, ki sprejmejo to tehniko intuitivnega prehranjevanja, niso nikoli na dieti, ne pazijo nujno na to, kakšne količine hrane pojejo, ker pojedo toliko, kolikor 'čutijo', da je prav za njihovo telo. Kakšne so prednosti takšnega prehranjevanja, kakšne so slabosti?

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331