maščob

9 superzačimb, ki varujejo vaše zdravje
Začimbe in zelišča so v pravi meri izjemno zdravilna, zato nikar nanje ne pozabite med kuhanjem. Te namreč varujejo vaše srce, vas branijo pred rakavimi obolenji, zmanjšujejo vnetja in podobno. Predstavljamo vam devet superzačimb in zelišč, ki ne izboljšajo le okusa jedi, ampak pozitivno delujejo na vaše zdravje.

Odlični naravni viri zdravih maščob
Naše telo potrebuje maščobe. Te telesu dajejo energijo, pomagajo ohranjati zdravo in lepo kožo ter močne lase, ključno vlogo pa igrajo tudi pri ohranjanju primerne telesne temperature. A dobro je, da izbiramo med zdravimi maščobami. Tako vam predstavljamo seznam naravnih virov zdravih maščob.

Koliko ogljikovih hidratov morate zaužiti, če hujšate?
Kaj vam najprej pride na misel, ko razmišljate o hujšanju? Verjetno ste pomislili na ogljikove hidrate in kako ste jih izločili iz svoje prehrane z namenom, da shujšate. Ogljikovi hidrati niso nič slabega, dokler niso v škatli, vrečki, ovitku ... Torej niso v obliki procesirane hrane.

S temi živili obnovite črevesno floro v 24 urah
Zdravo črevo je temelj vašega splošnega zdravja in dobrega počutja. Toda kakšna je najboljša prehrana, ko gre za zdravje črevesja in celotnega prebavnega sistema? Katera je najboljša hrana in kateri se morate izogibati?

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan pojeste avokado?
Ljudje so se dolgo časa dobesedno bali maščob in redno šteli kalorije, ki jih zaužijejo. A danes je že dobro znano, da se zdravim maščobam ni treba izogibati. Še več. Naše telo jih nujno potrebuje. Zdrave maščobe pa vsebuje tudi avokado. Preverite, kaj se zgodi z našim telesom, če ga uživamo redno.

Čistijo telo, izboljšujejo prebavo, odpravljajo stres
Šparglji so ena od prvih vrst spomladanske zelenjave, ki vam po dolgi in mrzli zimi povrne minerale in vitamine, ki jih potrebujete, da lahko v pomlad vstopite polni energije. Pravijo jim tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona prične aprila, a v izobilju se jih lahko naužijemo prav v začetku maja.

Zakaj vaša koža ni sijoča in kako to spremeniti?
Po koncu zime je koža pogosto brez sijaja, bolj pusta in na videz utrujena. Sami radi opišete, da je videti brez energije. Zakaj? Kurilna sezona, mraz, suh zrak, pomanjkanje vlage in še bolj pogost vzrok pomanjkanje maščobe (lipidne komponente v koži) pustijo posledice tako na videzu kože kot dogajanju v globljih plasteh. Predvsem, če kože niste oskrbeli po koncu poletja. Kaj mislim s tem? V poletnem času se koža zaradi škodljivih zunanjih vplivov stara najhitreje in ko pridemo z dopusta, je pravi čas, da saniramo vse morebitne primanjkljaje in pa fotopoškodbe oz. posledice izpostavitve UV-sevanju. Danes so na voljo posebni protokoli neg, ki so kreirani prav za kožo, ki je bila izpostavljena soncu in jih je priporočljivo narediti vedno po prihodu z dopusta. Letos smo še sploh v posebni situaciji, ko obisk salonov za nego kože ni bil možen in je marsikdo moral prekiniti zimske načrte neg za obnovo kože. V tem primeru svetujem, da še več pozornosti posvetite negi kože doma in dodate tudi dodatne izdelke za nego.

Operacija zmanjšanja želodca - kako varna je?
Debelost je svetovno pereča težava, ki jo mnogi imenujejo kar novodobna epidemija 21. stoletja. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je trenutno 1,9 milijarde ljudi pretežkih in 600 milijonov debelih.

Kako najbolj preprosto in zanesljivo prepoznamo znake možganske kapi
Možganska kap je po celem svetu najpogostejša nevrološka bolezen. Samo v Sloveniji jo letno doživi več kot 4.000 ljudi. Smrtnost je visoka, izredno velika pa je tudi invalidnost, ki jo povzroča, saj mnogi utrpijo tudi hude posledice, kar njim in njihovim svojcem bistveno spremeni kakovost življenja. Evropski dan osveščanja o možganski kapi vsako leto obeležujemo na drugi torek v mesecu maju. Tokrat je to 12. maj.

Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo
Špargljem pravijo tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona začne v začetku aprila, njihov vrhunec pa je med prvomajskimi prazniki. Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave, ki so odlični za naše telo, saj nam po dolgi zimi povrnejo minerale in vitamine, ki jih potrebujemo, da lahko v pomlad vstopimo polni energije.

Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav?
V mešalnik vržemo kar nekaj sadja in zelenjave pa še kakšne oreščke in semena ter imamo občutek, da smo za svoje zdravje kar nekaj naredili. Pa je smuti res zdrav? Sadje in zelenjava in semena in oreščki so vsekakor živila, ki nam izredno koristijo. Toda bi bilo morda bolje pojesti cele? To smo vprašali prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Malica, ki ščiti srce, pomaga pri povišanem holesterolu
Ljudje v prehrani potrebujemo tudi maščobe. A zdrave maščobe. Eden njihovih najboljših virov je oreh. Zelo zdrava malica, s katero zaužijemo še vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Študija za študijo je pokazala, da uživanje orehov pomaga zniževati povišan holesterol oziroma preprečuje njegovo povišanje. Že zaradi tega varuje srce.

Presenetljivo je, kaj lahko teh 10 živil naredi za vaše srce
Da bi imeli bolj zdravo in močno srce, se izogibajte hrani, ki vsebuje veliko nasičenih maščob, sladkorja, soli. Izogibajte se živilom, ki vsebujejo prazne kalorije – z njimi zaužijemo veliko kalorij, a malo hranil, ki jih naše telo potrebuje. Kaj pa bi morali jesti?

6500 ljudi v Sloveniji ima to motnjo, a le 10 odstotkov jih ve zanjo
Družinska hiperholesterolemija je dedna motnja, ki jo spremlja zvišan "slabi" holesterol, in je izjemno nevarna, saj povečuje nagnjenost k prezgodnjemu pojavljanju bolezni srca in ožilja. Z njo se spopada okrog 6500 oseb v Sloveniji. Le 10 odstotkov pa jih ve, da jo ima. Prepoznajte simptome.

Kaj pomeni napis "brez sladkorja" na produktih?
Presnova sladkorjev ali sladil zahteva ogromno energije v našem telesu. V primeru nepravilne presnove se lahko sladkor začne v obliki maščob kopičiti v našem telesu. V izogib različnim težavam pri uživanju sladkorja se na trgu pojavljajo razni nadomestki – umetna sladila, ki ne vsebujejo glukoze, ogljikovih hidratov, ampak so produkt moderne prehrambeno – kemične industrije.

Poznate recept za dolgo in kakovostno življenje?
V številnih medijih lahko vsakodnevno zasledimo tako imenovane recepte za dolgo življenje. Zasuti smo z informacijami, kaj je idealen življenjski slog, kako se prehranjevati in na kakšen način razmišljati, da bi se čim bolj uspešno spopadali s stresom. A vprašanje, ki se pri tem poraja, je, kaj je res in kaj je le balast? Kako močno ste pripravljeni slediti vsemu, kar vam strežejo novodobni guruji zdravega življenja in nenazadnje – že imate svoj recept, s katerim jadrate skozi življenje?

Koliko mleka lahko spijemo na dan?
Na dan je priporočljivo spiti od 4 do 6 decilitrov mleka, pove Živa Lavriša, raziskovalka na Inštitutu za nutricionistiko. Seveda lahko del tega mleka zaužijemo tudi z mlečnimi izdelki. Izogibati se mu morajo le ljudje z laktozno intoleranco ali alergijo na mleko. A pri alergiji ne pomaga uživanje mleka brez laktoze, saj težave povzročajo mlečne beljakovine.

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?
Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Poznate teh 7 dobrobiti kostanja?
Kostanj je plod narave, ki pred zimo poskrbi, da znova dobro okrepimo svoj imunski sistem. Bogat je namreč z vlakninami, vitamini, minerali in zdravimi maščobami. Najbolj priljubljen je pečen, ki si ga v tem času radi privoščimo v izobilju na kakšnem kostanjevem pikniku. In prav je tako, saj ima kostanj številne dobrobiti na naše zdravje. Tukaj je nekaj njih.

Je to novo maslo dobro za vas?
Znanstveniki so želeli ustvariti bolj zdravo različico masla, ki bo vsebovala manj nasičenih maščob. In uspelo jim je. Ustvarili so maslu podoben namaz, ki je skoraj v celoti narejen iz vode.

Strokovnjaki opozorili na nevarna priporočila
Priporočati ljudem, naj ne uživajo nasičenih maščob, je lahko slab nasvet in lahko celo bolj škodi kot pomaga, opozarjajo strokovnjaki. Popolno izogibanje nasičenim maščobam lahko privede do tega, da iz svoje prehrane izključujemo nekatera pomembna živila, kot so jajca, temna čokolada, meso in sir. Vsa ta živila so bogata z maščobami, a vsebujejo tudi veliko zdravih hranil in vitaminov.

Še ena posledica prekomernega uživanja slabih maščob
Prehrana, ki vsebuje veliko slabih nasičenih maščob vodi v debelost. In ne le to – vodi tudi v depresijo, so odkrili raziskovalci univerze v Glasgowu na Škotskem. V obvestilu za javnost so zapisali, da znanost že nekaj časa raziskuje povezavo med debelostjo in depresijo. A šlo naj bi za eno prvih študij, ki je razkrila, kakšen je vpliv prevelike količine slabih maščob.

En ukrep za manjše tveganje za smrt zaradi raka dojke
Uživanje manj maščob in več sadja lahko zmanjša možnosti za smrt zaradi raka dojke, je pokazala zadnja velika študija. V Sloveniji se vsako leto z rakom dojke spopade okoli 1300 žensk, ta oblika raka je med ženskami najpogostejša.

Sadež z veliko maščobami, ki vam lahko pomaga shujšati
Da je avokado dober vir zdravih maščob, že dobro vemo. A zadnja raziskava je pokazala, da nam kljub temu, da vsebuje veliko maščob, lahko pomaga pri hujšanju. Še več, pravzaprav je odličen za tiste, ki se spopadajo s prekomerno telesno težo ali debelostjo in imajo povečano tveganje za sladkorno bolezen.

V katerem obdobju se lahko bolj zredimo?
Če uživamo hrano z visoko energijsko vrednostjo v času kroničnega stresa, lahko pridobimo več kilogramov kot takrat, ko nismo v stresu, je pokazala avstralska študija, ki je bila sicer narejena na živalskem modelu. Medtem ko nekateri v času stresa izgubijo željo po hrani, večina prav takrat čuti še večjo željo po živilih z veliko sladkorja in slabih maščob. To lahko poveča tveganje za debelost, ki močno škodi zdravju.

Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo
Perutninsko meso je ena najbolj priljubljenih izbir ljudi, ki radi jedo zdravo, saj vsebuje malo maščob, je lahko prebavljivo, ima visoko hranilno vrednost, priprava je preprosta. Danes smo vse bolj osveščeni tudi o tem, kako pomemben je vir perutninskega mesa in da lahko piščancem prijazna reja pomaga tudi k temu, da je meso bolj kvalitetno.

Maščobe, ki morajo biti na vašem krožniku
Da vse maščobe niso slabe, vemo že dolgo. Trenutno je veliko govora o transmaščobah, ki jih najdemo v ocvrti hrani, čipsih, rogljičkih in piškotih in povzročajo srčno-žilne bolezni ter veljajo za ene najbolj nezdravih maščob. A hkrati obstajajo maščobe, ki so ključnega pomena za naše zdravje. Z njihovo pomočjo se v našem telesu absorbirajo v maščobi topni vitamini, prav tako nas lahko varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi. Tu je nekaj zdravih maščobnih živil, ki jih morate vključiti na svoj jedilnik.

Zakaj je povsem v redu pojesti tudi malo čokolade?
Ste med tistimi, ki se trudijo jesti zdravo? Priporočljivo je imeti uravnoteženo prehrano, polno različnih sezonskih zdravih živil. A včasih se je povsem v redu tudi posladkati z malo čokolade. Tako vsaj pravijo newyorški raziskovalci.

Znanstveniki razkrili, kar bi vsi morali vedeti o maslu
Maslo je prišlo na slab glas, ker vsebuje nasičene maščobe. Številni ljudje mislijo, da bodo zaradi visokega nivoja maščob, ki jih vsebuje maslo, dobili povišan holesterol, da se jim bodo zamašile žile in da imajo povečano tveganje za srčni infarkt. A temu ni tako, pravijo strokovnjaki.

Vija vaja ven
Pozdravljeni, g. Lavrinec. Za vas imam nekaj vprašanj v zvezi z Whey proteini. Naj vam najprej povem, da sem star 30 let in obiskujem fitnes center 3 do 4 krat tedensko, kjer obiskujem zelo intenzivne...