okus

Tako se lahko znebite želje po sladkarijah!
Sladkor ima na živčni center v možganih enak učinek kot opiati, zato nas zasvoji. A odvisnosti od sladkorja se lahko zelo preprosto rešimo. Preverite, kako.

Povzroča napihnjenost, pa še marsikatero tegobo!
Soli se je težko povsem izogniti, saj nikoli ne veste, koliko je zaužijete, kadar hrane ne pripravljate sami. In zelo hitro je je preveč. Nekaj soli telo potrebuje. Preveč soli pa povzroči napihnjenost in še marsikatero tegobo.

Pred šestimi leti je izgubila 16 kilogramov, danes pa ...
Priljubljena pevka, ki je pred šestimi leti izgubila kar 16 kilogramov, danes z redno vadbo in zdravo prehrano vzdržuje zdravo telesno težo. Pri tem si pomaga tudi s prehranskimi dodatki. Po treningu vedno spije beljakovine v prahu z okusom čokolade, poleg tega si pomaga še z omega-3 maščobnimi kislinami in aminokislinami. Na ta način ohranja popolno postavo in dober imunski sistem.

TRIK: Kako se ustaviti, preden pojemo kaj sladkega?
Ko dobimo občutek, da nujno potrebujemo nekaj sladkega, nam možgani pravzaprav sporočajo nekaj drugega. Ameriški in brazilski znanstveniki trdijo, da bomo doživeli isti občutek sreče, če si bomo privoščili nekaj, kar nima specifičnega okusa, a je enako kalorično.

Nutricisti razkrili 7 živil, ki jih ne bi nikoli jedli!
Ko pomislimo na nezdravo hrano, nam najprej na pamet padejo vrečke čipsa. A verjetno ne bi pomislili na sadni smoothie in juho iz pločevinke. Pa bi morali, pravi priznana britanska nutricistka Helen Bond. Preverite, zakaj in katere hrane nutricistka prav tako ne bi jedla.

Začimba, ki dokazano topi kilograme
Zgodnje znanstvene raziskave so pokazale, da uživanje čilija lahko pomaga pri preprečevanju debelosti. A za večino je okus čilija premočan. Veliko bolj blag in prijeten okus ima cimet, ki prav tako dokazano topi odvečne kilograme.

Preprost trik, kako izgubiti kakšen kilogram
Ameriški znanstveniki so raziskali, kako bi bilo možno preprečiti, da bi se ljudje prenajedali. Odkrili so, da obstajajo trije zelo preprosti triki, ki povzročijo, da pri enem obroku ne pospravimo prevelike porcije.

Tako hitro ublažite bolečine ob otečenem grlu
Otečeno in boleče grlo je prvi znak, ki kaže na prehlad ali na katero drugo bolj resno obolenje. Ne glede na vzrok je ob bolečem grlu naša prva skrb, kako pekočo bolečino čim prej ublažiti. Tu je več načinov, ki pomagajo.

Povsem naraven napitek, ki krepi imunski sistem in topi maščobo
Povsem naraven napitek, ki bo okrepil vaš imunski sistem, izboljšal vaše počutje, vrh vsega pa še poskrbel za lepši videz! Sploh tako, da bo pripomogel k ravnejšemu trebuščku – delu telesa, ki večini povzroča preglavice.

Neverjetno, kakšen učinek ima
Črni čaj pri nas ni tako znan kot zeleni, čeprav je enako zdrav in morda še bolj okusen. Na telo deluje izjemno blagodejno, zato se potrudite, da dnevno popijete vsaj skodelico te tople in dišeče tekočine.

Veste, zakaj je tako zdrav?
Cimet jedem doda čudovit topel vonj in močan sladek okus. Toda se vam ne zdi, da tak opis običajno pomeni, da je določena hrana nezdrava? Tokrat kaj takega niti približno ne velja.

Veste, zakaj je tako zdrav?
Cimet jedem doda čudovit topel vonj in močan sladek okus. Toda se vam ne zdi, da tak opis običajno pomeni, da je določena hrana nezdrava? Tokrat kaj takega niti približno ne velja.

Začimbe, ki varujejo vaše zdravje in topijo maščobo
Znanstveniki so ugotovili, da ima le pol žličke cimeta enako raven antioksidatnov kot skodelica jagod. Ne le cimet, tudi številne druge začimbe so izjemno zdravilne. Prav zato nanje ne smete pozabiti niti v zimskem času.

12 korakov do izgube odvečne teže
Ne le, da bi bili bolj privlačni – odvečne kilograme je dobro izgubiti, da bi bili dolgoročno bolj zdravi, saj močno povečajo tveganje, da zbolimo. Zato predstavljamo 20 korakov, ki pomagajo shujšati.

Pozor! To je hrana, ki dokazano povzroča neplodnost
Neplodnost naj bi bila vse večja težava razvitega sveta tudi zaradi nezdrave hrane, ki jo mnogi uživajo v prekomernih količinah, opozarjajo strokovnjaki. Največji krivec: živila, ki vsebujejo veliko slabih maščob.

Preverite, zakaj jih morate jesti prav ZDAJ!
Buče so odlično jesensko živilo, ki se mora znajti na vašem krožniku. Bogate so namreč z antioksidanti, ki varujejo pred številnimi boleznimi in nas ohranjajo mlade. Vsebujejo malo kalorij, zato so odlične za hujšanje. Njihova semena pa bodo okrepila naš imunski sistem.

Tako se zagotovo znebite maščobe na trebuhu
Maščobne obloge na trebuhu. Tiste, ki se jih je najtežje znebiti, in tiste, ki si jih najmanj želimo. A vse ni tako črnogledo. Z nekaj ukrepi se jih lahko za vedno znebimo. Tu je nekaj nasvetov, ki vam morda pridejo prav.

Ne bi verjeli, kako zdravilen je lahko bananin olupek
Bananin olupek navadno zavržemo, a nutricisti pravijo, da je to prava škoda. Vsebuje namreč številne vitamine, minerale in druge snovi, ki izboljšujejo presnovo, skrbijo za zdravo srce in ožilje, možgane ter izboljšujejo razpoloženje. Uporabite ga lahko celo v lepotne namene.

8 znakov, da je vaš glavobol nevaren
Glavoboli so pogosta težava, s katero se je spopadel že vsakdo izmed nas. A včasih so glavoboli lahko simptom nevarnega stanja, na katerem se je treba takoj odzvati. Preverite, kako prepoznati nevaren glavobol.

Morda ni videti okusno, ampak – ko boste slišali, kako vam lahko pomaga ...
V svojo prehrano vključite tudi sir s plemenito plesnijo. Če mislite, da se na njegov močan okus ne boste mogli navaditi, pa vam bodo enako koristili tudi grah, soja in koruza. Vsebujejo snov, ki naj bi dobesedno zavrtela čas v našem telesu nazaj.

Odličen v boju proti prehladom, prebavnim težavam, stresu!
Ingver je začimba, na katero je prisegal že kitajski filozof Konfucij, ki je želel, da mu prav vsako jed pripravijo z njim. Ingver izvira iz Azije, a je zaradi svojih zdravilnih lastnosti zaslovel po vsem svetu. Vse bolj priljubljen je tudi pri nas.

Odličen v boju proti prehladom, prebavnim težavam, stresu!
Ingver je začimba, na katero je prisegal že kitajski filozof Konfucij, ki je želel, da mu prav vsako jed pripravijo z njim. Ingver izvira iz Azije, a je zaradi svojih zdravilnih lastnosti zaslovel po vsem svetu. Vse bolj priljubljen je tudi pri nas.

So dietne pijače bolj zdrave?
Če ste upali, da boste navadno pijačo zamenjali z dietno in boste s tem rešili težavo pridobivanja odvečnih kilogramov zaradi sladkih pijač, ste se zmotili, pravijo strokovnjaki. Preverite zakaj.

Tudi vi jeste avokado povsem napačno?
Tako kot je ogromno antioksidantov v grozdnih pečkah ali lupini jabolka, naj bi se tudi v avokadu približno 70 odstotkov vseh blagodejnih hranil, ki jih vsebuje, nahajalo v njegovi koščici. Preberite si, kako jih lahko izkoristite.

To je eden največjih čudežev narave
Jesen je pravi čas za uživanje tega sadeža bogate rdeče-oranžne barve. Kaki namreč ni le okusen, temveč je vrh vsega izjemno blagodejen. Ščiti pred vrsto boleznimi ter nam lahko celo pomaga shujšati.

8 živil, ki dokazano varujejo pred rakom
Zdrava prehrana dokazano močno zmanjšuje možnosti, da dobite raka. Študije kažejo, da lahko nekatera živila, kot so mastne ribe, preprečijo razrast tumorskih celic v telesu, zelena listnata zelenjava pa denimo vsebuje snovi, ki preprečujejo raka, ki nastane zaradi hormonskega neravnovesja. Preverite, katera hrana vas varuje pred rakom.

Uprite se prazničnemu prenajedanju in odpravite prebavne tegobe
Božično-novoletni prazniki so čas, ko so mize obložene s slastnimi dobrotami, ki nas spravljajo v skušnjavo. Čeprav se zdi, da je vse to balzam za našo dušo, pa lahko želodec in prebava še kako trpita. Kako torej preprečiti težave z želodcem in prebavo?

14 najbolj zdravih živil, na katera prisega Jamie Oliver
Priljubljeni kuhar Jamie Oliver, ki se je zavzemal za bolj zdravo šolsko prehrano v Britaniji, s svojimi novimi okusnimi recepti skuša ljudi prepričati o tem, da je tudi zdrava prehrana lahko okusna. Tako je pripravil seznam 14 najbolj zdravih živil, ki izboljšajo okus jedi in hkrati varujejo zdravje.

Tu je razlog, zakaj ga morate vključiti v jedilnik
Znanstveniki so pred desetletjem odkrili, da lahko snov v čiliju ubija celice raka prostate. Sedaj pa so odkrili, na kakšen način. Pokazalo se je, da se kapsaicin veže na membrano rakavih celic in jo dobesedno raztrga.

Nikoli ne bi uganili, da je stara 51 let! Njen recept je preprost
Mati dveh otrok in priznana britanska kuharica Anjula Devi je stara 51 let, a njena koža je napeta in sijoča kot koža 20-letnice. Velika ljubiteljica indijske hrane pravi, da je skrivnost njenega mladostnega videza zdrava prehrana, ki je močno začinjena.