prehranska

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?
Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Če ne pretiravamo, ima številne koristi za naše telo
Rastline niso edine, ki absorbirajo in presnavljajo sončno svetlobo. Podobno počnemo tudi vsi sesalci. Toda razmerje med (zdravo!) izpostavljenostjo soncu in zdravjem ni tako enostavno. Po eni strani sonce spodbuja proizvodnjo koristnih vitaminov D, po drugi strani pa določenim posameznikom povzroča veliko tegob, od katerih je najnevarnejša seveda kožni rak.

Kaj je NAC – Močni naravni produkt, ki se uporablja tudi v bolnišnicah
Ste že slišali za NAC (N-acetil-cistein) in njegovo vlogo pri krepitvi imunskega sistema? Čeprav veliko ljudi za ta naravni produkt sliši prvič, se v bolnišnicah že nekaj časa uporablja kot preverjena pomoč pri zdravljenju. Še posebej je uporaben za paciente, ki potrebujejo zaščititi in okrepiti imunski sistem pri hudih boleznih in zdravljenju. Prav tako je lahko koristen pri kroničnih težavah z dihanjem in kot pomoč pri neplodnosti.

Alternativna medicina: Vse, kar morate vedeti
Vsi mislimo, da vemo, kaj točno pomeni alternativna medicina. Pa je res tako?

Imeli boste manj maščobe na trebuhu in tudi več energije
Če se boste odrekli uživanju sladkorja, boste kmalu občutili vrsto pozitivnih učinkov, pravi Samantha Coogan, prehranska strokovnjakinja z univerze v Nevadi, Las Vegas, na njihovi spletni strani. Sčasoma boste imeli manj odvečne maščobe na trebuhu, občutili pa boste tudi več energije. Med drugim zato, ker boste bolje spali.

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil
V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

Kako lahko zmanjšamo vnetja v telesu?
Ugotovitve, da je vnetje ena izmed skupnih značilnosti praktično vseh nalezljivih in nenalezljivih bolezni, so v zadnjih dveh desetletjih prinesle pravo malo renesanso na področju raziskav v biomedicinskih znanostih.

To je eden glavnih krivcev za bolečine v sklepih
Vse toplejši dnevi kar kličejo po preživljanju prostega časa v naravi, uživanju v sprehodih, teku, kolesarjenju in drugih aktivnosti na svežem zraku. A žal se pogosto dogaja, da nam tovrstne aktivnosti otežuje nelagodje v sklepih in hrbtenici, tudi bolečine, težave pa se lahko še stopnjujejo, če se spopadate s prekomerno težo. Kje tiči vzrok in kako si pomagati?

3 divje rastline, ki jih že lahko naberete
Medtem ko se sodobni človek zanaša na gojeno zelenjavo, znanstvene raziskave govorijo o izjemnem prehranskem bogastvu divjih zelnatih rastlin, ki so bile v veliki meri dolgo časa zapostavljene. Seveda to ne velja za vse. Poglejmo si nekaj takšnih rastlin.

Nevarno stanje, s katerim se spopada več kot 60 odstotkov Slovencev
Srčno-žilne bolezni so tako v razvitem delu sveta kot tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Dejavnikov tveganja je več, med najpogostejšimi pa je zagotovo povišan holesterol v krvi. Na srečo lahko že z manjšimi spremembami življenjskega sloga veliko pripomoremo k zmanjšanju tveganja za omenjene bolezni ter posledično boljši kakovosti življenja. Kako?

Miti in dejstva o prehranskih dodatkih
Verjetno se je vsak izmed bralcev tega prispevka že poigraval z idejo ali potrebuje dodatke k prehrani in katera so tista prehranska dopolnila, ki mu lahko izboljšajo zdravje, morda pripomorejo k boljšemu počutju in močnejšemu imunskemu sistemu.

Ste vedeli, da je to simptom bolnih jeter?
Novo leto je odneslo čaroben praznični čas in nas vrnilo v običajno rutino. Tako smo ponovno vsakodnevno izpostavljeni stresnim situacijam, brez časa in volje za gibanje, ki bi nam glede na obilne decembrske pojedine še kako koristilo. Največje posledice vsega naštetega nosijo naša jetra, ki so odgovorna za procese presnove v telesu. Če jih dalj časa preobremenjujemo, se lahko namreč povsem izčrpajo, zamastijo in okvarijo. Kako poskrbeti, da do tega ne pride?

Vse o kolagenu – miti in resnice
Ni skrivnost, da si želimo recept, s katerim bi lahko postali najlepša različica sebe, zato pazimo pri prehrani, telovadimo in še in še. V zadnjem času pa na svoji priljubljenosti vse bolj pridobiva tudi kolagen, o katerem si več lahko preberete v nadaljevanju.

Živila, zaradi katerih boste pozabili na gripo in prehlad
Vsi vemo, da je bolje in lažje preprečiti in krepiti svojo odpornost proti virusnim boleznimi kot pa kasneje lajšati simptome prehlada ali gripe. Pri tem igra ključno vlogo prehrana. S pravilnim prehranjevanjem namreč telo napravimo odpornejše in ga pripravimo na boj proti okužbam, kar je še posebej pomembno v tem letnem času.

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?
Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

Tako lahko izboljšate svojo odpornost
Prišel je čas, ko se najrazličnejše virusne okužbe kar vrstijo, pa naj si bodo to prehladi, gripe ali druga obolenja, zaradi katerih bi morali svojemu imunskemu sistemu zagotovo posvetiti več pozornosti. Zakaj se ne bi letošnjo sezono izognili vsakoletnim težavam zaradi mokrih nosov, oteženega dihanja in neprijetnega kašlja?

Česnovo olje: močan ojačevalec imunosti
Če je česen že tisočletja znan kot izjemno zdravo živilo, pa se o česnovem olju govori manj. Ne glede na to, ali ga uporabljate, ali ga boste uporabljali, ali pa le razmišljate o njegovi uporabi v obliki prehranskega dopolnila ali pa za druge potrebe, se o njegovi uporabi najprej posvetujte s svojim osebnim zdravnikom!

Imate boleče migrene? Sprožilci naj bi bili predvsem individualni
Ocenjuje se, da 2 % svetovnega prebivalstva trpi zaradi kronične migrene, to stanje pa prizadene več žensk kot moških. Migrena je zapletena bolezen, pri kateri ima genetika pomembno vlogo, nikakor pa ni edini dejavnik.

Rastlinska prehrana – kaj vsebuje in kje jo najdemo?
Ste že slišali za rastlinsko hrano in njene koristi za človeka, planet in živali? Danes je to tema št. 1 v svetu prehrane, zdravja in okoljevarstva, zato je pomembno, da razumete, zakaj in kako je ta prehrana postala pomembna.

Fleksitarijanstvo – prehranjevanje brez odpovedovanja
Fleksitarijanstvo je način prehranjevanja, ki izboljšuje osebno počutje in ohranja planet. Temelji na rastlinski prehrani, vendar se ni treba popolnoma odpovedati živalskim izdelkom.

To so najpogostejši miti o zdravem načinu življenja
Ko odraščamo, slišimo od okolice, pa tudi od svojih staršev in starih staršev, veliko nasvetov, ki niso najboljši. Vsi vemo, da moramo skrbeti zase, za zdravo prehrano in se redno gibati. A v naši družbi še vedno obstaja nekaj najpogostejših mitov, ko beseda nanese na zdrav način življenja.

Res znate nadomestiti meso?
Meso je pomemben vir beljakovin, zato je v primeru, da ga v prehrani ne uživate dovolj, ključno, da se ga naučite pravilno nadomestiti. Za nasvet smo povprašali nutricistko Mojco Cepuš.

6 znakov, ki lahko nakazujejo na ortoreksijo
Ne pravijo brez razloga, da nikoli zares ne vemo, kaj se dogaja v človekovi notranjosti. Velikokrat je človek na zunaj videti srečen in zadovoljen, navsezadnje zdrav, v ozadju pa se lahko skriva marsikateri kompleks, ki ni razložljiv na prvi pogled. Ortoreksija spada med motnje hranjenja.

5 “zdravih” živil, ki so v resnici potrata denarja
Seveda vam bo vsak prehranski strokovnjak odsvetoval nakupe belega kruha, rogljičkov, gaziranih pijač, bonbonov, čokolade in čipsa. Toda vsi vemo, da to ni hrana, ki bi pripomogla k našemu zdravju. Bolj problematično je, da so nekatera živila predstavljena kot zdrava in so zato morda celo dražja. V resnici pa bi marsikdaj prav lahko namesto njih pojedli tisto čokolado, ki si jo zares želimo.

Se zavedate posledic pomanjkanja vitamina D?
Vitamin D sodi v skupino v maščobah topnih vitaminov, odgovoren je za povečanje absorpcije kalcija, magnezija in fosforja v črevesju in je ključnega pomena pri številnih telesnih funkcijah. Najboljši naravni vir vitamina D je njegova sinteza v spodnjih plasteh kožne povrhnjice s kemično reakcijo, ki je odvisna od izpostavljenosti soncu (zlasti UVB-sevanju). Kaj se zgodi, če našemu telesu tega vitamina primanjkuje?

Vitamin D – kaj je res in kaj ni?
Vitamin D ima čisto posebno mesto med vsemi vitamini, ne zgolj v zadnjem času, temveč nasploh. Naše telo ga pridobi z optimalnim in zmernim izpostavljanjem sončnim žarkom, z mešano in uravnoteženo prehrano, le malo kdo pa ve, da je lastna proizvodnja vitamina D pri ljudeh precej višja v primerjavi s prehranskim vnosom vitamina D. Poglejmo si vse, kar o tem vitaminu vemo iz trenutnih študij.

Prva pomoč za izboljšanje odpornosti
Dobro delujoč imunski sistem je prvi korak do zaščite pred bakterijami in virusi, zato je prav, da mu namenite več pozornosti, da boste ostali zdravi.

Živilo, ki lahko zmanjša tveganje za enega najpogostejših rakov
Redno uživanje rib zmanjša tveganje za raka na debelem črevesu in danki, je pokazala študija, ki jo je vodila Mednarodna agencija za raziskave raka. Vzeli so podatke 476.160 ljudi, ki so jih spremljali 15 let. Menijo, da je zmanjšano tveganje posledica delovanja omega-3 maščobnih kislin, ki jih ribe vsebujejo.

Kakšne so posledice pomanjkanja vitamina D?
Vitamin D sodi v skupino v maščobah topnih vitaminov, odgovoren pa je za povečano absorpcijo kalcija, magnezija in fosforja v črevesju. Sodeluje in je izjemno pomemben tudi pri številnih telesnih funkcijah, ki so nujno potrebne za normalno delovanje. Kakšni so znaki in posledice, ki jih prinese pomanjkanje tega vitamina?

Na kaj morajo biti pozorni vegetarijanci in vegani?
Tisti, ki ne uživajo mesa, vendar uživajo mleko in jajca, morda tudi ribe, ob zdravi raznovrstni prehrani ne bi smeli imeti težav z vnosom vseh hranil. Tisti, ki ne uživajo nobenega mesa in tudi ne mleka in jajc, pa bi morali biti bolj pozorni le, da redno uživajo druga živila, ki vsebujejo beljakovine, kalcij, železo, cink, vitamina D in B12 ter omega 3 maščobne kisline.