Vizita.si

prehranska

Zdravje 11. 04. 2023 05.00

Razlog, zakaj prihaja do bolečin, vas bo presenetil

Zmotno je prepričanje, da imajo težave s sklepi zgolj starejši. Nelagodje, zbadanje in bolečine v sklepih občutijo tudi mlajši, predvsem tisti, ki se spopadajo s prekomerno težo, ter navdušeni rekreativci in športniki, ki sklepe pogosto obremenjujejo. Kako si pomagati?

Novice 28. 02. 2023 14.36

Študija povezuje eritritol s srčnim infarktom in možgansko kapjo

Umetno sladilo, eritritol, je po zadnji študiji sodeč povezano z višjimi stopnjami srčnega infarkta in možganske kapi.

Aktivno življenje 22. 02. 2023 05.00

Kako 'najlažje' pridobiti mišično maso?

Pridobivanje in vzdrževanje mišične mase sta bistvenega pomena za športno uspešnost, preprečevanje poškodb, kakovost življenja in upočasnjevanje procesa staranja. Za nekatere je pomembna bolj, za druge manj, vseeno pa si poglejmo, kako najlažje pridobimo mišično maso in jo seveda tudi obdržimo.

Zdravje 11. 01. 2023 05.00

Pomemben mineral za krepitev imunske odpornosti

Cink je takoj za železom eden od najpogostejših mineralov v človeškem telesu, pomanjkanje le tega pa lahko povzroči številne težave. Med njimi so izpadanje las, težave s kožo, želodčne težave in tudi oslabljen imunski sistem, ki pa mora biti ravno v zimskem času okrepljen, saj nas ščiti pred škodljivimi mikroorganizmi.

Ginekologija in porodništvo 31. 12. 2022 05.00

To bi o sindromu policističnih jajčnikov morala vedeti vsaka ženska

Sindrom policističnih jajčnikov je ena najpogostejših bolezni, ki jo povzroča hormonsko neravnovesje, in prizadene vsako peto žensko.

Prehrana 23. 11. 2022 05.00

Upočasnjeno delovanje ščitnice - kaj jesti, kdaj in v kakšnih količini?

Upočasnjeno delovanje ščitnice ali hipotiroidizem zahteva posebno vrsto prehrane. Priporočljiva je hrana z nizkim do srednje glikemičnim indeksom, kot je denimo ovsena kaša z jogurtom in cimetom. Nutricionist Nenad Bratković ponuja dodatne informacije o prehrani za ljudi, ki se borijo z upočasnjenim delovanjem ščitnice.

Simptomi in bolezni 02. 11. 2022 05.00

Sindrom razdražljivega črevesja: vzroki, simptomi, pomoč

Sindrom razdražljivega črevesja je pogosta motnja, za katero so značilne bolečine v trebuhu in spremenjeno odvajanje blata v obdobju vsaj treh mesecev. Kakšni so simptomi in vzroki za sindrom razdražljivega črevesja? Kakšni so načini zdravljenja, kaj jesti in čemu se izogibati in ali omenjeni sindrom vpliva na telesno težo?

Zlata leta 28. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?

Redno uživate ribe? Sploh v tem letnem času in sploh če ste na počitnicah ob morju? Kitajska raziskava je pokazala, da nas ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. In sicer se ob rednem uživanju rib tveganje zmanjša tudi za skoraj 40 odstotkov.

Novice 24. 10. 2022 05.00

4 razlogi, zakaj začeti jemati beta glukane še danes

Beta glukani so vodotopne prehranske vlaknine, ki jih najdemo v nekaterih gobah, morskih algah in žitaricah, kot so ječmen, oves in pšenica. Veliko se je že govorilo o njihovem koristnem vplivu na imunski sistem in njihovo vlogo pri borbi z bakterijami in virusi. Vendar le redko kdo ve, da so beta glukani na Japonskem registrirani kot zdravilo, ki pomaga pacientom pri zdravljenju rakavih obolenj, da imajo pomembno vlogo pri zdravju srca in celo pri hujšanju. Zakaj bi torej morali razmisliti o dodajanju beta glukanov v vaš jedilnik?

Novice 17. 10. 2022 05.00

Svetovni dan vida: poskrbite za svoje oči še danes

Ob svetovnem dnevu vida so napovedi strokovnjakov glede okvar vida v prihodnosti precej črne, a za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami.

Novice 27. 09. 2022 12.42

Samo vitamin C v boju proti virusom ne bo dovolj

O imunskem sistemu se večinoma pogovarjamo jeseni, ko se na pohod odpravijo virusi in tipična prehoda obolenja. Takrat se namreč najbolj jasno vidi, če je v dovolj dobri kondiciji, da se lahko zoperstavi virusom in gripi. Pri tem mu lahko do določene mere pomagamo tudi sami – s premišljenimi odločitvami in zdravim življenjskim slogom!

Prehrana 07. 09. 2022 05.00

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?

Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Zdravje 21. 06. 2022 05.00

Če ne pretiravamo, ima številne koristi za naše telo

Rastline niso edine, ki absorbirajo in presnavljajo sončno svetlobo. Podobno počnemo tudi vsi sesalci. Toda razmerje med (zdravo!) izpostavljenostjo soncu in zdravjem ni tako enostavno. Po eni strani sonce spodbuja proizvodnjo koristnih vitaminov D, po drugi strani pa določenim posameznikom povzroča veliko tegob, od katerih je najnevarnejša seveda kožni rak.

Naslovnica 06. 06. 2022 05.00

Kaj je NAC – Močni naravni produkt, ki se uporablja tudi v bolnišnicah

Ste že slišali za NAC (N-acetil-cistein) in njegovo vlogo pri krepitvi imunskega sistema? Čeprav veliko ljudi za ta naravni produkt sliši prvič, se v bolnišnicah že nekaj časa uporablja kot preverjena pomoč pri zdravljenju. Še posebej je uporaben za paciente, ki potrebujejo zaščititi in okrepiti imunski sistem pri hudih boleznih in zdravljenju. Prav tako je lahko koristen pri kroničnih težavah z dihanjem in kot pomoč pri neplodnosti.

Naslovnica 19. 05. 2022 05.00

Alternativna medicina: Vse, kar morate vedeti

Vsi mislimo, da vemo, kaj točno pomeni alternativna medicina. Pa je res tako?

Nasmeh zdravju 12. 05. 2022 05.00

Imeli boste manj maščobe na trebuhu in tudi več energije

Če se boste odrekli uživanju sladkorja, boste kmalu občutili vrsto pozitivnih učinkov, pravi Samantha Coogan, prehranska strokovnjakinja z univerze v Nevadi, Las Vegas, na njihovi spletni strani. Sčasoma boste imeli manj odvečne maščobe na trebuhu, občutili pa boste tudi več energije. Med drugim zato, ker boste bolje spali.

Prehrana 10. 05. 2022 05.00

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil

V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

Imunski sistem 29. 03. 2022 05.00

Kako lahko zmanjšamo vnetja v telesu?

Ugotovitve, da je vnetje ena izmed skupnih značilnosti praktično vseh nalezljivih in nenalezljivih bolezni, so v zadnjih dveh desetletjih prinesle pravo malo renesanso na področju raziskav v biomedicinskih znanostih.

Zdravje 23. 03. 2022 05.00

To je eden glavnih krivcev za bolečine v sklepih

Vse toplejši dnevi kar kličejo po preživljanju prostega časa v naravi, uživanju v sprehodih, teku, kolesarjenju in drugih aktivnosti na svežem zraku. A žal se pogosto dogaja, da nam tovrstne aktivnosti otežuje nelagodje v sklepih in hrbtenici, tudi bolečine, težave pa se lahko še stopnjujejo, če se spopadate s prekomerno težo. Kje tiči vzrok in kako si pomagati?

Prehrana 18. 03. 2022 04.45

3 divje rastline, ki jih že lahko naberete

Medtem ko se sodobni človek zanaša na gojeno zelenjavo, znanstvene raziskave govorijo o izjemnem prehranskem bogastvu divjih zelnatih rastlin, ki so bile v veliki meri dolgo časa zapostavljene. Seveda to ne velja za vse. Poglejmo si nekaj takšnih rastlin.

Zdravje 28. 02. 2022 05.00

Nevarno stanje, s katerim se spopada več kot 60 odstotkov Slovencev

Srčno-žilne bolezni so tako v razvitem delu sveta kot tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Dejavnikov tveganja je več, med najpogostejšimi pa je zagotovo povišan holesterol v krvi. Na srečo lahko že z manjšimi spremembami življenjskega sloga veliko pripomoremo k zmanjšanju tveganja za omenjene bolezni ter posledično boljši kakovosti življenja. Kako?

Prehrana 17. 02. 2022 05.00

Miti in dejstva o prehranskih dodatkih

Verjetno se je vsak izmed bralcev tega prispevka že poigraval z idejo ali potrebuje dodatke k prehrani in katera so tista prehranska dopolnila, ki mu lahko izboljšajo zdravje, morda pripomorejo k boljšemu počutju in močnejšemu imunskemu sistemu.

Razstrupljanje 14. 02. 2022 08.21

Ste vedeli, da je to simptom bolnih jeter?

Novo leto je odneslo čaroben praznični čas in nas vrnilo v običajno rutino. Tako smo ponovno vsakodnevno izpostavljeni stresnim situacijam, brez časa in volje za gibanje, ki bi nam glede na obilne decembrske pojedine še kako koristilo. Največje posledice vsega naštetega nosijo naša jetra, ki so odgovorna za procese presnove v telesu. Če jih dalj časa preobremenjujemo, se lahko namreč povsem izčrpajo, zamastijo in okvarijo. Kako poskrbeti, da do tega ne pride?

Lepota 04. 02. 2022 05.00

Vse o kolagenu – miti in resnice

Ni skrivnost, da si želimo recept, s katerim bi lahko postali najlepša različica sebe, zato pazimo pri prehrani, telovadimo in še in še. V zadnjem času pa na svoji priljubljenosti vse bolj pridobiva tudi kolagen, o katerem si več lahko preberete v nadaljevanju.

Prehrana 02. 02. 2022 05.00

Živila, zaradi katerih boste pozabili na gripo in prehlad

Vsi vemo, da je bolje in lažje preprečiti in krepiti svojo odpornost proti virusnim boleznimi kot pa kasneje lajšati simptome prehlada ali gripe. Pri tem igra ključno vlogo prehrana. S pravilnim prehranjevanjem namreč telo napravimo odpornejše in ga pripravimo na boj proti okužbam, kar je še posebej pomembno v tem letnem času.

Prehrana 12. 11. 2021 05.00

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?

Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

Zdravje 12. 10. 2021 05.00

Tako lahko izboljšate svojo odpornost

Prišel je čas, ko se najrazličnejše virusne okužbe kar vrstijo, pa naj si bodo to prehladi, gripe ali druga obolenja, zaradi katerih bi morali svojemu imunskemu sistemu zagotovo posvetiti več pozornosti. Zakaj se ne bi letošnjo sezono izognili vsakoletnim težavam zaradi mokrih nosov, oteženega dihanja in neprijetnega kašlja?

Alternativa 15. 06. 2021 06.00

Česnovo olje: močan ojačevalec imunosti

Če je česen že tisočletja znan kot izjemno zdravo živilo, pa se o česnovem olju govori manj. Ne glede na to, ali ga uporabljate, ali ga boste uporabljali, ali pa le razmišljate o njegovi uporabi v obliki prehranskega dopolnila ali pa za druge potrebe, se o njegovi uporabi najprej posvetujte s svojim osebnim zdravnikom!

Simptomi in bolezni 08. 06. 2021 06.00

Imate boleče migrene? Sprožilci naj bi bili predvsem individualni

Ocenjuje se, da 2 % svetovnega prebivalstva trpi zaradi kronične migrene, to stanje pa prizadene več žensk kot moških. Migrena je zapletena bolezen, pri kateri ima genetika pomembno vlogo, nikakor pa ni edini dejavnik.

Naslovnica 21. 05. 2021 06.00

Rastlinska prehrana – kaj vsebuje in kje jo najdemo?

Ste že slišali za rastlinsko hrano in njene koristi za človeka, planet in živali? Danes je to tema št. 1 v svetu prehrane, zdravja in okoljevarstva, zato je pomembno, da razumete, zakaj in kako je ta prehrana postala pomembna.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106