Vizita.si

prehranska

Prehrana 08. 04. 2020 08.45

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok

Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?

Zdravje 27. 03. 2020 08.12

Rastlina, ki nam lahko pomaga, ko smo nemirni in napeti zaradi stresa

Nemir, napetost, težave s spanjem, glavoboli, bolečine v mišicah, želodčne težave. Vse to so lahko posledice stresa. Ta ima močan vpliv na naše počutje in zdravje ter s tem lahko občutno poslabša kakovost življenja. Preberite si, kako vam lahko pri lajšanju stresa pomaga baldrijan.  

Bolezni 28. 02. 2020 08.28

Kaj pomeni občutek kovinskega okusa v ustih?

Kovinski okus v ustih ali parageusia se lahko pojavi zaradi popolnoma nedolžnih razlogov, lahko pa predstavlja resnejše zdravstvene težave. Zagotovo pa kovinski okus v ustih predstavlja neprijeten občutek in lahko vztraja več tednov ali mesecev, zato si v spodnjih vrsticah preberite o možnih vzrokih, ki ga povzročajo.

Razstrupljanje 21. 02. 2020 07.56

Z glino lahko izločite strupe iz telesa

Glina: material umetnikov in staro ljudsko zdravilo. Že stoletja ljudje verjamejo, da glina veže strupe in jih odvaja iz telesa. To ni povsem dokazano, toda vsekakor vsebuje številna koristna hranila in vam ne more škodovati.

Zdravje 20. 02. 2020 07.44

Kako je tudi sladica lahko del zdrave prehrane?

Trenutno se police šibijo pod težo pustnih krofov. Pa tudi sicer imamo čez vse leto ogromno izbiro slastnih sladic. Vsaj kdaj si jih želimo privoščiti. Hkrati se želimo prehranjevati zdravo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo vprašali, ali lahko na čim bolj zdrav način v svojo prehrano vključimo tudi male pregrehe.

Zdravje 14. 02. 2020 13.28

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen

S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

Bolezni 18. 01. 2020 11.26

Z bolečinami v sklepih se spopadajo ne le starejši

Z bolečinami v sklepih se spopadajo ne le starejši ljudje. Okoli 10 milijonov ljudi se samo v Veliki Britaniji spopada z artritisom in podobnimi stanji. Nutricist Rick Hay je zato za spletno stran Healthista razkril 5 naravnih načinov, kako ublažiti bolečine v sklepih.

Zdravje 30. 12. 2019 08.20

Kakšni so učinki uporabe steroidov?

Leta 1930 so nemški znanstveniki odkrili, kako narediti umetno molekulo hormona testosterona. Začetni rezultati so bili odlični. Novi hormoni so uspešno podvojili velikost telesnih mišic v precej kratkem času ter povečali vzdržljivost in agresivnost. Leta 1940 so nekatere od prvih odkritih steroidov uporabili na nemških vojakih, kasneje, v petdesetih, pa so jih uporabljali ruski atleti.

Prehrana 24. 12. 2019 11.03

Rdeče meso: zdravo ali ne?

Kako je torej z rdečim mesom? Si ga smemo kdaj privoščiti ali bi se mu morali povsem odreči? "Povsem odreči se mu ni treba," odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Svetujejo pa vse največje svetovne organizacije, da se v popolnosti izognemo predelanim mesninam, kot so salame, klobase, hrenovke in podobno." Nepredelano rdeče meso pa lahko uživamo v zmernih količinah.

Zdravje 19. 12. 2019 10.14

Najpogostejša obolenja, ki se pojavljajo pozimi

Otroci v vrtcih in šolah so še posebej izpostavljeni okužbam, zato je izjemno pomembno, da okrepite njihov imunski sistem.

Zdravje 12. 09. 2019 08.08

Izjemen dan se začne z izjemnim spancem

Ljubljana, 11. september 2019 – Spanje je zelo pomembna funkcija organizma in močno vpliva na kakovost našega življenja. O pomenu spanja in o nespečnosti, ki spada med globalne zdravstvene probleme, so govorili na okrogli mizi, ki jo je organizirala Krka, največje slovensko farmacevtsko podjetje in eno od vodilnih generičnih farmacevtskih podjetij na svetu.

Prehrana 23. 10. 2019 08.14

Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže

Prvi hladnejši dnevi že dišijo po domači kuhinji. Segedin in sarme so z namenom jedi za jesenke in zimske dni, saj zelje vsebuje vse, kar človeško telo potrebuje, da bi okrepilo imunski sistem in se pripravilo na nižje temperature.

Prehrana 15. 10. 2019 13.16

Se boste zaradi krompirja res zredili?

"To, da se med hujšanjem ne sme jesti krompirja, je neumnost," takoj jasno pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš, ki vsakodnevno ljudem pomaga do bolj zdrave teže. Preberite si, zakaj si ga lahko tudi, ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, privoščite brez slabe vesti in z veliko užitka.

Prehrana 15. 10. 2019 13.15

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?

Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Dieta 15. 10. 2019 13.12

Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj?

Moramo živila res ločevati? Res ne smemo uživati hkrati mesa in krompirja? Resnica je prav nasprotna, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Meso in krompir je celo priporočljivo uživati skupaj. Namesto da pazimo na to, da hrano ločujemo, pa je bolje, da pazimo, da ne uživamo prevelikih porcij.

Prehrana 19. 09. 2019 10.16

Ne dajajte otrokom kokosovega ali riževega mleka

Kokosovo mleko, riževo mleko, ovseno ali katero drugo rastlinsko mleko, ki je nadomestek mleka ne bi smela piti večina otrok mlajših od pet let, so opozorili strokovnjaki. Kot pravijo, rastlinski nadomestki mleka ne nudijo otroku dovolj hranil, ki jih potrebuje za rast in razvoj.

Lepota 19. 08. 2019 23.14

Imate težave z lasiščem? Morda razlog za to ni tako nedolžen

Lasje so precej pomemben del naše samopodobe. Predvsem, če so gosti, sijoči in zdravi, so nam v ponos. Za zdravje naših las pa lahko veliko naredimo sami s pravilno nego in zdravim načinom življenja.

Rakave bolezni 13. 08. 2019 08.01

Tveganje za raka povečuje za dvakrat več, kot smo mislili prej

Debelost povečuje tveganje za raka za dvakrat več, kot smo mislili prej, opozarja nova študija Mednarodne agencije za raziskave raka. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko debelost povzroči na tisoče smrti, ki bi se jim lahko izognili. V študiji se je pokazalo, da se je tveganje podvojilo od prejšnjih napovedi pri raku ledvic in trebušne slinavke.

Prehrana 09. 08. 2019 11.18

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk

Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Razstrupljanje 23. 04. 2019 07.22

Razstrupljanje lahko traja od dva do tri dni

Med prazniki se lahko brez slabe vesti prehranjujemo praznično. S tem ni nič narobe, če so ostale dni naši obroki zdravi in uravnoteženi, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Lahko pa od dva do tri dni po praznikih namenimo postu in telesu pomagamo, da se bolje razstrupi.

Zdravje 05. 07. 2019 10.59

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?

Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

Zdravje 17. 06. 2019 08.09

Pomemben mineral, ki vam ga lahko primanjkuje

Magnezij je mineral, ki je vključen v več kot 300 biokemičnih procesov v telesu, zato je eden najpomembnejših mineralov za naše telo. A ko po športni aktivnosti nastanejo mišični krči, ko se spopademo z napetostjo telesa in mišic, ko se pojavijo glavoboli, stres, živčnost ali celo preskakovanje srca, le redko najprej pomislimo, da nam v resnici primanjkuje magnezija.

Lepota 14. 06. 2019 14.40

'Krivec je tudi hrana, ki je prazna.'

Poletje je čas, ko skočimo v kopalke, pa tudi, ko si zaželimo, da bi to lahko storili brez celulita. Kako se te nadloge znebiti, smo se pogovarjali z nutricistko Mojco Cepuš, ki pravi, da lahko to dosežemo tudi z malo drugačno prehrano.

Zdravje 12. 06. 2019 07.53

Oreščke lahko uživate tudi, če hujšate

Kdor si želi izgubiti odvečne kilograme, se oreščkov pogosto boji, saj so mastna hrana z visoko energijsko vrednostjo. Toda prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš pravi, da je strah odveč. Med hujšanjem si lahko privoščite tudi različne oreščke, vendar v primernih količinah. Poleg tega jih je priporočljivo kombinirati z zelenjavo ali sadjem.

Zdravje 30. 05. 2019 08.10

Kaj se zgodi, če redno uživate limeto ali limono?

Limona in limeta sta sadeža, ki spadata v skupino citrusov in imata zelo podobne hranilne vrednosti in učinke na zdravje. A kljub temu obstaja nekaj razlik med njima. Preverite, kako se razlikujeta in kakšne učinke imata, če ju uživamo redno.

Zdravje 30. 05. 2019 09.21

Otrokom privlačne embalaže še ne pomenijo zdravih živil

Inštitut za nutricionistiko je v ugledni znanstveni reviji Nutrients objavil rezultate nove raziskave, v kateri so raziskovali, kako zdrava so v resnici predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom. Nezdravo prehranjevanje je še vedno eden izmed večjih problemov, ki močno vpliva na zdravje prebivalstva. Še posebej ranljiva in izpostavljena populacijska skupina so otroci, saj je dokazano, da prehrana v otroštvu zaznamuje tudi prehranske navade v odrasli dobi.

Zdravje 19. 04. 2019 09.16

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?

Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

Zdravje 28. 03. 2019 11.14

Zakaj je povsem v redu pojesti tudi malo čokolade?

Ste med tistimi, ki se trudijo jesti zdravo? Priporočljivo je imeti uravnoteženo prehrano, polno različnih sezonskih zdravih živil. A včasih se je povsem v redu tudi posladkati z malo čokolade. Tako vsaj pravijo newyorški raziskovalci.

Zdravje 01. 10. 2019 15.29

Preprost zajtrk, ki zmanjša tveganje za kap

Zjutraj si privoščite eno jajce. Kombinirajte ga s polnozrnatim kruhom in različno zelenjavo (bučke, špinača, avokado, paradižnik …) Bučke lahko tudi nastrgate ter jih zmešate z jajcem. Kitajska študija, ki je imela več kot 400 tisoč udeležencev, je pokazala, da eno jajce na dan lahko zmanjša tveganje za kap.

Zdravje 11. 03. 2019 11.12

Živilo, ki prav preprečuje zamašitev žil

Že če le enkrat tedensko v svojo prehrano vključite olivno olje, boste imeli manjše tveganje za zamašitev arterij. To je pomembno, saj prav zamašitev arterij (žil, ki poskrbijo za pretakanje krvi po telesu) vodi v srčno ali možgansko kap.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106