rastlinske

Kaj ima več beljakovin – jajce ali piščanec?
Katero živilo je bolj koncentriran vir beljakovin?

12 načinov, kako ohranjati možgane mlade
Naši možgani se spreminjajo s starostjo, skupaj z njimi pa se spreminjajo tudi naše duševne funkcije. Duševni upad je pogost in je ena izmed najbolj neprijetnih posledic staranja. Toda kognitivna okvara ni neizogibna. Kako lahko pomagamo možganom, da ostanejo mladi in dobro delujejo?

Najboljši viri omega-3 maščobnih kislin za zdravje možganov in srca
Omega-3 maščobne kisline so nujno potrebne za naše telo, saj prispevajo k zdravju možganov, srca, oči in pomagajo zmanjševati vnetja. Naše telo jih ne more samo proizvesti, zato jih moramo vnašati s hrano. Kje jih lahko najdemo največ?

Se lahko zastrupimo s cimetom?
Ste vedeli, da lahko prekomerno uživanje cimeta povzroči stranske učinke, vključno s poškodbami jeter in alergijskimi reakcijami?

Vrsta prehranjevanja, za katero še verjetno niste slišali
Atlantska dieta je tradicionalna dieta s severozahodne Španije in Portugalske, ki je podobna sredozemski dieti, vendar vključuje več rdečega mesa in mlečnih izdelkov.

Najboljša hrana za vsako desetletje življenja
Najboljša prehrana je takšna, ki stremi k zmernosti in ravnovesju. Ničemer se ne bi potrebovali izogibati, dokler nam določena živila ne škodujejo, vsekakor pa je priporočljivo, da prilagodimo prehrano glede na leta.

5 nasvetov za krepitev imunskega sistema za lažji prehod v jesen
Kmalu se bo poletje prevesilo v jesen in skupaj z njo in vso lepoto narave bodo prišli tudi različni in bolj pogosti prehladi in obolenja. Kako lahko poskrbimo za lažji prehod imunskega sistema v jesen?

Preden se odločiš za vegetarijanstvo, preberi to
Vegetarijanstvo je prehranski način, ki se osredotoča na izključitev mesa in rib iz prehrane. Obstaja več različnih oblik vegetarijanstva, od tistih, ki izključujejo le meso, do tistih, ki izključujejo vse živalske proizvode.

Poznate alfalfo?
Alfalfa ali po naše lucerna je s hranili bogata rastlina, ki se običajno uporablja za krmo živine. Ljudje so jo uporabljali tudi kot zeliščno zdravilo za uravnavanje holesterola, sladkorne bolezni in podobno.

Zakaj pride do neprebavljene hrana v iztrebku?
Včasih lahko v našem blatu opazimo neprebavljene delce hrane. Običajno gre za rastlinske snovi, ki vsebujejo veliko vlaknin, ki se navadno ne razgradijo in se absorbirajo v našem prebavnem traku. Neprebavljena hrana pa je lahko tudi znak slabega prežvekovanja hrane, hitrega hranjenja ali pa so v ozadju določena stanja. Poglejmo si bolj podrobno.

Kdaj bi morali poseči po lahko prebavljivi hrani?
Simptomi prebavnih težav vključujejo refluks kisline, napenjanje ali bolečine v trebuhu.

Prehranske vlaknine: zato jih potrebujemo v prehrani
Vlaknine najdemo v sadju, zelenjavi, celih zrnih in stročnicah, najbolj pa so znane po svoji sposobnosti preprečevanja ali lajšanja zaprtja. Toda ali ste vedeli, da živila, ki vsebujejo vlaknine, nudijo tudi druge koristi za zdravje?

Poznate umetna sladila?
Umetna sladila so postala stalnica sodobne prehrane, ponujajoč sladkost brez dodatnih kalorij. Njihova popularnost je vse večja, a hkrati se pojavljajo tudi vprašanja glede njihovega vpliva na zdravje.

Najboljša sadje in zelenjava, ki sta polna antioksidantov
Živila, bogata z antioksidanti, so ključne sestavine zdrave prehrane. Antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v rastlinski hrani, pomagajo nevtralizirati oksidativni stres in nudijo zaščito pred poškodbami celic, ki jih povzročajo prosti radikali.

Temu je spomladi težko ubežati
V teh dneh so mnogi začeli z deli na vrtu in okrog hiše, vse več je opaziti tudi sprehajalcev, tekačev ter kolesarjev. Nasploh se zdi, da s prihodom pomladi postanemo spet bolj živahni, kot da bi se prebudili iz zimskega spanja. A povečana aktivnost (sploh, če se pozimi nismo kaj preveč gibali) lahko s seboj prinese kar nekaj nevšečnosti: razbolele mišice, krče, nemirne noge, migrene. Kako se učinkovito spopasti s tovrstnimi tegobami?

Kaj odvajanje blata pove o vaši prebavi?
Redno odvajanje blata je osnova zdrave prebave. Res pa je, da ima besedica 'redno' pri tem precej relativen pomen. Nekateri namreč blato odvajajo trikrat dnevno, drugi samo vsake tri dni - in v obeh primerih gre lahko za redno odvajanje blata, če ni prisotnih bolečin, neznačilne barve in nenavadnih vonjav. Kako torej sploh vedeti, da z našo prebavo nekaj ni v redu?

5 najbolj zdravih semen, ki jih lahko dodamo v prehrano
Vključevanje semen v prehrano je odličen način, kako povečati vnos hranil, kot so beljakovine, vitamini, minerali in zdrave maščobe. Poleg tega so semena pogosto polna antioksidantov in vlaknin, kar prispeva k splošnemu zdravju.

Veste, kaj vse je v zrezku?
Je zrezek zdrav ali bi ga morali izpustiti? Preberite o pozitivnih in negativnih učinkih uživanja.

'Samo eno živilo ne more okrepiti imunskega sistema'
V teh dneh veliko poslušamo o tem, kako pomembno je okrepiti svoj imunski sistem, da bomo lažje kljubovali virusom in bakterijam, ki so s hladnejšimi dnevi začeli intenzivneje razsajati med nami. Še prej se je pametno podučiti o tem, kako imunski sistem sploh deluje in na kakšen način lahko vplivamo na njegovo delovanje, zato smo na pogovor povabili prehransko terapevtko Simono Fabjan, ki nam je pojasnila vlogo prehrane pri delovanju imunskega sistema ter podala nekaj praktičnih nasvetov za boljše splošno zdravje.

Tako ljudje vedo, koliko ste stari
Obstaja del telesa, ki naj bi razkrival našo pravo starost – vse drugo lahko prekrijemo, skrijemo ali 'predrugačimo', ta del telesa pa je tisti, ki razkriva prave 'podatke'. In ne, ne mislimo na obraz.

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Kakšna mora biti prehrana pri aterosklerozi?
Bolezni srca in ožilja so splošna težava sodobne družbe. Ateroskleroza je glavni vzrok za srčno-žilna obolenja, ki povzroča visoko stopnjo umrljivosti prebivalstva.

Vpliv prehrane na sladkorno bolezen in nadzor krvnega sladkorja
Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je kronična bolezen, ki vpliva na način, kako telo obdeluje glukozo (sladkor). Ena izmed ključnih komponent uspešnega upravljanja sladkorne bolezni je pravilna prehrana.

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati
Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?
Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

6 preprostih načinov za lajšanje napihnjenosti, če ste vegan
Ne bomo filozofirali o tem, ali je veganska dieta zdrava in pametna ali ne, temveč se bomo osredotočili na to, zakaj lahko pri veganih večkrat pride do napihnjenosti in kako si lahko glede tega pomagamo.

Vse, kar morate vedeti o makro in mikrohranilih
Če želimo razumeti prehrano, moramo poznati njene osnovne gradnike.

Vse pogostejša bolezen zamaščenih jeter in izkušnja Jureta Koširja
Jetra so eden najpomembnejših organov v našem telesu. Kljub temu da skrbijo za nešteto življenjsko pomembnih funkcij, je zaskrbljujoče, da ima že vsak četrti Slovenec zamaščena jetra, pa se tega sploh ne zaveda! Premalo gibanja, nezdrave prehranjevalne navade, kajenje, alkohol, stres in pomanjkanje spanja, vse to in še več lahko vpliva na vaša jetra. Več o tem kako ukrepati in kako as slovenskega smučanja Jure Košir skrbi za delovanje svojih jeter si lahko preberete v nadaljevanju.

Lepa hrana ni nujno zdrava hrana
Raziskave so pokazale, da nas vizualno lepa živila še vedno hitro pritegnejo, vendar to nikakor ni zagotovilo za njihovo kakovost in visoko hranilno vrednost.

Znanilec pomladi, ki odpravlja kašelj in krepi pljuča
Tussilago farfara ali lapuh je zelišče, ki ga je moč videti že februarja, njegovi cvetovi pa začnejo cveteti že marca in aprila. Najdemo ga ob potokih in rekah, na cvetočih poljih in vinogradih, predvsem na senčnih straneh. Pripravki iz lapuha lahko pomagajo pri prehladnih obolenjih in boleznih dihal.