rastlinske

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki
Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Kaj sta črevesna mikrobiota in človeški mikrobiom?
Človeško telo je gostitelj trilijonov mikrobov ali bakterij. Večina teh je koristnih, vendar lahko postanejo škodljivi, če niso v ravnovesju.

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti
Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Kaj je ''brezmesno'' meso, iz česa je sestavljeno in ali je zdravo?
Meso rastlinskega izvora že najdemo na trgovinskih policah, zelo verjetno pa je, da bolj malo vemo, kako se pripravlja, iz česa je sestavljeno in najpomembnejše, je res zdravo?

Kako znižati holesterol s prehrano?
Če imamo težave s povišanim holesterolom, je med prvimi ukrepi zagotovo sprememba življenjskega sloga, pri katerem igra pomembno vlogo tudi naša prehrana. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Alternativna medicina: Vse, kar morate vedeti
Vsi mislimo, da vemo, kaj točno pomeni alternativna medicina. Pa je res tako?

Prehrana glede na krvno skupino naj ne bi bila smiselna
Teorija o prehrani glede na krvno skupino je bila več desetletij eden najbolj priljubljenih načinov prehranjevanja, današnje novejše študije pa je ne podpirajo več, bojda z dobrim razlogom. Poglejmo si, zakaj.

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti
Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

Izvrstni domači sirupi za suh kašelj
Suh kašelj, simptom, ki pogosto spremlja okužbe dihal, je lahko zelo neprijeten in naporen za bolnike. Za samopomoč in zdravljenje se najpogosteje uporabljajo naravni sirupi, po potrebi pa seveda tudi zdravila.

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje
Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

10 živil, ki so dobra za vaša jetra
Jetra opravljajo različne bistvene naloge za naše telo – od proizvodnje beljakovin, holesterola do žolča in shranjevanja vitaminov, mineralov in celo ogljikovih hidratov.

Ali živalske beljakovine res povzročajo raka?
Dejstvo je, da naše telo potrebuje beljakovine. To makrohranilo igra pomembno vlogo v našem telesu, ki vključuje pomoč celicam, tkivom in organom pri delovanju. Beljakovine je pomembno zaužiti za sintezo aminokislin, ki sestavljajo beljakovinske verige, nekaterih aminokislin pa naše telo ne more proizvesti samo.

Do katere starosti rastejo dekleta in do katere fantje?
Na to, koliko smo visoki, močno vpliva genetika, za razliko od naše teže pa na to ne moremo vplivati. A ravno zato je višina velikokrat predmet pomanjkanja samozavesti.

Rastlinska prehrana – kaj vsebuje in kje jo najdemo?
Ste že slišali za rastlinsko hrano in njene koristi za človeka, planet in živali? Danes je to tema št. 1 v svetu prehrane, zdravja in okoljevarstva, zato je pomembno, da razumete, zakaj in kako je ta prehrana postala pomembna.

Bučna, lanena, sončnična semena ... Katera so najbolj zdrava?
Bučnična, lanena, sončnična semena ... Katera jesti, če imamo povišan krvni tlak, katera za zdrave kosti in navsezadnje, kakšne so zdravstvene koristi enih in drugih?

Slovenka ustvarila izdelek, ki navdušuje
Živimo v svetu obilja, ko lahko do stvari, ki jih potrebujemo, pridemo že z obiskom najbližje trgovine ali pa zgolj z nekaj kliki v vse številnejših spletnih trgovinah. A tudi v takšnem svetu je treba znati ločiti zrnje od plevela in se hkrati zavedati, da nekaj, kar pomaga nekomu drugemu, ni nujno dobro tudi za nas. Koža je naš največji organ, zato moramo biti še toliko bolj previdni, kako zanjo skrbimo in s čim jo oskrbujemo. Številni vse pogosteje posegajo po naravni kozmetiki ... Pa veste, na kaj morate biti pozorni?

Na kaj morajo biti pozorni vegetarijanci in vegani?
Tisti, ki ne uživajo mesa, vendar uživajo mleko in jajca, morda tudi ribe, ob zdravi raznovrstni prehrani ne bi smeli imeti težav z vnosom vseh hranil. Tisti, ki ne uživajo nobenega mesa in tudi ne mleka in jajc, pa bi morali biti bolj pozorni le, da redno uživajo druga živila, ki vsebujejo beljakovine, kalcij, železo, cink, vitamina D in B12 ter omega 3 maščobne kisline.

10 najbolj zdravih živil za vaše srce
90 odstotkov srčnih infarktov je posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi je tudi nezdrava prehrana. Eden najpomembnejših ukrepov, če želite ohraniti zdravo srce, je, da izboljšate svojo prehrano. Predstavljamo vam 10 najbolj zdravih živil za vaše srce.

8 živil, dobrih za zdravje moških
Hrana je vir energije. Z izbranim načinom prehranjevanja in živili lahko vplivamo na naše zdravje, počutje in količino energije. Čedalje več je na tržišču industrijsko predelane hrane, ki ji primanjkuje prehranskih vrednot vitaminov in mineralov. Posledično se pojavijo mnoge zdravstvene težave, slabo počutje in utrujenost. Zato bomo tokrat malo več besed namenili hrani, ki je primerna za krepitev zdravja in telesa moških.

12 razlogov, zakaj so bučke tako zelo dobre za nas
V poletnem času so na našem jedilniku pogosto tudi bučke. Ne samo da so zelo okusne, ampak imajo tudi ogromno koristnih snovi za naše zdravje.

10 okusnih živil, ki so odlična za zdravje jeter
Jetra so izredno pomemben organ v našem telesu. Uživanje kave, čaja in soka iz pese pa je le nekaj načinov, kako lahko jetrom pomagate ohranjati zdravje.

Kaj ta 'rastlina nesmrtnosti' naredi v telesu?
Aloe vera je zelo priljubljena rastlina v številnih gospodinjstvih, kjer jo ljudje gojijo za številne tegobe. Aloe vera pomirja kožo, blaži bolečine ob opeklinah ali urezninah in pospešuje celjenje kože. Kljub temu ima še številne druga pozitivne učinke na naše zdravje, zato ni nenavadno, da so jo Egipčani poimenovali kar 'rastlina nesmrtnosti'. Preverite, katere.

Koliko ogljikovih hidratov morate zaužiti, če hujšate?
Kaj vam najprej pride na misel, ko razmišljate o hujšanju? Verjetno ste pomislili na ogljikove hidrate in kako ste jih izločili iz svoje prehrane z namenom, da shujšate. Ogljikovi hidrati niso nič slabega, dokler niso v škatli, vrečki, ovitku ... Torej niso v obliki procesirane hrane.

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?
Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Vam primanjkuje železa? To je rešitev
Še posebno če ne uživate mesa, se vam hitro lahko zgodi, da imate premalo železa. To lahko vodi v slabokrvnost. Posledično ste bolj utrujeni in šibki, imate slabši imunski sistem, kožo, lase, nohte ... Kako preprečiti primanjkovanje tega pomembnega minerala?

7 nujnih sprememb za ženske po 40. letu
Bliža se menopavza ali se je celo že pojavila. To pomeni, da se spreminjajo hormoni, čemur bi se bilo dobro prilagoditi. Marsikaj, kar ste včasih prenašale z lahkoto, postane pri teh letih bolj škodljivo. Sem spadajo alkohol, procesirana hrana, celo vroča kava.

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen
S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

Rdeče meso: zdravo ali ne?
Kako je torej z rdečim mesom? Si ga smemo kdaj privoščiti ali bi se mu morali povsem odreči? "Povsem odreči se mu ni treba," odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Svetujejo pa vse največje svetovne organizacije, da se v popolnosti izognemo predelanim mesninam, kot so salame, klobase, hrenovke in podobno." Nepredelano rdeče meso pa lahko uživamo v zmernih količinah.

Koliko mleka lahko spijemo na dan?
Na dan je priporočljivo spiti od 4 do 6 decilitrov mleka, pove Živa Lavriša, raziskovalka na Inštitutu za nutricionistiko. Seveda lahko del tega mleka zaužijemo tudi z mlečnimi izdelki. Izogibati se mu morajo le ljudje z laktozno intoleranco ali alergijo na mleko. A pri alergiji ne pomaga uživanje mleka brez laktoze, saj težave povzročajo mlečne beljakovine.