rastlinske

Najboljša sadje in zelenjava, ki sta polna antioksidantov
Živila, bogata z antioksidanti, so ključne sestavine zdrave prehrane. Antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v rastlinski hrani, pomagajo nevtralizirati oksidativni stres in nudijo zaščito pred poškodbami celic, ki jih povzročajo prosti radikali.

Temu je spomladi težko ubežati
V teh dneh so mnogi začeli z deli na vrtu in okrog hiše, vse več je opaziti tudi sprehajalcev, tekačev ter kolesarjev. Nasploh se zdi, da s prihodom pomladi postanemo spet bolj živahni, kot da bi se prebudili iz zimskega spanja. A povečana aktivnost (sploh, če se pozimi nismo kaj preveč gibali) lahko s seboj prinese kar nekaj nevšečnosti: razbolele mišice, krče, nemirne noge, migrene. Kako se učinkovito spopasti s tovrstnimi tegobami?

Kaj odvajanje blata pove o vaši prebavi?
Redno odvajanje blata je osnova zdrave prebave. Res pa je, da ima besedica 'redno' pri tem precej relativen pomen. Nekateri namreč blato odvajajo trikrat dnevno, drugi samo vsake tri dni - in v obeh primerih gre lahko za redno odvajanje blata, če ni prisotnih bolečin, neznačilne barve in nenavadnih vonjav. Kako torej sploh vedeti, da z našo prebavo nekaj ni v redu?

5 najbolj zdravih semen, ki jih lahko dodamo v prehrano
Vključevanje semen v prehrano je odličen način, kako povečati vnos hranil, kot so beljakovine, vitamini, minerali in zdrave maščobe. Poleg tega so semena pogosto polna antioksidantov in vlaknin, kar prispeva k splošnemu zdravju.

Veste, kaj vse je v zrezku?
Je zrezek zdrav ali bi ga morali izpustiti? Preberite o pozitivnih in negativnih učinkih uživanja.

'Samo eno živilo ne more okrepiti imunskega sistema'
V teh dneh veliko poslušamo o tem, kako pomembno je okrepiti svoj imunski sistem, da bomo lažje kljubovali virusom in bakterijam, ki so s hladnejšimi dnevi začeli intenzivneje razsajati med nami. Še prej se je pametno podučiti o tem, kako imunski sistem sploh deluje in na kakšen način lahko vplivamo na njegovo delovanje, zato smo na pogovor povabili prehransko terapevtko Simono Fabjan, ki nam je pojasnila vlogo prehrane pri delovanju imunskega sistema ter podala nekaj praktičnih nasvetov za boljše splošno zdravje.

Tako ljudje vedo, koliko ste stari
Obstaja del telesa, ki naj bi razkrival našo pravo starost – vse drugo lahko prekrijemo, skrijemo ali 'predrugačimo', ta del telesa pa je tisti, ki razkriva prave 'podatke'. In ne, ne mislimo na obraz.

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Kakšna mora biti prehrana pri aterosklerozi?
Bolezni srca in ožilja so splošna težava sodobne družbe. Ateroskleroza je glavni vzrok za srčno-žilna obolenja, ki povzroča visoko stopnjo umrljivosti prebivalstva.

Vpliv prehrane na sladkorno bolezen in nadzor krvnega sladkorja
Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je kronična bolezen, ki vpliva na način, kako telo obdeluje glukozo (sladkor). Ena izmed ključnih komponent uspešnega upravljanja sladkorne bolezni je pravilna prehrana.

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati
Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?
Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

6 preprostih načinov za lajšanje napihnjenosti, če ste vegan
Ne bomo filozofirali o tem, ali je veganska dieta zdrava in pametna ali ne, temveč se bomo osredotočili na to, zakaj lahko pri veganih večkrat pride do napihnjenosti in kako si lahko glede tega pomagamo.

Vse, kar morate vedeti o makro in mikrohranilih
Če želimo razumeti prehrano, moramo poznati njene osnovne gradnike.

Vse pogostejša bolezen zamaščenih jeter in izkušnja Jureta Koširja
Jetra so eden najpomembnejših organov v našem telesu. Kljub temu da skrbijo za nešteto življenjsko pomembnih funkcij, je zaskrbljujoče, da ima že vsak četrti Slovenec zamaščena jetra, pa se tega sploh ne zaveda! Premalo gibanja, nezdrave prehranjevalne navade, kajenje, alkohol, stres in pomanjkanje spanja, vse to in še več lahko vpliva na vaša jetra. Več o tem kako ukrepati in kako as slovenskega smučanja Jure Košir skrbi za delovanje svojih jeter si lahko preberete v nadaljevanju.

Lepa hrana ni nujno zdrava hrana
Raziskave so pokazale, da nas vizualno lepa živila še vedno hitro pritegnejo, vendar to nikakor ni zagotovilo za njihovo kakovost in visoko hranilno vrednost.

Znanilec pomladi, ki odpravlja kašelj in krepi pljuča
Tussilago farfara ali lapuh je zelišče, ki ga je moč videti že februarja, njegovi cvetovi pa začnejo cveteti že marca in aprila. Najdemo ga ob potokih in rekah, na cvetočih poljih in vinogradih, predvsem na senčnih straneh. Pripravki iz lapuha lahko pomagajo pri prehladnih obolenjih in boleznih dihal.

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki
Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Kaj sta črevesna mikrobiota in človeški mikrobiom?
Človeško telo je gostitelj trilijonov mikrobov ali bakterij. Večina teh je koristnih, vendar lahko postanejo škodljivi, če niso v ravnovesju.

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti
Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Kaj je ''brezmesno'' meso, iz česa je sestavljeno in ali je zdravo?
Meso rastlinskega izvora že najdemo na trgovinskih policah, zelo verjetno pa je, da bolj malo vemo, kako se pripravlja, iz česa je sestavljeno in najpomembnejše, je res zdravo?

Kako znižati holesterol s prehrano?
Če imamo težave s povišanim holesterolom, je med prvimi ukrepi zagotovo sprememba življenjskega sloga, pri katerem igra pomembno vlogo tudi naša prehrana. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Alternativna medicina: Vse, kar morate vedeti
Vsi mislimo, da vemo, kaj točno pomeni alternativna medicina. Pa je res tako?

Prehrana glede na krvno skupino naj ne bi bila smiselna
Teorija o prehrani glede na krvno skupino je bila več desetletij eden najbolj priljubljenih načinov prehranjevanja, današnje novejše študije pa je ne podpirajo več, bojda z dobrim razlogom. Poglejmo si, zakaj.

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti
Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

Izvrstni domači sirupi za suh kašelj
Suh kašelj, simptom, ki pogosto spremlja okužbe dihal, je lahko zelo neprijeten in naporen za bolnike. Za samopomoč in zdravljenje se najpogosteje uporabljajo naravni sirupi, po potrebi pa seveda tudi zdravila.

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje
Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

10 živil, ki so dobra za vaša jetra
Jetra opravljajo različne bistvene naloge za naše telo – od proizvodnje beljakovin, holesterola do žolča in shranjevanja vitaminov, mineralov in celo ogljikovih hidratov.

Ali živalske beljakovine res povzročajo raka?
Dejstvo je, da naše telo potrebuje beljakovine. To makrohranilo igra pomembno vlogo v našem telesu, ki vključuje pomoč celicam, tkivom in organom pri delovanju. Beljakovine je pomembno zaužiti za sintezo aminokislin, ki sestavljajo beljakovinske verige, nekaterih aminokislin pa naše telo ne more proizvesti samo.