sadja

Za boljšo prebavo, manj kilogramov in sijočo kožo
Mango je okusno tropsko sadje, ki je odlično za vaše zdravje, saj je bogat vir hranil, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Uživanje manga je dobro za nas, saj izboljšuje prebavo, skrbi za lepe in močne lase ter kožo in pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov.

9 živil, ki vsebujejo več kalija kot banane
Že samo ena banana zadovolji 10 odstotkov celotne dnevne potrebe po vnosu kalija v telo. Da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe po vnosu tega minerala, ki je precej pomemben za preprečevanje srčne in možganske kapi ter kardiovaskularnih bolezni, pa strokovnjaki odkrivajo, katera živila še vsebujejo kalij.

Motnje v prehrani pri ženskah v 40 letih vse pogostejše
Skupina ljudi, ki jih ponavadi pri raziskavah pogosto zanemarijo v zvezi s prehranskimi motnjami, so odrasle osebe srednjih let. Pod to definicijo ponavadi mislimo ljudi, stare okoli štiri desetletja.

Koliko ogljikovih hidratov morate zaužiti, če hujšate?
Kaj vam najprej pride na misel, ko razmišljate o hujšanju? Verjetno ste pomislili na ogljikove hidrate in kako ste jih izločili iz svoje prehrane z namenom, da shujšate. Ogljikovi hidrati niso nič slabega, dokler niso v škatli, vrečki, ovitku ... Torej niso v obliki procesirane hrane.

Si želite raven trebuh? Potem upoštevajte naslednje nasvete!
Za raven trebuh ni treba vsak dan izvajati trebušnjakov. S pomočjo pravilne prehrane in nekaj manjših sprememb v vaših vsakdanjih navadah lahko veliko storite za svoje zdravje, ravno tako tudi za videz.

Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
Večina nas pri kuhanju ali pečenju vsaj kdaj uporablja alufolijo, a pri tem bi morali biti bolj previdni. Raziskave kažejo, da je uporaba alufolije na visokih temperaturah lahko nevarna, saj se ob tem izluži več aluminija v našo hrano. Še posebej, če alufolijo uporabljamo za pečenje ali segrevanje začinjene ali kisle hrane. Povečan nivo aluminija v telesu je povezan z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Mislite, da je bolj zdravo, a ni
Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

S temi živili obnovite črevesno floro v 24 urah
Zdravo črevo je temelj vašega splošnega zdravja in dobrega počutja. Toda kakšna je najboljša prehrana, ko gre za zdravje črevesja in celotnega prebavnega sistema? Katera je najboljša hrana in kateri se morate izogibati?

Edina bolezen srca in ožilja, katere pogostost v zadnjem času narašča
Srčno popuščanje ni ozdravljivo, vendar lahko napredovanje bolezni upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo kar najboljše terapije in spremembo načina življenja ter tako še naprej počnemo stvari, ki so nam pri srcu.

Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?
V tem delu leta, ko je na voljo manj lokalnega svežega sadja in zelenjave, je bolj zdravo poseči po zamrznjenem kot pa po tistem, ki so ga svežega pripeljali iz oddaljenih krajev, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zamrznjeno sadje in zelenjava ima veliko več vitaminov in mineralov kot sveže, a nesezonsko, ki je prepotovalo mnogo kilometrov.

To bi morali jesti pred in po športnem udejstvovanju
Sveže sadje in zelenjavo pred in po vadbi raje zaužijte v obliki smoothiejev in sokov, priporoča osebni trener Miha Kolšek. Z njim smo se pogovarjali, kako jesti, če se s športom ukvarjamo rekreativno.

Poglejte, kako natančno sladkor vpliva na žensko telo
Vsi dobro vemo, da nam lahko zaradi sladkorja hitreje zgnijejo zobje in da se zaradi sladkorja hitreje zredimo. A obstaja še veliko drugih negativnih učinkov na telo, ki so manj znani. Preverite, kako natanko sladkor vpliva na žensko telo.

Bolezen, ki jo ima vsak deseti, a tega pogosto ne ve
Kar vsak deseti odrasel ima kronično bolezen ledvic. A tega, dokler bolezen ni že zelo napredovala, marsikdo niti ne ve, saj ne čuti nobenih bolečin v ledvenem predelu. Z nefrologinjo prof. dr. Jelko Lindič, dr. med., smo se pogovarjali, kako čim prej posumiti, da je nekaj narobe, kaj se dogaja, če nam odkrijejo kronično ledvično bolezen, in zakaj to ogroža tudi naše srce in ožilje.

Operacija zmanjšanja želodca - kako varna je?
Debelost je svetovno pereča težava, ki jo mnogi imenujejo kar novodobna epidemija 21. stoletja. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je trenutno 1,9 milijarde ljudi pretežkih in 600 milijonov debelih.

5 hitrih in preprostih načinov za krepitev imunskega sistema
Danes se skorajda ne moremo več izogniti hitremu tempu življenja. Kljub temu da vlagamo veliko truda v zdrav slog življenja, pogosto to ni dovolj, ko smo redno pod stresom, ki je eden glavnih razlogov za slab imunski sistem. Tu je nekaj nasvetov, kako lahko vseeno okrepimo odpornost telesa.

6 naravnih načinov, kako odpraviti celulit
Celulit mnogim ženskam greni življenje. Čeprav ženske velikokrat same pri sebi celulit prej opazimo, kot bi ga drugi, in smo velikokrat tudi veliko preveč obremenjene z njim, pa si včasih ne moremo pomagati, da je temu tako. Tukaj je nekaj nasvetov, kako se naravno znebiti celulita.

Deluje protivnetno, izboljša prebavo in krepi imunski sistem
Ananas je okusno tropsko sadje, ki je bogato z antioksidanti, vitamini in zdravimi hranili. Ljudje uživajo ananas zaradi njegovih protivnetnih učinkovin, dobrobiti za prebavo in za krepitev imunske odpornosti. Pomaga preprečevati tudi nekatere bolj resne bolezni.

Kako najbolj preprosto in zanesljivo prepoznamo znake možganske kapi
Možganska kap je po celem svetu najpogostejša nevrološka bolezen. Samo v Sloveniji jo letno doživi več kot 4.000 ljudi. Smrtnost je visoka, izredno velika pa je tudi invalidnost, ki jo povzroča, saj mnogi utrpijo tudi hude posledice, kar njim in njihovim svojcem bistveno spremeni kakovost življenja. Evropski dan osveščanja o možganski kapi vsako leto obeležujemo na drugi torek v mesecu maju. Tokrat je to 12. maj.

Soda bikarbona: 6 načinov, kako jo lahko uporabite
Ali res obstaja čudežni proizvod, ki ga imate tam nekje zadaj v kuhinjski omari in se mu reče soda bikarbona? Je zelo poceni, hkrati pa nadvse uporaben? Da, obstaja in uporabite ga lahko za slab zadah, čiste bele zobe, nekatere zdravstvene težave in celo pranje perila.

Kako zdrave so v resnici jagode?
Zdaj je pravi čas, da posežete po jagodah, saj njihova sezona traja od aprila do julija. Ne le da so zelo okusne, prav neverjetno je, kako bogate so z za nas izjemno koristnimi in blagodejnimi sestavinami.

Sadje: ga zvečer res ne smemo jesti?
Eden od precej razširjenih mitov o zdravi hrani je, da zvečer ni čas za sadje. "Toda sama ne vidim razloga, zakaj ga ne bi smeli jesti tudi zvečer," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Drugače je edino, če ima oseba sladkorno bolezen, kakšne ledvične bolezni in podobno." Sicer pa Cepuševa meni, da si lahko sadje brez slabe vesti privoščimo tudi še uro pred spanjem.

Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav?
V mešalnik vržemo kar nekaj sadja in zelenjave pa še kakšne oreščke in semena ter imamo občutek, da smo za svoje zdravje kar nekaj naredili. Pa je smuti res zdrav? Sadje in zelenjava in semena in oreščki so vsekakor živila, ki nam izredno koristijo. Toda bi bilo morda bolje pojesti cele? To smo vprašali prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Temni kolobarji okoli oči lahko kažejo na resne težave
Od temnih kolobarjev okoli oči do otečenih, rdečih in suhih oči … Vse to so znaki, ki lahko marsikaj povedo o našem zdravju. Britanski nutricisti razkrivajo, od kod lahko izvirajo omenjene težave.

S hrano proti napihnjenosti pa tudi depresiji, alergijam …
Vse več raziskav se po svetu ukvarja s tem, ali ima črevesje v našem telesu pomembnejšo vlogo, kot smo do sedaj mislili. V njem seveda potekata zapletena procesa prebave in presnove. Toda raziskovalci se ukvarjajo tudi s hipotezo, da lahko stanje v našem črevesju vpliva še na kaj drugega, denimo na naše počutje ali pojav avtoimunskih bolezni.

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?
Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Pravočasno prepoznajte, ali vam primanjkuje železa
Med vsemi mikrohranili ljudem najpogosteje primanjkuje prav železa. Toda simptomi so takšni, da jih veliko ljudi zanemari, čeprav bi si lahko zelo preprosto pomagali in se spet počutili dobro. Poglejmo, kako jih prepoznati.

Kaj jesti spomladi?
Narava se prebuja, vse že cveti, sonce sije vse pogosteje in močneje … Vi pa se počutite utrujeni in zaspani. Kako je to mogoče, se morda sprašujete. Saj si racionalno vendar želite, da bi se polni energije podali na sprehod v naravo. Zakaj ste torej še vedno na kavču? Za telo včasih sprememba letnega časa ni tako enostavna.

Kako zaužiti čim manj ostankov pesticidov?
"V Sloveniji prisotnost ostankov pesticidov preverjamo pogosto in kar 96,2 odstotka odvzetih vzorcev hrane je skladnih z zakonodajo," nam je pojasnila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri več kot polovici vzorcev merljivih ostankov teh kemikalij niti ne najdejo, odstotek je zaradi preseženih vrednosti umaknjen s tržišča. Strokovnjakinjo smo prosili še za nekaj nasvetov, kako čim bolj zmanjšati morebiten vnos teh snovi v telo.

Česa ne sme manjkati poleg šunke in jajc?
Medtem ko strokovnjaki za prehrano na praznično obloženi mizi jedi, ki so tradicionalne, zaradi tega ne želijo odsvetovati, priporočajo, da ostanete pri prehranjevanju zmerni ter da obrok uravnotežite z zadostno količine zelenjave ter dovolj gibanja.

To bo pomagalo znižati holesterol
Naj najprej pojasnimo, da holesterol sam po sebi ni nič slabega. Imamo ga vsi ljudje in brez njega ne bi mogli živeti. Proizvajajo ga naša jetra in nekaj ga zaužijemo s hrano. A težava se pojavi, ko imamo naenkrat preveč tako imenovanega LDL holesterola. Ta pa lahko maši žile in ko ga je preveč, je treba ukrepati in to preprečiti.