sadja

Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže
Prvi hladnejši dnevi že dišijo po domači kuhinji. Segedin in sarme so z namenom jedi za jesenke in zimske dni, saj zelje vsebuje vse, kar človeško telo potrebuje, da bi okrepilo imunski sistem in se pripravilo na nižje temperature.

Sadni sok povečuje tveganje za smrt
Pitje sadnih sokov je ravno tako slabo za vas kot pitje sladke gazirane pijače, je pokazala zadnja študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji JAMA. Strokovnjaki so odkrili, da lahko prekomerno uživanje sadnih sokov poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 24 odstotkov. Vendar povečanega tveganja ni, če spijete le 1,50 dcl sadnega soka na dan.

Razkrili, kako se zaščitimo pred rakom
"Med številnimi boleznimi je rak tisti, ki ima od nekdaj prizvok usodnosti," pravi dr. Maja Primic Žakelj, dr. med., predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku. Morda se prav zaradi tega o raku ves čas pojavljajo številne zmotne predstave, še doda. Res je te bolezni več, toda po drugi strani obstaja tudi možnost preventive. Obstajajo načini, da se pred rakom zaščitimo.

10 razlogov, zakaj se ne morete znebiti maščobe na trebuhu
Maščoba na trebuhu je tista, ki je najbolj trdovratna in se je je najtežje znebiti. Tu je nekaj dokazanih razlogov, zakaj se te maščobe ne morete znebiti za vedno.

Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj?
Moramo živila res ločevati? Res ne smemo uživati hkrati mesa in krompirja? Resnica je prav nasprotna, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Meso in krompir je celo priporočljivo uživati skupaj. Namesto da pazimo na to, da hrano ločujemo, pa je bolje, da pazimo, da ne uživamo prevelikih porcij.

Zelišča, ki so zelo učinkovita pri zdravljenju vnetega grla
Imate razdraženo in pekoče grlo in komaj požirate? Potem imamo za vas nekaj nasvetov, kako si lahko pomagate z zdravilnimi rastlinami in omilite bolečino.

Kako si pomagati, ko se vname žrelo?
Vnetje žrela, ki ga pogosto spremljata še kašelj in smrkanje, je sila neprijetno. Težko govorimo, med požiranjem nas boli, pa tudi sicer nas prasketa v grlu. Vzrok težav je lahko virus ali bakterija, ravno od povzročitelja pa je odvisno tudi zdravljenje.

Jesenski plodovi prinašajo energijo sonca in vitalnosti
Narava nam nudi ravno tisto, kar naše telo v določeni sezoni potrebuje za dobro počutje in zdravje. V jesensko zimskem času je zato narava polna plodov, obogatenih z vitaminom C, antioksidanti ter beta glukanom, ki krepijo naš imunski sistem in nam pomagajo v borbi z gripo in prehladi.

Za zadovoljno kožo je ključno ravnovesje hormonov
Že v času pubertete lahko prepoznamo močno povezanost med spolnimi hormoni in kožo. Ta se vsekakor pokaže v obliki neprijetnosti, ki se pojavijo na našem obrazu, kot so mozolji in akne. Žal pa doba teh ne mine s puberteto, saj ima lahko veliko žensk v času pred ovulacijo in v prvih dveh trimesečjih težave s kožo. Zakaj je temu tako in kako jih preprečiti?

Kako lahko študentska prehrana vpliva na uspešen študij?
Vas oktobra čaka novo študijsko leto? Da bo kar se da uspešno, si preberite smernice pravilne prehrane, ki bodo vaše telo (predvsem pa možgane) napolnile z zadostno energijo in hranili, s tem pa povečale vašo koncentracijo, produktivnost, spomin in fizično telesno pripravljenost.

Živila, ki vam lahko rešijo življenje
Znanstvenik iz Univerze Harvard dr. William Li je razkril živila, ki vam lahko rešijo življenje. Vsi se dobro zavedamo, da je zdrava prehrana ključnega pomena za naše zdravje, a dr. Li je razkril, katera živila natanko lahko izboljšajo vaše naravne obrambne mehanizme telesa in pomagajo okrepiti telo za boj proti bolezni.

'Zdrav' nasvet, zaradi katerega se lahko redite
Največji hit med zadnjimi trendi v zdravem prehranjevanju so zeleni smoothiji, ki naj bi pomagali povečati vnos zdravih hranil v telo in celo pomagali shujšati. A strokovnjaki opozarjajo, da se zaradi nekaterih najbolj 'zdravih' trendov lahko v resnici redite. Prav tako taki nadomestki sadja in zelenjave niso najboljša rešitev. Preverite, zakaj.

Glivično vnetje? 3 presenetljivi vzroki, ki vam bodo dali misliti
Glivična okužba nožnice se lahko pojavi zaradi prekomernega razrasta glivice imenovane kandida, ki se nahaja v nožnici in črevesju. Za spletno stran Healthista je nutricistka Lisa Richards razkrila nekaj presenetljivih vzrokov, ki lahko privedejo do glivičnega vnetja nožnice.

Jabolko na dan odžene ti smrtonosni bolezni stran
Jabolko na dan odžene raka in srčne bolezni stran. Znanstveniki so odkrili, da ljudje, ki uživajo prehrano, bogato s flavonoidi, manj verjetno umrejo zaradi raka ali srčno-žilnih bolezni. Uživanje okoli 500 mg flavonoidov na dan zmanjšuje tveganje za prezgodnjo smrt.

Preprost ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja
Uživanje več zelenjave in manj mesa lahko zmanjša vaše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 32 odstotkov. A znanstveniki opozarjajo, naj se ljudje ne odpovedo popolnoma mesu in mlečnim izdelkom. Pomembna je zmernost.

Strokovnjaki razkrili, kako zdrava je hrana v Sloveniji
Zadnja najobsežnejša mednarodna raziskava, kjer so strokovnjaki v 12 izbranih državah ugotavljali, kako zdrava so razpoložljiva živila na tržišču, je pokazala, da imamo v Sloveniji še precej prostora za izboljševanje živil. Čeprav imamo na trgu na voljo kar nekaj zdravih živil, pa jih je težko prepoznati.

Po dveh nepotrebnih operacijah ugotovili, da je postavljena diagnoza napačna
Mnogokrat se zgodi, da zdravniki postavijo napačno diagnozo in bolnika posledično napačno zdravijo. Svojo izkušnjo nam je zaupala tridesetletna Slovenka, ki je šele po nekaj letih in dveh operacijah izvedela, da gre za celiakijo. Kako se je s tem spopadla?

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?
Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Kako ji je uspela popolna preobrazba?
Če bi odprli Instagram stran Katie Dunlop, bi lahko pomislili, da je imela vedno tako zdravo in fit telo. Toda resnica ni vedno takšna, kot jo na prvi pogled pokažejo družabna omrežja, odkrito prizna sama Katie. Danes je osebna trenerka. A pred tem se je leta borila z nezdravimi dietami ter nihanjem teže.

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi
Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Pomemben napotek v vročih dneh
"Pijmo veliko vode, tudi če nismo žejni. Tako se bomo lahko dovolj potili in tako zniževali telesno temperaturo." Tako zapiše na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana Milan Žnidaršič, dr. med., spec. spl. in urg. med. Če se vam zdi, da se veliko potite, priporoča, da vodi dodate malo limoninega soka in soli. Izogibajte pa se alkoholu, vročim in sladkim pijačam. Pomembno je, da ne dehidrirate.

Zelo prijetna navada zelo ugodno vpliva na zdravje srca
Rezultati nedavne raziskave so pokazali, kako pomembno je za naše zdravje, da ne delamo ves čas. Enostavno si je treba vzeti tudi čas za oddih. Treba se je odklopiti od obveznosti in skrbi. To dejansko pozitivno vpliva na naše srce, je pokazala študija univerze Syracuse v New Yorku. Manjše je tveganje za pojav bolezni in tudi srčnega infarkta ali možganske kapi, ki se ju še posebej bojimo.

Sadje, ki do 15 odstotkov zniža tveganje za bolezen srca
Imate radi borovnice? Potem si jih le privoščite, saj je nova študija pokazala, da varujejo srce in ožilje. Skledica borovnic na dan je zmanjšala tveganje za bolezen srca in ožilja za od 12 do 15 odstotkov. In to pri prekomerno težkih posameznikih, ki so že imeli vrsto dejavnikov tveganja, zaradi katerih so bili bolj ogroženi za pojav takšnih težav. Pri zdravih ljudeh z normalno težo bi po mnenju raziskovalcev tak učinek imela že manjša količina borovnic.

7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka
Več kot 80110 novih primerov raka med odraslimi starejšimi od 20 let v ZDA v letu 2015 lahko pripišemo preprosto le slabi prehrani, je pokazala zadnja študija, objavljena v strokovni publikaciji JNCI Cancer Spectrum.

En ukrep za manjše tveganje za smrt zaradi raka dojke
Uživanje manj maščob in več sadja lahko zmanjša možnosti za smrt zaradi raka dojke, je pokazala zadnja velika študija. V Sloveniji se vsako leto z rakom dojke spopade okoli 1300 žensk, ta oblika raka je med ženskami najpogostejša.

Izboljšuje prebavo, pomaga pri hujšanju in krepi imunski sistem
Ste že slišali za rambutan sadež? Gre za tropsko sadje, ki izvira iz jugovzhodne Azije in ima podoben okus kot nekoliko bolj poznan sadež liči. Ko olupimo rambutan sadež pridemo do okusne sredice, ki je bogata z vitaminom C in vlakninami. Prav zato sadež pomaga krepiti imunsko odpornost in izboljšuje prebavo. Pojasnili pa bomo tudi, zakaj vam lahko pomaga pri hujšanju. Spoznajte rambutan sadež.

Tako lahko na naše telo vplivajo pesticidi
Postopki za zdravljenje neplodnosti so manj učinkoviti pri ženskah, ki uživajo več hrane, ki vsebuje ostanke pesticidov, je pokazala študija univerze Harvard. Ali imajo ostanki pesticidov na naše telo učinke, ki se jih še ne zavedamo dovolj?

To lahko skoraj za 70 odstotkov poveča možnost za zanositev
Mediteranska prehrana lahko za skoraj 70 odstotkov poveča možnost zanositve pri ženski, ki poskuša to doseči s postopkom in vitro fertilizacije (bolje poznane kot IVF postopek). Mediteranska prehrana je zelo zdrava.

Norovirozam podleglo že 270 ljudi - Kako preprečiti okužbo?
Nenadno in načeloma kratkotrajno bruhanje, slabost, driska in želodčne bolečine, so najpogostejši simptomi okužbe z norovirusom. Ti so navadno na pohodu predvsem v zimskih mesecih, a izbruhom noroviroz smo priča tudi v teh dneh: Tovrstnim virusom je (po do zdaj znanih podatkih) podleglo že 270 ljudi. Zakaj pa se tako hitro širijo ter kako učinkovito preprečiti okužbe?

Je sladkor lahko rešilna bilka, ko smo utrujeni?
Ste si kdaj privoščili čokolado, ker ste želeli več energije? Ali pa ste morda posegli po piškotih, ker ste želeli izboljšati svoje razpoloženje? To, da sladkor izboljša razpoloženje, je žal mit, pravijo raziskovalci dveh britanskih in ene nemške univerze. Skupaj so analizirali 31 do sedaj narejenih študij ter ugotovili, da se po zaužitju sladkorja ne počutimo nič bolje. Nasprotno. Smo le bolj utrujeni in se težje osredotočamo.