sol

Jajčevci z orehi in granatnimi jabolki
Večerja iz jajčevcev z orehi in gratiniranimi jabolki je odličen vir dietnih vlaknin. Čeprav ima večjo vsebnost maščob, pa ne vsebuje holesterola. Predstavljamo vam recept za 4 osebe.

S sadjem do lepšega videza
Ljudje vse pogosteje uporabljajo naravno kozmetiko, ki ne vsebuje konzervansov, barvil, dišav in drugih dodatkov. Zato so doma pripravljene maske in pilingi vedno bolj cenjeni.

Čemaž v jedeh
Čemaž postaja vse bolj priljubljena rastlina, ki jo lahko nabiramo v naravi in ima veliko zdravilnih učinkov. Poleg dobro poznane čemaževe juhe vam predstvljamo še nekaj slastnih čemaževih receptov.

Prečistite sečila z divjimi šparglji
Začela se je sezona nabiranja divjih špargljev. Divji špargelj, po domače "šparoga", je značilna sredozemska rastlina. Ti v Sloveniji rastejo predvsem ob obali in v slovenski Istri, najdemo pa jih tudi na Krasu ter v Vipavski dolini.

Mastna hrana je kot heroin
V smislu povzročanja odvisnosti, seveda! Nezdrava in mastna hrana naj bi namreč sprožila delovanje centra v možganih, ki vzbuja željo po še večjem uživanju visoko kalorične hrane.

Osličevi fileji v medu z zelenjavo
Kosilo za 4 osebe

Peresniki v solati s piščančjim mesom
Večerja za 4 osebe

Burito z govedino
Predstavljamo vam zdrav obrok za 4 osebe.

Piščančje meso v rdeči omaki
Imate holesterol? Brez slabe vesti si lahko privoščite piščančje meso v rdeči omaki. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Som na mlinarski način
Jedi iz rib varujejo vaše srce in ožilje, saj so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami. Te zmanjšujejo krvni pritisk, nastanek arterijskih oblog in raven holesterola. Predstavljamo vam kosilo za štiri osebe.

Melancani na sicilijanski način
Zajtrkuj kot kralj, večerjaj kot berač, pravi stari pregovor. Zato si za večerjo privoščite lahek in raznovrsten obrok. Predstavljamo vam recept za 4 osebe.

Puranje ruladice v limonini omaki
Piščančje in puranje meso brez kože vsebuje manj nasičenih maščob kot rdeče meso, zato je bolj zdravo. Predstavljamo vam zdrav recept kosila za 4 osebe.

Preslana hrana lahko resno ogrozi vaše zdravje!
Ko med pripravo okusnega in zdravega obroka hrano preveč solimo, skorajda izničimo vse zdravilne učinke takšnega obroka. Poleg tega lahko dolgotrajno uživanje veliko preslane hrane vodi v možgansko kap, bolezni srca in ožilja ter celo želodčnega raka.

Vitamini brez mineralov v telesu ne delujejo
Vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati, poleg tega pa jih telo brez mineralov ne more niti sprejeti. Vitamine telo lahko tvori samo, medtem, ko ne more tvoriti mineralov.

S štirimi živili do mladostnega videza
Je že res, da lahko z dobrimi kremami, z dovolj popite vode in rednim gibanjem ohranimo mladosten videz . Izbrskali pa smo, da lahko s štirimi jedmi, ki niso slabega okusa, ohranimo sijoč in svež videz kože.

Pripravite okusno ohrovtovo musako!
Ohrovt ima zelo nizko hranilno vrednost, zato ga lahko v teh prazničnih dneh uporabimo kot dodatek k drugim, bolj kaloričnim jedem. Iz njega lahko pripravimo marsikaj – solato, juho, rulado, musako ...

Silvestrska pojedina po receptu Saše Lendero
Novopečena mamica Saša, ki je v preteklih letih za silvestrovo običajno nastopala, bo letošnjo najdaljšo noč preživela v krogu družine. Pripravila bo slastno pojedino in recept zanjo je zaupala tudi nam.

Zdrava vegetarijanska božična pojedina
Prihaja božič, praznik, ki ga praznuje na miljone ljudi po vsem svetu. Praznično vzdušje se zrcali tudi v kulinaričnih dobrotah. Božična pojedina je lahko tudi zdrava, z nizkim glukemičnim indeksnom in lahko prebavljiva.

Božična štruca
Božično štruco ali sadni kruh so pekle že naše babice. Lahko ga podarite prijateljem kot darilo ali pa ga postrežete v predprazničnih dneh. Sladki in zdravi božični štruci se je težko upreti.

Banana za srce in ožilje
Banane vsebujejo veliko kalija in malo natrija. Natrij sicer telo nujno potrebuje, a večina ljudi ga zaužije preveč. Natrijev klorid je namreč sol, brez katere v gospodinjstvu ne gre. Posledice so povišan krvni tlak ter z njim povezane srčno-žilne bolezni.

Visok krvni prtisk - "tihi ubijalec"
Arterijska hipertenzija ali visok krvni tlak je glavni dejavnik tveganja za bolezni srca, možgansko kap in ledvične bolezni. Ker nima posebnih opozorilnih znakov, jo imenujemo tudi “tihi ubijalec“.

Z gorčico nad novo gripo!
Ne moremo vam postreči z zdravilom, ki vas bo obvarovalo pred gripo, v hladilniku in v shrambi pa imamo pravo omarico za prvo pomoč. Z naštetimi jedmi lahko pošteno omilite znake gripe ali skrajšate njeno trajanje.

Buča na bučo pogača
Bliža se noč čarovnic, ko bomo z bučami, izrezljanimi tako ali drugače, odganjali zle duhove. No, na ta dan pa si lahko privoščite tudi kakšno zdravo jed iz buč.

Naj v kuhinji zadiši po kostanju ...
Kostanj je nekoč veljal za zelo pomembno jed, saj ima bogato hranljivo vrednost. Danes večinoma obožujemo pečen ali kuhan kostanj.

Do popolne kože v vseh starostnih obdobjih
Ali veste, kakšno nego potrebuje vaša koža? V različnih starostnih obdobjih drugačno. Pomembno pa je, da ji vseskozi nudite dovolj vlaženja.

8 stvari, ki jih morda niste vedeli o svojem telesu
Mislite, da dovolj poznate svoje telo? Ste vedeli, da položaj telesa vpliva na spomin, da imamo točke za mraz in vročino ter da srce vsak dan prečrpa 10.000 litrov krvi? Preverite še druge zanimivosti ...

Kako iz začaranega kroga težav z dihali – 2.del
Poleg rednega čiščenja nosu in inhaliranja lahko svojemu malčku pri premagovanju težav z zgornjimi dihalnimi potmi pomagate tudi s pravilno prehrano.

Z domačo lekarno nad bolečine
Glavobol je ena izmed desetih najpogostejših težav, zaradi katerih obiščemo zdravnika. Kadar gre za občasne glavobole, si lahko pomagamo tudi sami.

Sladke in okusne fige
Fige lahko uživate surove, suhe, v sladici, veljajo pa tudi za priljubljeno gurmansko jed. Iz njih tako lahko pripravite posebno hladno omako s pršutom, se posladkate s figovimi kroglicami ali pa naredite marmelado iz fig.

Zakaj ne bi tokrat slivovih?
Govorimo o slivovih cmokih. Privoščite si jih ali pa kakšno drugo jed iz sliv. Slive so namreč vsestranski in zdrav sadež, ki jih lahko uporabite za pripravo različnih jedi.