sol

Buče v kulinariki in zdravilstvu
Težko najdemo zelenjavo, ki bi jo lahko pripravili na toliko različnih načinov kot buče. Lahko so v glavnih ali stranskih vlogah, v vsakdanjih in slavnostnih obedih.

Hladne ali tople?
Kumare lahko uživate surove ali pa jih skuhate. V obeh primerih so osvežilne in zelo zdrave. So nizkokalorične in hitro prebavljive. V teh vročih dneh si jih privoščite v izobilju!

Privoščite si korenčkov dan!
Uporabnost korenja je res neskončna. Uživate ga lahko za zajtrk, kosilo, večerjo ali ga grizljate za malico. Iz njega lahko pripravite sok, zelenjavno kašo, ga dušite ali uporabite za sladico.

Ognjič v kuhinji ali toaletni torbici
Ognjič je vsestransko zdravilo. Lahko ga uporabljate za nego kože, čiščenje organizma ali v kulinariki. Zaradi pestrosti uporabe vam zato tokrat ponujamo malce drugačne recepte.

Privoščite si paradižnik na mediteranski način
Zlato jabolko, rajsko jabolko, sadež iz paradiža – kljub mikavnemu imenu paradižnik ni prišel iz raja. Je pa kar nekaj časa trajalo, da si je pridobil mesto, ki mu pripada. Danes brez njega v kuhinji ne shajamo več.

Greste na dopust? Ne pozabite na ...
Težko pričakovane počitnice so že pred vrati! Da pa se te ne bi spremenile v takšno katastrofo, da bi večino časa porabili za iskanje ambulante in lekarne, vam priporočamo, da na to mislite že prej.

Bodite pozorni na oznake GDA
Evropska komisija je zaradi naraščajočega števila ljudi s čezmerno telesno težo že pred leti dala pobudo, da bi na živilih predpisala obvezno označevanje hranilne vrednosti s t. i. oznakami GDA. Pri nas se je za takšno označevanje odločilo 12 podjetij.

Špinačo zamenjajte z bolj zdravo koprivo
Spomladanski čas je kot nalašč primeren za čiščenje organizma. To lahko storite z uživanjem koprivnega čaja ali drugih jedi iz kopriv. Z uživanjem koprive boste namreč svoje telo do poletja spravili v formo. Rezultat bo odlično počutje in čudovit zunanji videz.

Vasilij Žbogar si nabira moč z mamino špargljevo juho
Slovenski jadralec Vasilij Žbogar ima poleg svoje velike ljubezni jadranja še eno ljubezen, in to so šparglji. Obožuje predvsem njihov poseben okus. Sam si najraje pripravi šparglje z jajci, moči po treningih pa najraje nabira z mamino špargljevo juho.

Očistite telo s čemažem!
Čemaž je znan kot čistilec prebavnih in dihalnih poti, zelo dobro pa učinkuje tudi na delovanje žlez in krvnega obtoka. Ker bo sezone nabiranja kmalu konec, si ga čim prej privoščite. Lahko ga uporabite kot začimbo oziroma dodatek k jedi ali pa kot glavno sestavino.

Naj limona postane vaša najboljša prijateljica
Znanstveniki so ugotovili, da je dan najbolje začeti s kozarcem sveže limonade, saj iz telesa odplakne vse nečistoče in škodljive stvari. Poskusite pa lahko tudi z zelo staro metodo postenja, to je post z limonado, ki velja za enega izmed najhitrejših načinov čiščenja organizma.

VIDEO: Preživite praznike bolj zdravo!
Prav zaradi prazničnih jedi imajo v tem času mnogi težave s prebavili, z bolečinami v trebuhu in z zgago, ki jo največkrat povzroči orehova potica. Če so orehi tudi za vas pretežki, si letos za spremembo omislite pehtranovo potico.

Orehova potica letos na bolj zdrav način
Kaj ko bi letos poskusili za velikonočne praznike jesti 'malce' bolj zdravo. Za vas smo poiskali recept za orehovo potico, v katerem smo beli sladkor nadomestili z medom in rjavim sladkorjem.

Prva spomladanska solata
Regrata res da ne morete vključiti v pripravo gurmanskih specialitet, lahko pa ga uporabite pri pripravi okusnih, zdravih in lahkih jedi. Za vas smo pripravili nekaj idej za jedi z regratom.

Privoščite si dobrote iz jabolk!
Jabolka sodijo med najbolj zdrave sadeže, zato si jih privoščite čim večkrat. Odlična so tako surova, dušena, kot tudi pečena.

Slastne jedi iz brokolija
Ne glede na to, da največ zdravilnih snovi vsebuje surov brokoli, pa veliko vitaminov obdrži tudi takrat, ko ga skuhate. Za vas smo pripravili nekaj idej, kako ga pripraviti.

Makrobiotika: Hrano izbiramo glede na letni čas
Posebna pozornost makrobiotične prehrane je namenjena morskim algam, miso juhi ter polnovrednemu obroku. Ti telo napolnijo z energijo in zdravjem.

Škodljivost soli v prehrani
Slovenija se z 12 do 13 gramov porabe soli na dan uvršča med večje porabnike soli v Evropi in presega priporočeni dnevni vnos.

Manj soli za zdravo srce in ožilje
Zmanjšanje vnosa soli pomeni za eno četrino manjše tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni.