uživanje sadja

2 navadi bosta zmanjšali tveganje za demenco
Demenca je huda bolezen možganov, ki povzroči, da začnemo izgubljati spomin, sposobnost mišljenja, orientacijo v prostoru, razumevanje, presojo, tudi sposobnost govornega izražanja. Naši možgani nadzorujejo marsikaj, zato demenca povsem spremeni življenje. Ne vemo, kaj jo povzroča. Čedalje več študij pa kaže, kaj jo pomaga preprečevati.

9 živil, ki bi jih nujno morala uživati vsaka ženska
Predstavljamo 9 živil, ki bi jih ženske nujno morale vključiti v svojo prehrano, saj preprečujejo raka na dojkah. Na vašem krožniku naj se znajdejo brokoli, paradižnik, tuna, čičerika, pravijo strokovnjaki. Preberite si, kaj še varuje vaše zdravje.

Prehrana, ki zmanjšuje vnetja v telesu. Kaj najbolj deluje?
Kronična vnetja igrajo pomembno vlogo pri pravzaprav vsaki bolezni. Zaradi kroničnih vnetij postanemo utrujeni, bolni in debeli. A zdravilo za naša vnetja je na našem krožniku. Hrana je tista, s katero lahko zmanjšamo vnetja v telesu.

Ko udari PMS
PMS ni nekaj, kar ste si izmislili, a je skupek realnih nerpijetnih ali celo mučnih simptmov, ki se pri nekaterih ženskah izrazijo pred vsako menstruacijo. PMS se pojavlja pri približno polovici žensk, same pa lahko naredite kar nekaj stvari, da ga ublažite.

12 ukrepov za preprečevanje raka
Rak je huda bolezen, ki zahteva naporno zdravljenje. A kar nekaj lahko naredimo za preventivo. Evropski kodeks proti raku, ki je bil sprejet leta 2014, tako našteva 12 preventivnih ukrepov. Ti izboljšajo naše zdravje in nas ščitijo ne le pred rakom, temveč še pred mnogimi drugimi boleznimi.

Hrana, ki bo pomagala okrepiti odpornost
Recept za boljšo odpornost je zdrav življenjski slog, so zapisali na strani univerze Harvard. Kaj to pomeni? Uživajte dovolj različnega sadja in zelenjave, ne kadite, dovolj se gibajte, vzdržujte zdravo težo, če že uživate alkohol, počnite to zmerno, dovolj spite, redno si umivajte roke in tudi skrbite za higieno v kuhinji. Surovo meso naj ne bo nikdar v stiku z živili, ki ne bodo toplotno obdelana, saj tudi to lahko vodi v okužbo. Pomembno je še, da se naučite obvladovati stres.

Izboljšuje prebavo, znižuje pritisk, krepi odpornost
Papaja je okusen sadež, bogat z antioksidanti, vitamini in minerali. Uživanje papaje vam lahko pomaga okrepiti imunsko odpornost, izboljšati prebavo in znižati krvni pritisk. Prav tako je bogata z vitamini, ki varujejo zdravje vaših oči in kože.

Živila, po katerih boste dobili definiran trebuh
Avstralska nutricistka Bec Miller pravi, da je pri izgubi odvečnih kilogramov res tako, da se trebušne mišice ustvarja v kuhinji. Razkrila je šest različnih vrst hrane, ki jih morate vključiti v svoj jedilnik, če želite imeti vitko postavo in definiran trebuh.

8 nasvetov za zdravje vaših ledvic
Normalno ima vsak človek po dve ledvici. Gre za parni organ fižolaste oblike, leži pa za potrebušnico ob hrbtenici. Njegova osnovna naloga je filtriranje odpadnih presnovkov, odvečne količine natrija in vode iz krvi ter njihovo odstranjevanje iz telesa, zato je pomembno, da ohranjamo njegovo zdravje. Kako lahko pripomoremo k delovanju in zdravju svojih ledvic?

5 zmot o prehladnih obolenjih, ki jim nasedate
Sezona prehladnih obolenj se je začela in o tem, zakaj se prehladimo in kako zdravimo prehlade, obstaja kar nekaj prepričanj, ki niso vedno pravilna. Preverite pet najpogostejših.

Kaj pomeni napis "brez sladkorja" na produktih?
Presnova sladkorjev ali sladil zahteva ogromno energije v našem telesu. V primeru nepravilne presnove se lahko sladkor začne v obliki maščob kopičiti v našem telesu. V izogib različnim težavam pri uživanju sladkorja se na trgu pojavljajo razni nadomestki – umetna sladila, ki ne vsebujejo glukoze, ogljikovih hidratov, ampak so produkt moderne prehrambeno – kemične industrije.

Nutricistka rakrila lepotno skrivnost številnih zvezdnic
Kimberly Snyder, nutricistka, katere metode uporabljajo tudi znane zvezdnice, kot sta Drew Barrymore in Olivia Wilde, je v svoji knjigi odkrila skrivnosti mladostnega videza.

Se boste cepili proti gripi?
Gripa je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti. Pojavlja se predvsem v zimskih mesecih in ogroža vse prebivalstvo, še posebno starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi ter majhne otroke.

Tihi ubijalec, ki lahko vodi tudi v kap
Visokemu krvnemu tlaku pravijo tudi tihi ubijalec. Je najpogostejši vzrok srčno-žilnih bolezni. "Mi pa ne želimo, da bi bil prvi dogodek, ki nas opozori, da ima oseba visok krvni tlak, možganska kap ali nek drug srčno-žilni dogodek," pove prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., predstavnica Združenja zdravnikov družinske medicine. Zato je dobro, da si krvni tlak vsaj enkrat letno preventivno izmerimo.

Limona, kurkuma, ingver in česen: ali resnično pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?
Poleg splošnih smernic o krepitvi imunskega sistema, kot so opustitev kajenja, redno gibanje in telovadba, ohranjanje zdrave telesne teže, opustitev alkohola, zadosten spanec in čas za počitek, zmanjšanje stresnih dejavnikov ter higiena rok, je vsekakor še posebej pomembna in vplivna zdrava prehrana. V obdobju jeseni je zato priporočljivo povečati količino zaužite zelenjave in sadja.

Nekoč je jedel za 10 ljudi. Poglejte ga danes
Danes 17-letni deček, ki je nekoč tehtal 152 kilogramov in jedel za deset ljudi, je v samo v 14 mesecih izgubil skoraj polovico svoje telesne teže. To mu je uspelo s pomočjo bariatrične operacije, ki mu jo je podaril dobrodelni kirurg.

Sadni sok povečuje tveganje za smrt
Pitje sadnih sokov je ravno tako slabo za vas kot pitje sladke gazirane pijače, je pokazala zadnja študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji JAMA. Strokovnjaki so odkrili, da lahko prekomerno uživanje sadnih sokov poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 24 odstotkov. Vendar povečanega tveganja ni, če spijete le 1,50 dcl sadnega soka na dan.

Razkrili, kako se zaščitimo pred rakom
"Med številnimi boleznimi je rak tisti, ki ima od nekdaj prizvok usodnosti," pravi dr. Maja Primic Žakelj, dr. med., predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku. Morda se prav zaradi tega o raku ves čas pojavljajo številne zmotne predstave, še doda. Res je te bolezni več, toda po drugi strani obstaja tudi možnost preventive. Obstajajo načini, da se pred rakom zaščitimo.

Za zadovoljno kožo je ključno ravnovesje hormonov
Že v času pubertete lahko prepoznamo močno povezanost med spolnimi hormoni in kožo. Ta se vsekakor pokaže v obliki neprijetnosti, ki se pojavijo na našem obrazu, kot so mozolji in akne. Žal pa doba teh ne mine s puberteto, saj ima lahko veliko žensk v času pred ovulacijo in v prvih dveh trimesečjih težave s kožo. Zakaj je temu tako in kako jih preprečiti?

Kako lahko študentska prehrana vpliva na uspešen študij?
Vas oktobra čaka novo študijsko leto? Da bo kar se da uspešno, si preberite smernice pravilne prehrane, ki bodo vaše telo (predvsem pa možgane) napolnile z zadostno energijo in hranili, s tem pa povečale vašo koncentracijo, produktivnost, spomin in fizično telesno pripravljenost.

Glivično vnetje? 3 presenetljivi vzroki, ki vam bodo dali misliti
Glivična okužba nožnice se lahko pojavi zaradi prekomernega razrasta glivice imenovane kandida, ki se nahaja v nožnici in črevesju. Za spletno stran Healthista je nutricistka Lisa Richards razkrila nekaj presenetljivih vzrokov, ki lahko privedejo do glivičnega vnetja nožnice.

Jabolko na dan odžene ti smrtonosni bolezni stran
Jabolko na dan odžene raka in srčne bolezni stran. Znanstveniki so odkrili, da ljudje, ki uživajo prehrano, bogato s flavonoidi, manj verjetno umrejo zaradi raka ali srčno-žilnih bolezni. Uživanje okoli 500 mg flavonoidov na dan zmanjšuje tveganje za prezgodnjo smrt.

Preprost ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja
Uživanje več zelenjave in manj mesa lahko zmanjša vaše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 32 odstotkov. A znanstveniki opozarjajo, naj se ljudje ne odpovedo popolnoma mesu in mlečnim izdelkom. Pomembna je zmernost.

Strokovnjaki razkrili, kako zdrava je hrana v Sloveniji
Zadnja najobsežnejša mednarodna raziskava, kjer so strokovnjaki v 12 izbranih državah ugotavljali, kako zdrava so razpoložljiva živila na tržišču, je pokazala, da imamo v Sloveniji še precej prostora za izboljševanje živil. Čeprav imamo na trgu na voljo kar nekaj zdravih živil, pa jih je težko prepoznati.

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?
Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi
Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Sadje, ki do 15 odstotkov zniža tveganje za bolezen srca
Imate radi borovnice? Potem si jih le privoščite, saj je nova študija pokazala, da varujejo srce in ožilje. Skledica borovnic na dan je zmanjšala tveganje za bolezen srca in ožilja za od 12 do 15 odstotkov. In to pri prekomerno težkih posameznikih, ki so že imeli vrsto dejavnikov tveganja, zaradi katerih so bili bolj ogroženi za pojav takšnih težav. Pri zdravih ljudeh z normalno težo bi po mnenju raziskovalcev tak učinek imela že manjša količina borovnic.

7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka
Več kot 80110 novih primerov raka med odraslimi starejšimi od 20 let v ZDA v letu 2015 lahko pripišemo preprosto le slabi prehrani, je pokazala zadnja študija, objavljena v strokovni publikaciji JNCI Cancer Spectrum.

En ukrep za manjše tveganje za smrt zaradi raka dojke
Uživanje manj maščob in več sadja lahko zmanjša možnosti za smrt zaradi raka dojke, je pokazala zadnja velika študija. V Sloveniji se vsako leto z rakom dojke spopade okoli 1300 žensk, ta oblika raka je med ženskami najpogostejša.

Izboljšuje prebavo, pomaga pri hujšanju in krepi imunski sistem
Ste že slišali za rambutan sadež? Gre za tropsko sadje, ki izvira iz jugovzhodne Azije in ima podoben okus kot nekoliko bolj poznan sadež liči. Ko olupimo rambutan sadež pridemo do okusne sredice, ki je bogata z vitaminom C in vlakninami. Prav zato sadež pomaga krepiti imunsko odpornost in izboljšuje prebavo. Pojasnili pa bomo tudi, zakaj vam lahko pomaga pri hujšanju. Spoznajte rambutan sadež.