zdrav prehrana

Nutricistka o treh vrstah soli, ki so zdrave
Še vedno velja, da s soljo ne gre pretiravati. A to ne pomeni, da po njej sploh ne smemo poseči. Le nerafinirana mora biti, pove nutricistka Alja Dimic, saj samo ta vsebuje kopico mineralov, ki krepijo zdravje. Dobrodejni pa sta še črna in himalajska sol, doda.

K nastanku aken prispevajo številni dejavniki, najpogostejša je dedna nagnjenost
Že dolgo je znano, da so akne in druge nečistoče na koži ne le mladostniška težava, pač pa jih imajo tudi odrasli. K njihovemu nastanku prispevajo številni dejavniki, med katerimi je najpogostejši dedna nagnjenost.

Ima nizko energijsko vrednost in ogromno antioksidantov
Poleti je izbira sadja velika. Ker se je zdravo raznoliko prehranjevati, posegajte enkrat po eni, drugič po drugi vrsti. A nikar ne pozabite na jagodičje. "Med vsemi vrstami sadja jih lahko označimo kar za superživilo," pove prehranska strokovnjakinja Karla Klander. "Je zelo bogato z antioksidanti, kot so antocianin, resveratrol in drugi. Ti preprečujejo škodljivo delovanje prostih radikalov."

Na takšen način lahko pretentate možgane
Če se pogosto znajde na našem jedilniku, procesirana hitra hrana ni škodljiva le naši postavi, temveč ogroža tudi in predvsem naše zdravje. Zakaj se jo naše telo tako hitro navadi, zakaj hrepenimo po njej in navsezadnje, kako lahko svoje možgane 'pretentamo', da po njej ne posegamo?

Kaj bi sladkorni bolniki morali vedeti o pravilni prehrani?
Za osebe z diagnozo sladkorne bolezni tipa ena ali dva je pomembno, da se prehranjujejo čim bolj zdravo. A zaradi izboljšanih načinov zdravljenja in možnosti nenehnega spremljanja, kaj se dogaja z njihovim krvnim sladkorjem, ni več treba, da se držijo prav določene diete, pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Andreja Širca Čampa. “Od njih ne zahtevamo, da se odrekajo kakšnim živilom ali skupinam živil, temveč jim svetujemo, kako uvesti zdrav življenjski slog, ki vključuje tudi gibanje.”

Povrnite si energijo in zdravje s suhim sadjem
Zaradi vsebnosti vseh hranilnih snovi je še posebej v zimskem času priporočljivo uživati suho sadje. Je namreč bogat vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov, torej vsebuje vse potrebno, da telo napolni z energijo.

12 razlogov, zakaj so bučke tako zelo dobre za nas
V poletnem času so na našem jedilniku pogosto tudi bučke. Ne samo da so zelo okusne, ampak imajo tudi ogromno koristnih snovi za naše zdravje.

Stara dobra jabolka so izjemen antioksidant
Pogosto se navdušujemo nad bolj eksotičnimi živili. Še posebej, kadar so označena za tako imenovano superhrano. A ob tem pogosto pozabimo, da niso nujno nič boljša od starih dobrih živil, ki rastejo pri nas in so že od nekdaj del naše prehrane. Eno takšnih je jabolko, ki je izjemen vir antioksidantov.

Kako izbrati primerno sončno kremo?
Poletje je tu in mnogi smo se že podali na plažo. Da se ni dobro pretirano sončiti, vemo že dolgo, a dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med., pojasnjuje, kakšne spremembe v koži se zgodijo, ko porjavimo, in kako se zaščititi pred UV-žarki. Ne spreglejte niti nasveta, kako izbrati primerno sončno kremo.

Se redite zaradi kave?
Vonj po kavi je tisti, ki številne ljudi zjutraj dodobra prebudi in jih napolni z novo energijo. Čeprav kofein dokazano pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, pa lahko kava tudi redi. Odvisno je predvsem od tega, kako je pripravljena. Preverite, ali je vaša najljubša oblika kave tista, zarai katere se redite.

Sindrom razdražljivega črevesa - kako si pomagati?
Se enkrat spopadate z zaprtjem, drugič pa z diarejo? So prisotne bolečine v trebuhu in napihnjenost, težave pa trajajo že nekaj časa? Potem se lahko spopadate s sindromom razdražljivega črevesa. Gre za stanje, s katerim se spopada vsak peti Slovenec, a mnogi ne vedo, kako si pomagati.

Prehrana za vse, ki imate težave s policističnimi jajčniki
Policistični jajčniki so najpogostejša hormonska motnja, s katero ima težave vsaka deseta ženska v rodnem obdobju. V nadaljevanju si lahko preberete, zakaj je izjemno pomembna pravilna prehrana, s katero lahko obvladate zahrbtno bolezen sodobnega časa.

Za boljšo prebavo, manj kilogramov in sijočo kožo
Mango je okusno tropsko sadje, ki je odlično za vaše zdravje, saj je bogat vir hranil, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Uživanje manga je dobro za nas, saj izboljšuje prebavo, skrbi za lepe in močne lase ter kožo in pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov.

Motnje v prehrani pri ženskah v 40 letih vse pogostejše
Skupina ljudi, ki jih ponavadi pri raziskavah pogosto zanemarijo v zvezi s prehranskimi motnjami, so odrasle osebe srednjih let. Pod to definicijo ponavadi mislimo ljudi, stare okoli štiri desetletja.

Ta živila pomagajo, da lažje zaspimo in bolje spimo
Kaj v našem telesu povzroči, da postanemo zaspani in nato zaspimo? Hormon melatonin. Proti uri, ko gremo po navadi spat, se začne proizvajati in ga je v telesu čedalje več. Ko se po navadi zbudimo, pa ga je v telesu vse manj. Pa ste vedeli, da proizvodnjo melatonina lahko spodbudimo tudi z določeno hrano?

Ko boste to prebrali, ga boste vnesli v svojo vsakodnevno prehrano
Vsi že dobro vemo, da je česen izjemno zdrav in s pridom ga uporabljamo kot zelišče v kuhinji. A svež česen se že več stoletij uporablja tudi v zdravilstvu. Zadnje raziskave so potrdile, da ima v resnici celo vrsto pozitivnih učinkov na zdravje. Pokazalo se je, da krepi imunski sistem, izboljšuje delovanje srčno-žilnega sistema, da varuje telo pred infekcijami in da zmanjšuje vnetja v telesu.

Mislite, da je bolj zdravo, a ni
Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Dr. Marija Pfeifer: 'Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se bolje počutimo.'
Ko pomislimo na hormone, se največkrat spomnimo na estrogen, testosteron ali kortizol, toda v našem telesu jih je še več. “Čisto v vsakem delu našega telesa delujejo,” pove prof. dr. Marija Pfeifer. "Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se tudi mi bolje počutimo." Kako pa dosežemo, da so naši hormoni v ravnovesju?

Zdrav zajtrk za zmanjševanje vnetij v telesu
Če ste taki kot večina ljudi, verjetno vsak dan vedno znova jeste enak zajtrk, ki se ga sčasoma že naveličate. V tem primeru vam predstavljamo recept za zajtrk, ki vam bo pomagal izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in zmanjšati vnetja v telesu.

Živila, ki jih morate uživati zdaj
Topli spomladanski in poletni meseci se ne vrtijo le okoli sladoleda, ampak prinašajo tudi zdravo, sočno in okusno sadje in zelenjavo. Še posebej priporočljivo pa je, da v toplem juniju zaužijete naslednja superživila.

Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?
V tem delu leta, ko je na voljo manj lokalnega svežega sadja in zelenjave, je bolj zdravo poseči po zamrznjenem kot pa po tistem, ki so ga svežega pripeljali iz oddaljenih krajev, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zamrznjeno sadje in zelenjava ima veliko več vitaminov in mineralov kot sveže, a nesezonsko, ki je prepotovalo mnogo kilometrov.

Katera hrana zmanjša utrujenost?
Čutite, kako ste vsak dan veliko prehitro utrujeni, čeprav vas še vedno čaka kopica neodložljivih obveznosti? Če si ne morete privoščiti sproščujočega dopusta, preverite, kako si lahko pomagate drugače.

Ste vedeli, da lahko jeste tudi cvetove rož?
Ne le zelenjava in zelišča, užitno je tudi marsikatero cvetje, pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Sama s pisanimi cvetovi popestri solato, uporablja pa jih tudi kot bolj zdravo dekoracijo sladic, juh in celo mesa.

Močan antioksidant, ki varuje pred številnimi boleznimi
Maline so izjemno bogate z antioksidanti, zaradi česar so ne samo okusen, ampak tudi zelo zdrav sadež. Poleg tega so bogate še z elaginsko kislino – fenolno spojino, ki varuje pred rakom in preprečuje razrast rakavih celic. Tu je 6 pozitivnih učinkov malin na naše zdravje, ki jih morate poznati.

Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav?
V mešalnik vržemo kar nekaj sadja in zelenjave pa še kakšne oreščke in semena ter imamo občutek, da smo za svoje zdravje kar nekaj naredili. Pa je smuti res zdrav? Sadje in zelenjava in semena in oreščki so vsekakor živila, ki nam izredno koristijo. Toda bi bilo morda bolje pojesti cele? To smo vprašali prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Malica, ki ščiti srce, pomaga pri povišanem holesterolu
Ljudje v prehrani potrebujemo tudi maščobe. A zdrave maščobe. Eden njihovih najboljših virov je oreh. Zelo zdrava malica, s katero zaužijemo še vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Študija za študijo je pokazala, da uživanje orehov pomaga zniževati povišan holesterol oziroma preprečuje njegovo povišanje. Že zaradi tega varuje srce.

Zlati nasveti za bolnike s celiakijo
Brezglutenska dieta predstavlja velik izziv in zahteva marsikatero prilagoditev. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov bo vaše življenje s celiakijo veliko lažje in predvsem bolj kakovostno.

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?
Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

Gubice na čelu niso vedno le odraz staranja
Na čelu lahko opazite vodoravne črte in gubice med očmi. Te se začnejo kot »izrazne gube« in jih deloma povzročijo izrazi obraza, sčasoma pa se poglobijo. Starost pa ni edini razlog za njihov nastanek. Obstaja namreč vrsta dejavnikov, ki spodbudi nastanek čelnih gubic. Kako jih preprečiti?

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok
Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?