Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja

PREHRANA

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja

N.R.A.
26.04.2024, 4:27
0

Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

Kaj je suho sadje?

Suho sadje je sadje, ki mu je s sušenjem odstranjena skoraj vsa vsebnost vode. Živilo se med tem procesom skrči in ostane majhen, energijsko bogat posušen sadež. Rozine so denimo najpogostejše vrste, sledijo jim datlji, suhe slive, fige in marelice.

Na voljo so tudi druge vrste suhega sadja, včasih v kandirani obliki (posladkani). Sem spadajo mango, ananas, brusnice, banane in jabolka. Posušeno sadje je mogoče ohraniti veliko dlje kot sveže sadje in je lahko priročen prigrizek, zlasti na dolgih potovanjih, ko hlajenje ni na voljo.

Hrana
Hrana / FOTO: AdobeStock

Posušeno sadje je polno mikrohranil, vlaknin in antioksidantov

Posušeno sadje je zelo hranljivo. En kos suhega sadja vsebuje približno enako količino hranil kot sveže sadje, vendar zgoščeno v veliko manjši obliki.

Po masi suho sadje vsebuje do 3,5-krat več vlaknin, vitaminov in mineralov kot sveže sadje. Zato lahko ena porcija zagotovi velik odstotek priporočenega dnevnega vnosa številnih vitaminov in mineralov, kot je folat.

Vendar pa obstaja izjema. Na primer, vsebnost vitamina C se znatno zmanjša, ko sadje posušimo. Hkrati je še nekaj slabosti, ki si jih bomo pogledali v nadaljevanju. 

Ali ima sušenje hrane koristi?

Suho meso, sadje in drugi posušeni prigrizki so okusni in jih je enostavno shraniti in jesti. Sušenje ali dehidracija je eden najstarejših načinov konzerviranja živil. Zaradi tega trajajo dlje in so varni za uživanje. Prehransko gledano ostane hrana večinoma enaka, čeprav lahko proces sušenja uniči vitamina A in C. Število kalorij pa se lahko poveča, ko se hrana krči in hranilne snovi postanejo bolj koncentrirane.

Rozine
Rozine / FOTO: Dreamstime

Rozine

Rozine so posušeno grozdje. Bogate so z antioksidanti, ki pomagajo zaščititi vaše celice. So tudi dober vir vlaknin, železa in kalija. Rozine izgubijo vodo in se med postopkom sušenja skrčijo, zato so preostali sladkor in kalorije bolj koncentrirane. Poleg tega imajo nekatere znamke dodan sladkor.

Marelice

Posušene marelice vsebujejo več hranil kot sveže marelice. Porcija petih ali šestih suhih marelic ima več kot štirikrat več vlaknin kot cela sveža marelica. Vlaknine pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen in nekatere vrste raka. Posušene marelice imajo tudi več kalija, železa in kalcija. Imajo pa tudi veliko več kalorij in sladkorja. Med sušenjem izgubijo večino vitamina A in C.

Suhe slive

Razen nekaj vitaminov je večina hranilnih snovi boljša v suhih kot svežih slivah. Vsebujejo veliko kalija, železa, vlaknin in vitamina K ter antioksidantov. Tako kot drugo suho sadje imajo veliko kalorij in sladkorja. Suhe slive lajšajo tudi zaprtje.

Slive
Slive / FOTO: Dreamstime

Posušeno sadje vsebuje veliko naravnega sladkorja in kalorij

Sadje po navadi vsebuje znatne količine naravnih sladkorjev. Ker je bila iz suhega sadja odstranjena voda, so vsi sladkorji in kalorije skoncentrirani v veliko manjši obliki. Iz tega razloga ima suho sadje zelo veliko kalorij in sladkorja, vključno z glukozo in fruktozo. Spodaj je nekaj primerov naravne vsebnosti sladkorja v suhem sadju:

- rozine: 59 odstotkov,

- datlji: 64–66 odstotkov,

- suhe slive: 38 odstotkov,

- marelice: 53 odstotkov,

- fige: 48 odstotkov.

Približno 22–51 odstotkov te vsebnosti sladkorja predstavlja fruktoza. Uživanje velike količine fruktoze ima lahko negativne učinke na zdravje. To vključuje povečano tveganje za povečanje telesne mase, sladkorno bolezen tipa 2 in bolezni srca.

Ker je suho sadje sladko in energijsko bogato, ga je enostavno zaužiti velike količine naenkrat, kar lahko povzroči presežek sladkorja in vnos kalorij.

Suhe marelice
Suhe marelice / FOTO: Thinkstock

Kakšen je torej zaključek?

Posušeno sadje lahko poveča vaš vnos vlaknin in hranilnih snovi ter oskrbi vaše telo z velikimi količinami antioksidantov. Vsebujejo pa tudi veliko sladkorja in kalorij ter lahko povzročijo težave, če jih zaužijemo prekomerno. Zato je treba suho sadje uživati le v majhnih količinah, po možnosti skupaj z drugimi hranljivimi živili. Poleg tega so hrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, zaradi česar niso primerni za dieto z malo ogljikovimi hidrati.

Na koncu dneva suho sadje še zdaleč ni popolno, je pa zagotovo veliko bolj zdrav in hranljiv prigrizek kot čips ali druga predelana nezdrava hrana.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vira: webmd & healthline