živila

Zakaj se zgaga pojavlja ponoči?
Se pogosto zbujate z neprijetnim pekočim občutkom v prsih? Nočna zgaga vam lahko krade spanec in energijo. Preberite, zakaj se pojavlja, in odkrijte preproste, a učinkovite načine, kako jo premagati ter si zagotoviti spočite noči.

Zdravniki opozarjajo na pet živil, ki povzročajo zadrževanje vode
Zdravniki opozarjajo na pet živil, ki lahko povzročijo zadrževanje vode v telesu. Med njimi so tuna v konzervi, paradižnik, prekajeni losos, krekerji in zreli siri, ki vsebujejo veliko natrija ali drugih snovi in posledično povzročajo otekanje.

Napihnjenost? Iz prehrane izločite tri stvari
Če vas muči napihnjenost, najprej preverite svojo prehrano.

Kri v blatu: Zakaj se pojavi in kdaj k zdravniku?
Kri v blatu lahko nakazuje na prehodno stanje ali resnejše bolezni prebavil, tudi določena hrana lahko povzroči lažno pozitivne znake. Pomembno je prepoznati znake in vedeti, kdaj je čas za zdravniško pomoč ter kakšni so naravni pristopi.

Migrena vs. glavobol: Kako prepoznati razlike in poiskati učinkovito pomoč?
Glavoboli so ena najpogostejših zdravstvenih težav, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Skoraj vsakdo je že kdaj izkusil bolečino v glavi, pa naj bo to po dolgem dnevu v službi, pomanjkanju spanca ali dehidraciji.

Kaj resnično zvišuje holesterol v zajtrku? Niso jajca
Ste vedno mislili, da so jajca sovražnik holesterola? Razmislite znova! Raziskave so pokazale, da niso jajca tista, ki vam mašijo žile, ampak sočne klobase in slanina. Prehranjujte se pametno, vaše srce vam bo hvaležno.

Ta živila vam upočasnjujejo presnovo – pametno bi bilo, da jih nehate jesti
Sledite nasvetom strokovnjakov in se izognite pogostim prehranskim napakam, ki upočasnjujejo presnovo in otežujejo hujšanje. Sladkarije, beli kruh in predelano meso so le nekatera živila, ki jih je pametno zamenjati z bolj zdravimi alternativami za pospešitev metabolizma in ohranitev zdravja. Uravnotežena prehrana je ključnega pomena.

Poletje in intimne težave: kaj ginekologi ne povedo, a bi morali?
Poletni meseci so znani po soncu, prijetnem sproščanju ob bazenih in idiličnih počitnicah na plažah. Hkrati pa lahko s seboj prinesejo tudi določene izzive, ki se nanašajo na vaginalno zdravje.

Zakaj je preveč beljakovin lahko škodljivo za vaše zdravje?
Nutricionisti opozarjajo na tveganja prekomernega uživanja beljakovin, ki lahko poleg zanemarjanja drugih hranil vpliva na zdravje črevesja, obremenitev ledvic, srce in celo poveča tveganje za nekatere vrste raka. Ključ je v uravnoteženi prehrani.

Nevarni zajtrki: živila, ki lahko drastično dvignejo krvni sladkor
Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko povzročijo povišanje sladkorja v krvi, kot so prehrana, stres, spanje, visokointenzivna vadba in zdravila. Normalno je, da sladkor začasno poskoči. Običajno se krvni sladkor dvigne in kmalu zatem se vrne v normalno območje. Težava nastane, ko se krvni sladkor ne zniža.

Ali vaša prehrana spodbuja tiha vnetja? Znaki, da telo ne zmore več
Tiha oziroma kronična nizkostopenjska vnetja so temelj mnogih sodobnih bolezni – od srčno-žilnih obolenj, sladkorne bolezni in Alzheimerjeve bolezni, do raka in avtoimunskih motenj.

Nevarna živila po 50.: Čemu se morate ženske izogibati za boljše zdravje?
Raziskave kažejo, da je zmanjšanje vnosa določene hrane po 50. letu ključno za ohranjanje zdravja žensk. Med drugim se priporoča izogibanje živilom, bogatim z nasičenimi maščobami, kot so rdeče meso, pomfrit, sladoled in polnomastni mlečni izdelki, ki lahko povečajo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Preberite si, kako te izbire vplivajo na vaše zdravje in kako se jim izogniti.

Zakaj žita ne smejo manjkati v vaši prehrani?
Polnozrnate žitarice so ključni vir hranil, ki pomembno prispevajo k občutku sitosti in nudijo številne koristi za zdravje. Njihovo izogibanje pa lahko privede do neželenih posledic.

Zakaj vas po jedi boli želodec? Možni vzroki, ki jih je pametno preveriti
Občutek bolečine, pritiska ali neugodja v želodcu po obroku je pogost pojav, ki pa ga ne gre vedno jemati zlahka. V ozadju so lahko preprosti vzroki, kot je prenajedanje, a tudi resnejše prebavne motnje, ki zahtevajo pozornost.

Kardiolog opozarja: Po kosilu se izognite eni vrsti pijače
Imate navado, da po kosilu za dvig energije posežete po energijski pijači? Premislite še enkrat. Kardiolog opozarja, da je to nespametna navada.

Poletna moč na krožniku: 7 živil za zdravje in dolgoživost
Poletna sezona ima daljše dneve, višje temperature in večjo verjetnost dehidracije, utrujenosti in oslabljene imunosti. Zdrava poletna prehrana je bistvenega pomena za ohranjanje energije in zaščito telesa pred sezonskimi boleznimi. Tudi in predvsem poleti

Neobičajen vonj urina: znak težav, ki jih ne smete spregledati
Šparglji niso edina stvar, ki lahko spremeni vonj (in tudi barvo) urina.

6 jutranjih navad, zaradi katerih se vam kopiči maščoba na trebuhu
Zjutraj je pomembno paziti na prehrano in navade, saj te vplivajo na kopičenje maščob okoli trebuha. Strokovnjaki opozarjajo na hrano z visoko vsebnostjo sladkorja, pomanjkanje beljakovin, prehitro uživanje hrane in sedeč način življenja. Poskrbite za zdrav zajtrk, telesno aktivnost in izberite živila z manj sladkorja.

Kako spiti več vode? 10 učinkovitih trikov za hidracijo čez dan
Verjeli ali ne, nekateri ljudje pijejo celo preveč tekočine. Da, tudi 'dobrega' je lahko preveč. Toda večina ljudi dnevno spije premalo količine, zato se bomo v tem članku osredotočili na trike, ki vam lahko pomagajo, da boste spili dovolj vode.

Najboljša živila za večer: jejte to, če želite mirno noč in lahek želodec
Izbor hrane za večerni obrok je odvisen od osebnih preferenc, prehranskih potreb ter življenjskega sloga vsakega posameznika. Priporoča pa se, da se izogibamo težkih in mastnih obrokov, saj to lahko oteži spanec.

Pogoste prebavne težave: kdaj gre za sindrom razdražljivega črevesja?
Napihnjenost, krči, driska ali zaprtje so pogosti spremljevalci sodobnega življenjskega sloga. Stres, neredna prehrana, pomanjkanje gibanja in kronična utrujenost močno vplivajo na prebavni sistem.

Ključen vitamin za žensko zdravje, nosečnost in še mnogo več
Folna kislina je sintetična oblika vitamina B9, ki je ključna za tvorbo rdečih krvnih celic, obnovo DNK in pravilno delovanje možganov.

Živila za zdravo srce: kaj jesti, da zmanjšate tveganje za srčno-žilne bolezni
Po navedbah kardiologa Joela K. Kahna naj bi določena hrana pripomogla k boljšemu zdravju srca in ožilja.

Kako znižati visok pritisk: Naravne rešitve za zdravje srca
Visok krvni tlak ali hipertenzija je tiha, a izjemno nevarna težava sodobnega časa. Pogosto ne povzroča nobenih očitnih simptomov, a dolgoročno močno poveča tveganje za srčni infarkt, možgansko kap, odpoved ledvic in druge zaplete.

Omega-3 in zdravje srca: Zakaj jih vaše telo nujno potrebuje
Omega-3 maščobne kisline so esencialne maščobe, ki so ključnega pomena za zdravje srca in ožilja. Gre za skupino večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki vključujejo EPA (eikozapentaenojsko kislino), DHA (dokozaheksaenojsko kislino) in ALA (alfa-linolensko kislino). Te maščobe, ki jih telo ne more proizvesti samo, moramo pridobivati s prehrano, zato so omega-3 maščobne kisline pogosto označene kot esencialne. Zakaj so tako pomembne za zdravje srca?

15 presenetljivih stvari, ki vam lahko povišajo krvni tlak – brez da bi vedeli
Visok krvni tlak ali hipertenzija je včasih povezan s pogostimi vzroki, kot sta prekomerno uživanje soli in stres. Vendar pa lahko presenetljivo veliko dejavnikov, kot so tudi osamljenost ali zeliščni dodatki, prav tako povišajo krvni tlak.

7 opozorilnih znakov pomanjkanja vitamina B12, ki jih nikakor ne smete prezreti
Vitamin B12 je bistvenega pomena za naše zdravje, saj vpliva na številne telesne funkcije, od tvorbe rdečih krvnih celic do delovanja živcev. Članek razkriva sedem opozorilnih znakov, ki nakazujejo pomanjkanje tega pomembnega vitamina, kot so utrujenost, mravljinčenje v okončinah in težave z ravnotežjem. Seznanite se z možnimi vzroki in načini za obnovo ravni B12.

Kaj se zgodi, ko vam pade kalcij? Skriti znaki hipokalciemije, ki jih ne smete spregledati
Hipokalciemija, stanje prenizke ravni kalcija v krvi, ima različne vzroke in se kaže z različnimi simptomi, od blagih mišičnih krčev do hudih nevroloških težav.

Ali se vaše telo slabo odziva na gluten? Kako prepoznati občutljivost
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Pri nekaterih ljudeh povzroča neprijetne prebavne in sistemske simptome – tudi če ne gre za celiakijo ali alergijo na pšenico.

Ali vaše prehranske navade pospešujejo staranje? 7 živil, ki jim je treba reči ne
Staranje kože in telesa je naraven proces, a ga lahko bistveno pospešijo napačne prehranske izbire.