Vizita.si

hrane

Prebava 02. 09. 2023 05.00

Prehrana pri Crohnovi bolezni. Bi morala biti prilagojena?

Crohnova bolezen je kronična vnetna črevesna bolezen, ki prizadene prebavni sistem. Simptomi se lahko razlikujejo od blagih do hudih in vključujejo bolečine v trebuhu, drisko, utrujenost in izgubo telesne teže.

Imunski sistem 25. 08. 2023 05.00

Okrepite imunski sistem še pred prihodom jeseni

Imunski sistem je ključen za naše zdravje in dobro počutje. Še posebej pomembno pa je poskrbeti za njegovo okrepitev pred prihodom jeseni, ko se poveča tveganje za prehlade, gripo in druge okužbe dihal.

Bolezni 23. 08. 2023 05.00

Vpliv prehrane na sladkorno bolezen in nadzor krvnega sladkorja

Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je kronična bolezen, ki vpliva na način, kako telo obdeluje glukozo (sladkor). Ena izmed ključnih komponent uspešnega upravljanja sladkorne bolezni je pravilna prehrana.

Prehrana 17. 08. 2023 05.00

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?

Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

Simptomi in bolezni 16. 08. 2023 05.00

Naravne katastrofe in njihov vpliv na kronične bolezni

Naravne katastrofe, kot so poplave, ki smo jim bili priča, imajo lahko resen vpliv na ljudi s kroničnimi boleznimi.

Novice 13. 08. 2023 05.00

Če kdaj, se bomo sedaj začeli zavedati pomena skupnosti

Naravne katastrofe so nepredvidljive sile, ki imajo lahko uničujoče posledice za ljudi, okolje in infrastrukturo. Poplave, ki smo jim bili priča v preteklem vikendu, so prizadele celo Slovenijo.

Novice 12. 08. 2023 05.00

Stroka izdala priporočila za varnost pri čiščenju po poplavah

Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Inšpektorat Republike Slovenije za delo so izdali priporočila in ključne točke za zaščito in varnost pri čiščenju po poplavah. Ker je bilo v zadnjih dneh zabeleženih že nekaj nesreč pri odpravljanju posledic poplav, so priporočila toliko bolj pomembna s preventivnega vidika preprečevanja poškodb. Zaščitite sebe in druge!

Okužbe in zastrupitve 10. 08. 2023 05.00

Kakšni so simptomi okužbe z listerijo?

Okužba z listerijo je bakterijska bolezen, ki se prenaša s hrano in je lahko zelo resna za nosečnice, osebe, starejše od 65 let, in osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Najpogosteje jo povzroči uživanje nepravilno predelanega mesa in nepasteriziranih mlečnih izdelkov.

Novice 08. 08. 2023 05.00

Kaj storiti z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo?

Glede na razmere v preteklih dneh, ki so prizadele mnogo ljudi, se poraja nemalo vprašanj. Med drugim tudi, kaj storiti z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo. Zelo kratek odgovor je, da moramo takšna živila, žal, zavreči.

Zdravje 07. 08. 2023 05.00

10 malenkosti, ki bodo lahko vaše zdravje izboljšale v samo eni minuti

Skrb za svoje fizično in duševno zdravje je lahko naporna in dolgotrajna naloga, vendar je vsekakor vredna truda. V nadaljevanju predstavljamo nekaj preprostih malenkosti, ki vam bodo vzele le eno minuto, na vaše telo in duševnost pa bodo vplivale pozitivno.

Prebava 02. 08. 2023 05.00

Kakšni so razlogi za zaprtje in kako si lahko pomagamo?

Zaprtje je pogosta prebavna težava, ki se kaže kot težava ali redkost pri odvajanju blata. Pri zaprtju se blato v črevesju premika počasneje ali ima težave pri prehodu skozi črevesje.

Prebava 31. 07. 2023 05.00

To so najpogostejše dopustniške napake

V času dopusta je dobro vsaj za nekaj dni zamenjati domače okolje, se sprostiti ter spočiti telo in duha. A tudi med brezskrbnim počitnikovanjem lahko pride do raznih nepredvidenih situacij, na katere niste pripravljeni in nanje med načrtovanjem morda niti ne pomislite. Še posebej pogoste so prebavne težave, ki so lahko posledica različnih 'počitniških' dejavnikov. Razloga za paniko ni, dobro pa je vedeti, kako v takih primerih poskrbeti za čimprejšnje olajšanje.

Bolezni 30. 07. 2023 05.00

14 znakov, da je vaš sladkor previsok

Prva stvar, na katero pomislimo, ko se pogovarjamo o visokem krvnem sladkorju, je sladkorna bolezen. Gre za izjemno nevarno in smrtonosno stanje, ki ga moramo jemati resno, če se z njim spopademo. A še preden se razvije sladkorna bolezen, nam telo sporoča, da je krvni sladkor previsok. Preverite, kako.

Zdravi zobje 27. 07. 2023 05.00

Najpogostejši vzrok zloma zoba

Zlomljen zob je boleča izkušnja, ki jo lahko doživi vsak do nas. Razlogi za zlom so različni: od zunanjih dejavnikov, kot je poškodba, do notranjih, ki so lahko posledica nepravilne sestave sklenine – zunanjega ovoja zoba in kariesa. Veliko vlogo igra preventiva, pomembno pa je tudi, da se zavedamo, kako postopati ob takem dogodku.

Zdravje 22. 07. 2023 05.00

Tako boste poleti zdravi in aktivni

Poletje je čas vitalnosti, sonca in dogodivščin na prostem. Predstavlja odlično priložnost, da daste prednost svojemu zdravju in dobremu počutju, medtem ko kar najbolje izkoristite živahne, sončne in tople dni.

Bolezni 19. 07. 2023 05.00

Nasveti za pomoč pri trebušni gripi

Gastroenteritis ali nalezljiva driska je zdravstveno stanje, ki nastane zaradi vnetja prebavil in povzroča simptome, zaradi katerih se pogosto ne moremo oziroma nočemo ločiti od straniščne školjke. Vnetje namreč prizadene prebavila, želodec in tanko črevo, kar radi imenujemo trebušna gripa, čeprav nima prave povezave z njo.

Prebava 10. 07. 2023 05.00

Kako preprečiti zaprtje na dopustu?

Poletje je v polnem razmahu in najbrž ga ni človeka, ki ne bi odšteval dneve do pričetka zasluženega letnega dopusta. Nekateri ga najraje preživljajo doma, drugi komaj čakajo, da spakirajo kovčke in se odpeljejo ali odletijo polnit baterije na razne počitniške destinacije. A pogosto ne gre vse čisto po načrtu. Okoli 40 odstotkov počitnikarjev se med oddihom namreč sooča z zaprtjem. Kaj ga povzroči in kako si učinkovito pomagati v boju proti tej najpogostejši tegobi počitnikarjev in popotnikov?

Prehrana 10. 07. 2023 05.00

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje

Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Prehrana 04. 07. 2023 05.00

Pozabljeno žito, ki lahko zmanjša apetit in spodbudi presnovo

Že uživate ječmen? Kar malo pozabljeno žito ni le zelo zdravo. Študija, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition (Britanski zbornik nutricistike), pravi, da lahko uživanje ječmena pripomore k bolj uspešnemu hujšanju. Ker uravnava raven krvnega sladkorja, je odlična izbira tudi za sladkorne bolnike.

Zdravje 02. 07. 2023 05.00

5 pravil, ki jih morate upoštevati, ko je vroče

Resda je pravo poletje vroče, a to ne pomeni, da vročina, če se ji pretirano izpostavljamo oziroma je že sama po sebi ekstremna, ne more predstavljati nevarnosti. Ko je vroče, je treba upoštevati nekaj naslednjih nasvetov.

Aktivno življenje 01. 07. 2023 05.00

Kakšen je vpliv alkohola na telesno aktivnost in pripravljenost?

Kako alkohol vpliva na fizično dejavnost – ima pozitivne ali negativne vplive? Kdaj in koliko alkohola je priporočljivo, če si želimo biti fizično aktivni in si želimo imeti primerno in ustrezno kondicijo? Vse v povezavi s tem v nadaljevanju.

Preventiva 30. 06. 2023 05.00

Se znate pravilno odzvati ob piku čebele?

Za večino ljudi je čebelji pik le neprijetna nadloga. Na mestu vboda lahko občutite prehodno bolečino, rdečino in srbenje, vendar brez resnih zapletov.

Dieta 30. 06. 2023 05.00

Pri katerih bolezenskih stanjih hujšanje predstavlja težavo?

Telovadite in pridno ter zdravo jeste, številka na tehtnici in sama podoba v ogledalu pa ne kažeta napredka. Zakaj in kdaj prihaja do tega?

Novice 29. 06. 2023 15.30

Sladilo v gaziranih pijačah potencialno rakotvorno

Svetovna zdravstvena organizacija je v novih smernicah opozorila na dodajanje sladil brez sladkorja. Umetno sladilo, uporabljeno v tisočih izdelkih, naj bi bilo označeno kot 'morebitno rakotvorno za ljudi'.

Bolezni 28. 06. 2023 05.00

Najpogostejše bolezni in težave požiralnika

Požiralnik je ključni del prebavnega sistema, ki je odgovoren za prenos hrane in tekočine iz ust v želodec. Čeprav pri večini posameznikov brezhibno opravlja svojo funkcijo, lahko nekatere motnje vplivajo na njegovo pravilno delovanje.

Žensko zdravje 28. 06. 2023 05.00

Ženske, bolje je preventiva kot kurativa

Vaginalne glivične okužbe s kvasovkami so pogosto stanje, ki ga mnoge ženske doživijo na neki točki svojega življenja.

Bolezni 26. 06. 2023 05.00

Stanje, ki je lahko nevarno, če ne ukrepamo dovolj hitro

Pravilno delovanje črevesja je lahko iz več razlogov močno moteno. Zelo pomembno je, da pravočasno prepoznamo 'zaporo' in se nujno odzovemo. Zaporo črevesnega pretoka strokovno imenujemo ileus, tukaj pa so vzroki, simptomi in načini zdravljenja.

Novice 21. 06. 2023 05.00

Dobrobit živali je osnova za prirejo mesa višje kakovosti

Skrb za dobrobit živali je ključnega pomena pri prireji mesa z oznako "izbrana kakovost – Slovenija". Kmetje so zavezani zagotavljati najboljše pogoje za živali in njihova prizadevanja imajo številne pozitivne učinke na celoten sistem pridelave hrane.

Prehrana 20. 06. 2023 05.00

Vodnik za uravnoteženo poletno prehrano

Ni treba, da je poletna prehrana nujno izziv. Ne poslužujte se strogih diet, temveč poskrbite za uravnoteženo prehrano, ki vam bo pomagala najbolje izkoristiti prednosti sezonskih pridelkov. Poglejmo si nekaj več na to temo.

Prehrana 19. 06. 2023 05.00

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?

Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106