hrane

Zakaj vas srbi brada?
Odločitev ali imeti brado ali ne je odvisna zgolj od želje in okusa moškega. Z brado, kar se tiče zdravstvenega in estetskega vidika, ni nič narobe, ravno nasprotno, je nekaj, kar je naravno in značilno za moške. Poudariti pa gre, da je potrebno redno vzdrževanje higiene!

S tem si uničujete zdravje
Prihajajo tedni, ko bomo zdravi prehrani in zmernosti nekoliko pogledali skozi prste, saj se je v času, ko so mize bogato obložene s prazničnimi dobrotami, tako rekoč nemogoče ves čas 'držati nazaj'. Kljub temu pa velja biti pozoren na to, koliko in kaj uživamo v veselem decembru, saj je od tega odvisno naše splošno počutje, ki je osnova za lepe praznične dni. Na katera živila se torej opreti po obilnem božičnem kosilu ali prekrokani noči?

9 znakov, da morate spiti več vode
Povprečen odrasel moški bi moral vsak dan spiti 3,7 litra vode, povprečne odrsla ženska okoli 2,7. Seveda je to odvisno od zunanjih temperatur, telesne aktivnosti, zaužite hrane. A voda je ključnega pomena za vse funkcije našega telesa, zato je izjemno pomembno, da telo ves čas redno hidriramo. Tu pa je nekaj prvih znakov, ki kažejo, da spijete premalo vode.

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?
Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Dr. Anica Mikuš Kos: ''Revščina je dobila slabšalni izraz v neoliberalni družbi, v kateri je jaz ideal uspešen in bogat človek''
Dr. Anica Mikuš Kos je doktorica medicine, specialistka otroške psihiatrije, ki je svoje življenje posvetila kliničnemu delu z otroki, mladostniki in starši. Bila je vodja oddelka za otroško psihiatrijo na ljubljanski Pediatrični kliniki in vodja Svetovalnega centra za otroke in mladino. Od svoje upokojitve naprej velja za eno vodilnih strokovnjakih za pomoč otrokom z vojnih območij. Je predsednica Slovenske filantropije, avtorica številnih knjig s področja duševnega zdravja ter skupnostnih modelov zaščite otrok, predvsem pa je, kot sem jo spoznala sama, izjemna ženska. Toplo me je sprejela v zavetju svojega doma, kjer sva govorili o duševnem zdravju otrok, šolskem sistemu, revščini, travmah in socialni odgovornosti.

Kaj sta črevesna mikrobiota in človeški mikrobiom?
Človeško telo je gostitelj trilijonov mikrobov ali bakterij. Večina teh je koristnih, vendar lahko postanejo škodljivi, če niso v ravnovesju.

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Ste pogosto utrujeni? Morda se razlog skriva v pomanjkanju vitamina C
Vitamin C, znan tudi kot L-askorbinska kislina, je vodotopen vitamin, ki je bistven za številne funkcije telesa. Vitamina C človek ne more sintetizirati, kar pomeni, da ga moramo pridobivati iz virov hrane. Kakšni so torej znaki in simptomi pomanjkanja vitamina C?

Imate visok krvni tlak? Potem morate vedeti to
Če vprašate katerega koli zdravnika, kaj je najslabša stvar, ki jo lahko naredite za svoje zdravje, vam bodo skoraj vsi povedali enako.

Kako kljub šibkemu imunskemu sistemu ohranjati svoje zdravje?
Bele krvne celice, protitelesa in druge komponente, vključno z organi in bezgavkami, tvorijo imunski sistem telesa. Ta ščiti telo pred okužbami. Oseba s šibkim imunskim sistemom pa je lahko posledično bolj nagnjena k pogostim okužbam, bolj pa je nagnjena tudi k obolenjem. Kako lahko zavarujemo svoj imunski sistem in kako lahko kljub šibkemu imunskemu sistemu ohranjamo svoje zdravje?

Imate težave z vetrovi? Preverite, katera hrana jih lahko povzroča
Neprijetne vetrove povzroča uživanje polnozrnatih ogljikovih hidratov, so odkrili danski znanstveniki. A pozor. To ni negativno. Nasprotno. Zaradi tega niste napihnjeni in vam bolje delujeta črevesje in prebava.

5 mitov o topljenju maščobnih oblog, ki jih morate pozabiti
Vse dokler ne nehamo verjeti v mite in neresnice v povezavi s hujšanjem in topljenju maščobnih oblog, ne moremo zares začeti živeti zdravega življenja. To pa je navsezadnje naš cilj, kajne? Zdravo življenje namreč, ne zgolj in samo hujšanje.

Kako razlikovati bronhitis in pljučnico?
Bronhitis in pljučnica sta bolezni dihal, ki imata lahko podobne simptome, vendar se bistveno razlikujeta in ju različno tudi zdravimo. Ob pojavu simptomov je vsekakor priporočljivo obiskati zdravnika.

Skrite pasti antibiotikov
Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

Nutrigenetika: kaj imajo geni z našo telesno težo?
Leta 2003 je Ioannis Arkadianos začel raziskovati potencialno uporabo preskušanja hranil v protokolih za uravnavanje telesne teže. Prišel je do zanimivih spoznanj, ki pa so se skozi leta še naprej razvijala. Poglejmo si, kaj sploh je nutrigenetika in kaj imajo geni z našo telesno težo.

Sindrom razdražljivega črevesja: vzroki, simptomi, pomoč
Sindrom razdražljivega črevesja je pogosta motnja, za katero so značilne bolečine v trebuhu in spremenjeno odvajanje blata v obdobju vsaj treh mesecev. Kakšni so simptomi in vzroki za sindrom razdražljivega črevesja? Kakšni so načini zdravljenja, kaj jesti in čemu se izogibati in ali omenjeni sindrom vpliva na telesno težo?

Znaki, da jeste preveč 'slabe' hrane
To, kar jemo se odraža na našem počutju, na naših laseh, koži, ustih in praktično na vseh delih našega telesa. Poglejmo si najpogostejše 'simptome', ki razkrivajo, da uživamo preveč 'slabe' oz. 'prazne' hrane.

5 znakov, ki kažejo, da vam primanjkuje kalija
Če ste med tistimi, ki uživajo veliko vnaprej pripravljenih živil in hitro pripravljene hrane, ste tudi med tistimi, ki imajo veliko verjetnost za pomanjkanje kalija.

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo
Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Gripa in prehlad – kako se zaščititi?
Pozimi, ko so temperature nižje in na prostem preživimo precej manj časa kakor poleti, odpornost imunskega sistema nekoliko upade, medtem ko zaprti prostori še dodatno spodbudijo prenos virusov, zaradi česar se pojavijo različna sezonska obolenja.

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo
Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

Kaj je osebna asistenca in kakšno pomoč zajema?
Kaj je osebna asistenca, kako je njeno izvajanje videti v praksi in kaj sploh zajema? Velikokrat osebno asistenco enačimo s pomočjo na domu, a kot pravi naša sogovornica, nista enaki. Pogovarjala sem se z Urško Leburić, strokovno vodjo OA iz Zavoda Fractals.

To mesto mozolja razkriva o vašem zdravju
Nutricionistka Eve Kalinik razkriva, kako lahko mesto nastanka mozoljev na obrazu razkriva znake o vašem zdravju.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?
Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Kaj je norovirus in kakšni so simptomi?
Norovirus je najpogostejši vzrok virusnega gastroenteritisa pri odraslih. Simptomi (bruhanje in driska) se pojavijo v 1–3 dneh od okužbe. Pri okužbi z norovirusi ste kužni od trenutka, ko se začnete počutiti slabo. Čeprav se po dnevu ali dveh začnete počutiti bolje, ste kužni še vsaj tri dni, podatki kažejo, da so nekateri kužni celo še dva tedna po izbruhu obolenja. Običajno so dlje kužni otroci.

Debelost pri otrocih – razlogi, posledice in preventiva
Debelost pri otrocih je v razvitih državah in državah v razvoju dosegla raven epidemije. Še posebej je zaskrbljujoče, ker odvečni kilogrami pogosto vodijo k zdravstvenim težavam, ki so v preteklosti veljale za težave odraslih: k sladkorni bolezni, visokemu krvnemu tlaku, visokemu holesterolu ... Debelost v otroštvu je pogosto povezana tudi z nizko samopodobo, depresijo, slabšim učnim uspehom in nižjo kakovostjo življenja otroka.

Bodite pozorni: Simptomi GERB-a lahko močno spominjajo na simptome prehlada
Simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB) lahko pogosto zamenjujemo s simptomi prehlada. Želodec namreč povzroča težave, ki jih sprva sploh ne povezujemo nujno z želodcem. Med drugimi tudi in predvsem na primer trdovratni kašelj.

Prof. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med.: Prognoza bolezni se je dramatično izboljšala z uvedbo tarčnih zdravil
Kaj je kronična mieloična levkemija in kako jo zdravimo? Kaj je tarčno zdravljenje, o katerem se tako pogosto govori? O tej bolezni, možnosti zdravljenja in poteku le tega, smo se pogovarjali s prof. dr. Ireno Preložnik Zupan, dr. med., spec. internistka in hematologinja, iz Kliničnega oddelka za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana.

Ena najpogostejših bolezni prebavnega sistema
Bolečine v želodcu in različne prebavne motnje naj bi bile ene najpogostejših motenj, s katerimi se srečujejo tako družinski zdravniki kot gastroenterologi.