hrane

Za koliko morate zmanjšati vnos kalorij, da bi shujšali?
Če želimo izračunati, za koliko moramo zmanjšati vnos kalorij, da bi shujšali, moramo najprej vedeti, koliko kalorij trenutno čez dan v povprečju zaužijemo.

Tako čustva vplivajo na naš izbor hrane
Prehranjevanje je naša osnovna potreba, saj je pomembno, da naše telo dobi vsa hranila, ki jih potrebujemo za svoje optimalno delovanje. A priznajmo si, da mnogokrat ne jemo tako preudarno in premišljeno, ampak nas lahko pri izbiri, kaj in kako bomo jedli, vodijo tudi čustva. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Vse, kar morate vedeti o prebavi
O prebavi dandanes govorimo, seveda z razlogom, vedno več. Kaj morate vedeti o prebavi?

Sezona senenega nahoda: 5 načinov, kako lahko zmanjšate simptome
Prišla je pomlad, z njo pa sezona senenega nahoda, ki prinaša rdeče in zabuhle oči in veliko izcedka iz nosu. V nadaljevanju razkrivamo, kako si lahko vsaj nekoliko olajšate simptome.

Navade ljudi, ki imajo dober spanec
Ste med tistimi ljudmi, ki se ne morejo niti spomniti, kdaj so se nazadnje dobro naspali? Se pogosto zbujate sredi noči in preostanek prebedite? Če se v ozadju ne skriva kakšna bolezen, vam bodo morda naslednji nasveti pomagali do boljšega spanca.

Kakšne prigrizke naj bi si privoščili po treningu?
Po dobro opravljeni vadbi je treba nadoknaditi izgubljeno energijo. Vendar vam ni treba posegati po beljakovinskih praških, saj lahko iz hrane prav tako dobite kakovostne beljakovine in ogljikove hidrate.

'Poznam skrivnost vitke postave - začnite jesti kot Kitajci in Japonci'
Bristanski nutricist George Hamlyn-Williams trdi, da najboljša prehrana izvira iz Japonske, saj tam pojedo od tri do pet porcij ribe na dan.

5 razlogov, zakaj vam ne uspe shujšati
Ko je govora o hujšanju, je močna in odločna volja skoraj vse. Skoraj.

Kako čustva vplivajo na prebavo?
Naša čustva niso brez pomena, ampak imajo velik vpliv na naše misli in vedenje kot tudi na naše telo. Kadar koli doživljamo močnejša čustva, jih lahko občutimo tudi fizično, pa naj si bo to v hitrejšem dihanju, grizenju nohtov, kriljenju z rokami, skrčenosti, begu in še in še. Prav tako radi rečemo, da je nekdo občutil metuljčke v trebuhu, pa tudi začutimo nelagodje, ko smo živčni in zaskrbljeni. In kako se vse to odraža na naši prebavi? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Kaj se zgodi, če uživamo preveč slane hrane?
Vsi vemo, da je sol ena izmed najbolj priljubljenih začimb na svetu. Toda nekateri posamezniki jo uživajo bistveno preveč. Poglejmo si, kakšne so posledice.

Zato dieta nikoli ni smiselna rešitev
Alison Wright se danes ukvarja z nutritivno medicino. Včasih je bila strastna kadilka, uživala je alkohol, imela stresno službo, se slabo prehranjevala in sovražila telovadbo. Nato je spoznala, da se je v življenju mogoče počutiti bolje. Njen pristop k učenju zdravega prehranjevanja je zaradi njenih lastnih izkušenj zelo zanimiv.

Simptomi se pogosto pojavijo prepozno
Na žalost se po podatkih, ki jih navaja portal ordinacija.hr, rak jajčnikov le v 20 odstotkih primerov odkrije v zgodnji fazi.

Gastroenterologinja pojasnila, zakaj je med potovanjem težko odvajati blato
Težave s prebavo, takšne in drugačne, so precej bolj pogoste, kot si mislite, in prizadenejo veliko ljudi. Saj veste, kako se začne – pridete na cilj in nenadoma se začne napenjanje.

Zdravstvene koristi mete: zakaj bi jo morali dodati svoji prehrani?
Odkrijte nekatere od številnih zdravstvenih koristi dodajanja mete vaši prehrani! Od izboljšanja prebave do zmanjšanja vnetij. Zakaj je vredno dodati svežo ali posušeno meto v svojo prehrano?

9 nasvetov za ''razstrupljanje'' po velikonočnih praznikih, brez večjih omejitev in stradanja
Razstrupljanje po prazničnem prenajedanju je izjemno priljubljen koncept. Vsako leto, po bilo katerih praznikih, tokrat po velikonočnih, pomislimo, kako bi lahko razstrupili svoje telo, da bi se počutili bolje. Vendar pa, kot smo že omenili neštetokrat, je razstrupljanje proces, ki v našem telesu poteka nenehno.

Živila, ki so močni zavezniki v boju proti sladkorni bolezni, debelosti, depresiji in Alzheimerjevi bolezni
Verjetno ste že slišali za povezavo med črevesjem in možgani. Dokazano je, da to, kar jemo, neposredno vpliva na naše možgane in navsezadnje vpliva tudi na naše zdravje in razpoloženje.

Preproste spremembe za izboljšanje prebave
Kako izboljšati črevesni mikrobiom? Poskusite z naslednjimi navadami in spremembami.

Kaj se zgodi, če je vaše telo 'zakisano'?
Diagnoza zakisanost telesa je vse pogostejša, ne le pri starejših ljudeh, ampak tudi pri mladih in celo otrocih. V nadaljevanju si lahko preberete več o tem, kako se lahko razkisamo in znova vzpostavimo želeno ravnovesje.

10 stvari, ki jih lahko že danes naredite za svoje zdravje
Z razlogom pravijo, da se kot mladi ne zavedamo določenih stvari, posebej tistih, ki vplivajo na naše zdravje v kasnejših zrelejših letih. Kaj lahko že danes naredimo za svoje zdravje, da bomo sami sebi kasneje hvaležni?

Lahko pojemo preveč šunke?
Šunka je sestavni del tradicije velikonočne pojedine in samih velikonočnih praznikov. Velja za zdravo meso ali ne? Kako lahko tudi v prazničnih časih pazimo na svojo prehrano? Več v nadaljevanju.

Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?
Sladki krompir je super živilo, ki lahko izboljša vaše zdravje na več načinov. Preverite, zakaj bi bilo dobro, da sladki krompir dodate k svoji prehrani in kako lahko koristi vašemu telesu.

Naravna zaščita pred virusi in bakterijami
Začimbe so neprecenljiva pomoč v vsaki kuhinji, saj skrbijo za bogat okus in lahko še tako preprosto jed spremenijo v pravo kulinarično poslastico. A njihova vloga seže še veliko dlje. Številne med njimi namreč blagodejno delujejo na zdravje in imunski sistem, pripomorejo lahko tudi k izboljšanju nekaterih bolezenskih stanj. Pod drobnogled smo vzeli dve, ki bosta v prihajajočih toplih mesecih še posebej aktualni.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Kako poskrbeti, da velikonočna pojedina ne obremeni prebave?
Prihaja velika noč, praznik šunke, pirhov, potice ter kopice drugih dobrot, pod težo katerih se bodo šibile naše mize. Privoščite si jih brez slabe vesti, saj se tovrstne priložnosti zgodijo le enkrat na leto. Ker pa zna obilna praznična hrana pustiti posledice v obliki napihnjenosti, občutka nelagodja v predelu trebuha, zgage in zaprtja, je dobro vedeti, kako lahko preženete tovrstne tegobe – in to na povsem naraven način!

Ali kakanje pomaga pri izgubi teže?
Verjetno smo že vsi doživeli, da smo se po opravljanju velike potrebe počutili veliko lažje in udobnejše. Toda – ali kakanje dejansko pripomore k hujšanju?

To se zgodi, če uživate preveč sladkorja
Prevelik vnos sladkorja lahko povzroči resne zdravstvene težave, zato je zelo pomembno, da pravočasno ugotovite, ali pretiravate.

Najpogostejša vprašanja v povezavi z zobnimi luskami in zobnimi prevlekami
Če so vaši zobje poškodovani, obarvani, nepravilno poravnani ali neenakomerno oblikovani, vam pri takšni težavi lahko med drugim pomagajo tudi zobne luske. Te so izdelane po meri, so tanke in v barvi zob. Njihov namen je učinkovito pokriti sprednjo površino za izboljšanje videza. Spreminjajo se lahko barva, oblika, velikost in dolžina lusk.

Znaki, ki kažejo, da bi morali uživati več vlaknin
Prehranske vlaknine so odgovorne za zdravo prebavo in imajo preventivni učinek na pojav bolezni žilnega in prebavnega sistema, vendar različne raziskave kažejo, da jih ne jemo dovolj. Na srečo lahko pomanjkanje vlaknin zlahka prepoznamo, to pa so glavni simptomi.

Lepa hrana ni nujno zdrava hrana
Raziskave so pokazale, da nas vizualno lepa živila še vedno hitro pritegnejo, vendar to nikakor ni zagotovilo za njihovo kakovost in visoko hranilno vrednost.

Imate te simptome? Previdno!
Mesec marec je posvečen ozaveščanju o zgodnjem odkrivanju raka danke in debelega črevesa, ki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Zakaj nastane, še ni znano, a številne študije potrjujejo, da je bolezen najverjetneje posledica medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja. Na gensko predispozicijo ne moremo vplivati, z vpeljavo zdravih življenjskih navad pa lahko bistveno zmanjšamo tveganje za razvoj bolezni.