kuhanje

4 načini, kako do 'daljšega' življenja
Študija, ki jo je vodila hopkinsmedicine in v kateri je sodelovalo kar 6200 moških in žensk v osmih letih, je pokazala, da so tisti, ki so imeli v svojem življenju štiri preproste navade, zmanjšali tveganje za smrt zaradi najpogostejših razlogov. Poglejmo si bolj podrobno te štiri navade.

Največji decembrski stresorji
Druga polovica decembra je čustveno in fizično zelo naporna, sploh za posameznike, ki so nagnjeni k perfekcionizmu, ugajanju drugim in tesnobi. Pričakovanja družine in prijateljev, brezglavo nakupovanje, maratonsko kuhanje, nepredvidljive finance ali celo odsotnost vsega naštetega lahko naredijo decembrski čas izjemno stresen, neobvladljiv in osamljen. A tudi v primeru slednjega, lahko vsak izmed nas z nekaj praktičnimi strategijami prevzame kontrolo nad dogajanjem in najde mir v vsem, kar prinese hektičen konec leta.

Decembra naj bi bile ženske temu bolj podvržene kot moški
Praznični čas vedno prinese srečo in navdušenje, prijetne, hkrati pa tesnobne občutke, dodatno nemalokrat tudi nabiranje kilogramov.

5 razlogov, zakaj je juha idealen zaveznik za zdravje in hujšanje
Juha je lahko dodatek, lahko pa jo štejemo tudi kot glavni obrok, seveda je odvisno od tega, kakšna je in kako jo pripravimo. Študije v preteklosti so pokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo in se prehranjujejo z juhami, manj možnosti, da bi se zredili ali pa na sploh bili obilni, v primerjavi s tistimi, ki juhe nikdar ne uživajo.

5 nasvetov za urejeno življenje s cimri
Življenje s cimri v študentskem domu ali pri zasebniku je izkušnja, ki ostane za vse življenje. Zabave, nova prijateljstva, nenavadne situacije in situacije, v katerih se znajdemo prvič. In upamo, da zadnjič.

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje
Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Kako pravilno oskrbeti odrgnine?
Auva, kako boli! Vrtnarjenje, kuhanje, športne dejavnosti, aktivno preživljanje prostega časa in trenutne nepozornosti lahko povzročijo manjše poškodbe kože, kot so odrgnine in praske. Te niso samo neprijetne in boleče, ampak lahko povzročijo tudi okužbo, če niso pravilno oskrbljene. Koža je pomemben organ, saj omogoča prvo obrambno linijo telesa pred mikrobi, ščiti notranje organe pred poškodbami, ohranja ravnovesje tekočin in pomaga uravnavati telesno temperaturo, zato poškodb na koži ne smemo zanemariti.

Zakaj peče jezik, ko jeste ananas?
Ste med tistimi, ki ob uživanju ananasa dobite nenavadno mravljinčenje v zadnjem delu grla? Ali pa vas začne srbeti in peči jezik?

Kako se lotiti načrtovanja zdravih obrokov?
Naša prehrana ima velik vpliv na naše zdravje in vsesplošno počutje, kar običajno že vemo, a si za obroke vseeno vzamemo premalo časa. Hiter življenjski tempo, številne obveznosti in skrbi nam pogosto odvračajo fokus od tistega, kar je resnično pomembno – skrb zase. Vendar pa lahko že z malo načrtovanja in priprave poskrbimo, da bodo zdravi in hranljivi obroki postali del našega vsakdana.

Preprost trik, ki vedno deluje
V osnovi vemo, da sta za dobro počutje in fit postavo najpomembnejša gibanje ter uravnotežena prehrana, a nam primež sodobnega časa ne omogoča, da bi vsak dan imeli več raznovrstnih obrokov ter se večkrat tedensko potili v fitnesu ali telovadnici. Vseeno pa naš položaj ni tako brezizhoden, kot se morda zdi na prvi pogled: preverite, kako lahko kljub pomanjkanju časa stopite na pot bolj zdravega življenjskega sloga!

Študentska prehrana: nasveti za zdrave obroke
Naj vas vaš proračun ne odvrne od kuhanja! Z malo ustvarjalnosti lahko pridemo do zdravih obrokov!

Predmeti, ki jih nimamo v šoli, a bi jih morda morali imeti
Naslednje veščine bi nam vsekakor v življenju prišle še kako prav. Govorimo seveda o finančni pismenosti, spolni vzgoji in marsičem drugem.

Preskakujete obroke zaradi hujšanja? Premislite še enkrat
Želite na hitro shujšati in zaradi tega v veri, da delate dobro, preskakujete obroke? Premislite še enkrat. Svojemu telesu s tem delate več škode kot koristi.

5 živil, ki lahko okrepijo vaš imunski sistem
Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko okrepimo imunski sistem, in hrana je vsekakor eden izmed njih!

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo
Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

Zakaj moramo uživati vitamine?
13 vitaminov naj bi bilo po mnenju strokovnjakov absolutno potrebnih za naše zdravje. Mednje spadajo vitamini A,C, D, E, K in skupina vitaminov B, ki jo tvorijo tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin, B6, B12 in folati. Kje najdete te vitamine in zakaj so tako pomembni?

Instant kava - kaj morate vedeti?
Nekateri prisegajo na domačo turško kavo, ki zavre, spet drugi imajo najraje instant kavo. Kakšna je razlika med eno in drugo, katere so njune prednosti in blagodejne lastnosti, kakšne so njune slabosti? Tokrat bomo pod drobnogled vzeli instant kavo.

Opozorilni simptomi, ki lahko kažejo na demenco
Razvoj demence se običajno začne počasi, simptomi pa se navadno s časoma začnejo močno slabšati. Zato je pomembno, da pravočasno prepoznamo določene simptome – ti pa, poudarjamo, niso vedno zgolj znaki decence! Kako torej vedeti, za kaj gre?

Eno starejših ljudskih zdravil za uravnavanje prebave
Slive učinkovito pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, pri težavah s koncentracijo, težavah z zaprtjem, napihnjenosti in na splošno prebavi. Za uživanje so najboljše sveže in sladke, za kuhanje pa kisle. Priporočljive so predvsem za ljudi s počasno prebavo, ki imajo težave z izločanjem blata.

Naravni ščit pred virusi in bakterijami imamo v vsaki kuhinji
Če izvzamemo sladice, je skoraj ni jedi, ki je ne bi začinili s poprom. Poleg soli namreč velja za eno najbolj priljubljenih začimb, ki pa ima poleg tega, da obogati okus, tudi številne pozitivne učinke na naš organizem. Poznamo več vrst in različic popra, med najpogosteje uporabljenimi pri nas pa so črni, beli, zeleni in rdeči poper. Poznate njihove pozitivne lastnosti in vsestranskost uporabe?

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?
Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

Je kokosova maščoba res zdrava?
Razširilo se je prepričanje, da je pri kuhanju in peki oljčno olje bolj zdravo nadomestiti s kokosovo maščobo. Je to res in kako zdrava je sploh kokosova mast?

Kava kot iz kavarne v udobju vašega doma
Naj vas vsaka jutranja kava zbudi z najboljšimi vonjavami in aromami. Poiščite večnamenski kavni aparat, ki vam bo predstavil nov svet okusov in arom.

Filip Flisar nas je povabil v svojo kuhinjo
Kako preživlja čas po upokojitvi priljubljen športnik Filip Flisar? Kakšni so občutki, po končani karieri, kako gleda nanjo? Z njim smo se pogovarjali v pretekli oddaji Nasmeh zdravju. Preverite, kaj nam je zaupal.

Anja Markovič: ''Mislim, da je treba slišati telo''
Oddajo Nasmeh zdravju bomo lahko spremljali na velikih zaslonih na POP TV od 27. marca, vsako soboto ob 17.55. Oddajo o zdravju, prostem času, zdravem načinu življenja, o reku 'zdrav duh v zdravem telesu', mitih in resnicah ter vseh tematikah, ki se dotikajo tovrstnega področja, bo vodila simpatična voditeljica Anja Markovič. Zanimalo nas je, kako sama skrbi za svoje zdravje, kako gleda na staranje in ali morda prisega na posebno vrsto prehrane. Preberite si, kaj nam je zaupala.

Ne boste verjeli, kako odlična so za naše telo
Bučna semena zmanjšujejo tveganje za okužbe, lanena semena pa so odlična za prebavo. Kako in zakaj? Berite dalje.

Kateri tip temperamenta ste?
V današnjem času ne manjka različnih teorij osebnosti, ki nas glede na lastnosti uvrščajo v različne 'predalčke'. Določanje tipa osebnosti glede na štiri temperamente je eno najstarejših na svetu, med laiki pa je zelo priljubljeno. Ste torej sangvinik, kolerik, melanholik ali flegmatik?

''Moderni človek večino svojega budnega življenja preživi na avtopilotu''
Živimo v času, ki od nas zahteva hitre odzive na najrazličnejše dražljaje. V tempu življenja, ki je vedno hitrejši, pri čemer naš vsakdan postaja vse polnejši, je pomembno, da se od časa do časa znamo tudi ustaviti in prisluhniti, kaj nam govori naše telo, navsezadnje pa naša duša.

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?
Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
Večina nas pri kuhanju ali pečenju vsaj kdaj uporablja alufolijo, a pri tem bi morali biti bolj previdni. Raziskave kažejo, da je uporaba alufolije na visokih temperaturah lahko nevarna, saj se ob tem izluži več aluminija v našo hrano. Še posebej, če alufolijo uporabljamo za pečenje ali segrevanje začinjene ali kisle hrane. Povečan nivo aluminija v telesu je povezan z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.