kuhanje

Se lahko zaradi pogrevanja riža zastrupite?
Riž je priljubljeno živilo, ki si ga lahko hitro pripravimo in ga uporabimo kot prilogo k številnim jedem. Pogosto spremlja tudi omake in jedi v kitajski in indijski kuhinji. A včasih je težko pojesti ves riž, ki skuhamo, zato ga pospravimo nazaj v hladilnik in ga znova pogrejemo naslednji dan. A britanska nutricistka je opozorila, naj kuhanega riža ne hranimo v hladilniku več kot 24 ur.

To morate nujno vedeti o maščobah
Potem ko je raziskava pokazala, da je v mnogih živilih na našem tržišču preveč škodljivih transmaščob, je konec marca država sprejela pravilnik, ki omejuje količino transmaščob, ki je lahko v živilih. In sicer se morajo proizvajalci v letu dni prilagoditi na novo pravilo, da lahko izdelek na 100 gramov skupnih maščob vsebuje največ dva grama transmaščob. Z izr. prof. dr. Cirilo Hlastan Ribič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo se med drugim pogovarjali o tem, zakaj nam te maščobe škodijo, medtem ko druge nujno potrebujemo.

Izgubila je 45 kilogramov s temi tremi preprostimi navadami
Telesna teža Rebecce Grafton je močno narasla po fakulteti, ko se je odselila od doma. Pričela je kuhati sama in spila je veliko več alkohola kot prej. ''Prišla sem do točke, ko se je moje telo popolnoma spremenilo – še na mojem obrazu se je pričela videti odvečna teža. Niti sama sebe nisem več prepoznala na fotografijah,'' priznava.

V kateri hrani je največ vitamina C?
Ko se poletje prelevi v jesen, marsikomu dneve pokvari prehlad ali celo katera druga okužba. Zato je to hladnejše obdobje čas, ko moramo še posebno dobro skrbeti, da uživamo dovolj vitamina C in si s tem krepimo imunski sistem.

To je močan antioksidant, ki bo poskrbel tudi za lepo kožo
Vsi že dobro vemo, da je vitamin C ključnega pomena, ko se spopademo z gripo ali prehladom. Takrat se običajno 'oborožimo' s pomarančami, limonami in drugimi citrusi, saj vitamin C pomaga pri premagovanju bolezni. A morda niste vedeli, da je ta močan antioksidant ključnega pomena tudi za bolj mladostno in napeto kožo. Če ga nanesete na obraz, lahko z njim poskrbite za bolj sijoč videz.

10 zelo preprostih načinov, kako se znebiti sladkorja v prehrani
Britanska nutricistka je delila nekaj preprostih nasvetov, ki jih predlaga tudi svojim strankam in pomagajo, da se znebite želje po sladkem. Preverite, kako se znebiti sladkorja v svoji prehrani.

Kakšno kuhanje poveča tveganje za bolezni srca?
Škotski raziskovalci so odkrili, da je najbolj zdravo kuhanje na nižjih temperaturah. Pri obdelavi hrane nad 150 stopinj naj bi se namreč sproščale strupene snovi, ki lahko povečajo tveganje za bolezni srca.

Pogumno dekle je s svojo zgodbo pomagalo že milijonom
Težko je odrasti že brez bolezni, ki pusti močne posledice na obrazu. Ljudje se obračajo za teboj in težko se je sprijazniti z drugačnostjo. 12-letna Nikki se je odločila, da se ne bo skrivala, ampak bo ustanovila YouTube kanal in svojo zgodbo delila ne samo z okolico, ampak s svetom. Njen pogum je navdihnil mnoge.

9 živil, ki bi jih nujno morala uživati vsaka ženska
Predstavljamo 9 živil, ki bi jih ženske nujno morale vključiti v svojo prehrano, saj preprečujejo raka na dojkah. Na vašem krožniku naj se znajdejo brokoli, paradižnik, tuna, čičerika, pravijo strokovnjaki. Preberite si, kaj še varuje vaše zdravje.

Pozor! Uporaba napačne soli lahko škodi našemu zdravju
Jod mora človek dobiti s prehrano. Ker pa ga živila iz našega območja ne vsebujejo dovolj, je že dolgo časa v veljavi ukrep jodiranja jedilne soli. A zadnja raziskava Inštituta za nutricistiko je pokazala, da se v prodaji pojavlja vse več nejodiranih soli, ob čemer se v nekaterih okoljih takšno sol celo napačno izpostavlja kot bolj zdravo izbiro.

Pred poroko se je lotila hujšanja - in zgodilo se je tole!
28-letna Alex Hill je po svoji zaroki pri priči kupila poročno obleko. Nato se je lotila še hujšanja. A ker ji prej nikoli ni uspelo izgubiti veliko kilogramov, kaj dosti ni pričakovala. Toda na dan poroke je mnogi sploh niso več prepoznali.

Zakaj bi morali jesti cvetačo?
Cvetača je zelenjava, ki jo je enostavno pripraviti, poleg tega vsebuje ogromno koristnih hranil. Od vitamina C za imunski sistem in lepšo kožo, do sulforafana in glukozinolatov, ki so močna zaščita pred rakom.

23-letnica, ki se bo kmalu spremenila v kip
23-letna Whitney Weldon trpi za redkim stanjem imenovanim sindrom okamenelega človeka, ki prizadene le enega na 2 milijona ljudi in je trenutno neozdravljiv. Zaradi stanja se njene mišice in sklepi zraščajo skupaj in ustvarajajo drugi skelet. Nesrečnica je že na invalidskem vozičku in bo v prihodnosti popolnoma 'okamenela'.

Slastno in osvežilno poletno sadje
Poletje je tu in v vročih dneh je pomembno, da dovolj pijemo ter se tako izognemo dehidraciji. Kar nekaj tekočine lahko vase dobimo tudi s sadjem. To nas bo prijetno osvežilo in ohladilo ter nas oskrbelo tudi s številnimi vitamini in minerali.

Slastno in osvežilno poletno sadje
Poletje je tu in v vročih dneh je pomembno, da dovolj pijemo ter se tako izognemo dehidraciji. Kar nekaj tekočine lahko vase dobimo tudi s sadjem. To nas bo prijetno osvežilo in ohladilo ter nas oskrbelo tudi s številnimi vitamini in minerali.

Pri 29-ih letih zahteva sterilizacijo
29-letna Britanka Holly Brockwell je odločena, da ne bo nikoli imela otrok, zato je od svojega zdravnika že večkrat zahtevala, da jo pošlje na sterilizacijo. A ta jo vedno znova zavrne. Sedaj je jezna mladostnica napisala pismo, v katerem razlaga, zakaj bi ji po njenem mnenju zdravnik moral odobriti sterilizacijo.

To je olje, ki je najbolj zdravo za kuhanje
Obilica različnih olj prinaša tudi manjšo zmedo glede tega, katero olje je primerno za različne oblike priprave. Je za kuhanje bolj zdravo olivno ali kokosovo olje? Katero olje naj izberem za cvrtje? Kaj pa za solato?

Zelenjava, ki je bolj zdrava kuhana kot surova
Vsi že dobro vemo, da je najbolje uživati svežo zelenjavo in da ob kuhanju lahko uničimo vitamine in minerale, ki jih vsebuje. A to ne velja za vse oblike zelenjave. Nekatera vrsta zelenjave je celo bolj zdrava, če jo zaužijemo kuhano.

Uspelo ji je z le eno majhno spremembo
Nekoč skoraj 100 kilogramska Zoe Jones je piškote zamenjala za zelenjavo in tako izgubila kar tretjino svoje telesne teže. Še več, pred kratkim so lepotico okronali za miss vitkosti 2015.

V enem letu je izgubila kar 57 kilogramov!
43-letna mamica dveh otrok je v enem letu izgubila kar 57 kilogramov. Vse pa se je začelo ravno med lanskimi prazniki, ko je zagledala fotografijo, na kateri pozira ob božičnem drevescu.

Odkrijte ključni vzrok za gnilobo zob
Vsi imamo radi sladkarije, a prav sladkor je ključni vzrok za zobno gnilobo. Ker je vse bolj prisoten v naši prehrani, je dobro, da omejimo uživanje le-tega, hkrati pa svoje zobe zaščitimo s posebno zobno pasto, ki zobem nudi zaščito pred njegovimi škodljivimi učinki .

Slabe navade, ki povzročajo napihnjenost
Napihnjenost navadno ni znak česa resnega in običajno izzveni v nekaj urah. Kljub vsemu pa je izjemno neprijetna in prinaša bolečine v trebuhu. Prav zato je dobro, da veste, kako jo lahko preprečite. Predstavljamo vam nekaj slabih navad, ki običajno povzročajo napihnjenost.

Lili spregovorila o težkem okrevanju po porodu
Ko je pred kamerami, je že vaša stara znanka. Kakšna pa je priljubljena voditeljica, ko te ugasnejo? Medtem ko najraje govori o svoji družini, upa iskreno povedati tudi, kako težko je bilo okrevanje po carskem rezu.

10 najboljših jesenskih superživil
Vreme postaja vse hladnejše, a izbira jesenskih živil je vse bolj pestra in barvita. Tu je nekaj najboljših jesenskih plodov, ki jih v teh dneh nikar ne pozabite vključiti v svoj jedilnik.

Novo upanje za nesrečneža z ogromno nogo
Nesrečni upokojenec Michael Cull, ki se ga je zaradi njegove ogromne noge prijel naziv 'Moški Slon', je dobil novo upanje, potem ko so mu zdravniki povedali, da mu kljub hudim bolečinam ne morejo pomagati. Sedaj mu je pomoč ponudil specialist s severne Britanije.

V kateri hrani je največ vitamina C?
Ko se poletje prelevi v jesen, marsikomu dneve pokvari prehlad ali celo katera druga okužba. Zato je to čas, ko moramo še posebno dobro skrbeti, da uživamo dovolj vitamina C.

V kateri hrani je največ vitamina C?
Ko se poletje prelevi v jesen, marsikomu dneve pokvari prehlad ali celo katera druga okužba. Zato je to čas, ko moramo še posebno dobro skrbeti, da uživamo dovolj vitamina C.

Mečete ga stran, a ne veste, kako dragocen je
Mnogi od nas sadje olupimo, pojemo notranjost in olupek zavržemo v smeti. A ameriška nutricistka Kimberly Snyder je prepričana, da s tem delamo veliko škodo, saj so prav olupki tisti, ki vsebujejo veliko zdravilnih vitaminov in antioksidantov.

Znana Slovenka razkrila, kako je izgubila več kot 10 kilogramov!
Tinca Vomer se je potem, ko so jo gledalke in gledalci izločili iz prve sezone šova 'Gostilna išče šefa' posvetila vadbi in je začela paziti na prehrano. Rezultati njenega trdega dela so danes več kot očitni. Izgubila je dobih 10 kilogramov in pridobila na energiji ter samozavesti.

'Moje življenje je popolnoma uničeno!'
Leva noga Michaela Culla je tako obilna, da mu morajo hlače šivati po meri, nove čevlje lahko nosi samo 14 dni, ker se podplati tako hitro obrabijo, ljudje ga kličejo 'slonji mož'. Njegova noga že tehta 13 kilogramov – in še vedno raste!