priprava

Pilav z jagnjetino
Mlada jagnjetina predstavlja odličen vir beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih človekov organizem ne more sintetizirati, so pa nujno potrebne za sintezo beljakovin.

Ananasova torta s piškoti
Tokrat vam predstavljamo recept za slastno in osvežilno torto iz skute, ananasa in piškotov. Uživajte v okusu te sladice, vendar ne pozabite velikost porcije prilagoditi svojim energijskim potrebam.

Sladoled osrečuje
Med raziskovanjem so spremljali delovanje možganov pred in med lizanjem sladoleda, ter ugotovili, da je že ena sama žlica zaužitega sladoleda dovolj, da se odzove del možganov, ki reagira na ugodne okuse, in vzbudi občutek užitka ter ljudi osrečuje.

Jutranja krema
Si za zajtrk skoraj vedno pripravite jajca, kruh z margarino in marmelado ali rogljiček, zdaj pa ste se naveličali vedno istega zajtrka? Potem si pripravite jutranjo kremo!

Tofu z ostrigarji
Če obožujete gobe in sojo, potem vam bo tofu z ostrigarji verjetno zlahka šel v tek. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Skuša na običajen način
V poletnem času se na našem jedilniku pogosto znajdejo morske ali sladkovodne ribe. Tokrat vam predstavljamo, kako na povsem preprost način pripraviti slastne in okusne skuše. Tukaj je recept za šest oseb.

Marelice s cimetom
Zdrave ter fizično aktivne osebe in otroci lahko občasno uživajo v tej sladici, pri tem pa morajo paziti na vnos kalorij, ki jih je potrebno potrošiti, da se ne bi porušilo energijsko ravnotežje organizma.

Tunina z zelenjavo
Če si želite zdravega in hkrati hranljivega zajtrka, si pripravite tunino v zelenjavi. Zraven pa spijte še pomarančni ali grenivkin sok. Tukaj je recept za štiri osebe.

Ararat
Če želite svoje bližnje presenetiti z nekoliko drugačno večerjo, poskusite pripraviti ararat. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Por – naravni antibiotik
Por ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora. Prvi dve imata daljše steblo, listi so svetlo zelene barve. Jesenski in zimski por imata krajše steblo in temnozelene liste.

Sadni kompot
V vročih poletnih dneh se še kako prileže sočno sadje. Lahko ga pripravite tudi v kompotu. Predstavljamo vam recept za šest oseb.

Jonagold piščančje meso
Svoje bližnje lahko za kosilo presenetite z nekoliko drugače pripravljenim piščančjim mesom, kateremu za bolj svež in nenavaden okus dodate jabolka in cimet. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Kanu sendviči
Jutro lahko pričnete z okusnimi kanu sendviči, ki pa imajo vsebnost maščob v mejah priporočenih vrednosti. Osebe, ki se želijo izogniti holesterolu, pa naj se odpovedo rumenjakom v obroku. Predstavljamo vam recept za 4 osebe.

Koščeva solata
Obrok, poln raznobarvne sveže zelenjave, je odličen predstavnik raznovrstne prehrane, z naravnimi rastlinskimi barvili, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Predstavljamo vam večerjo za 4 osebe.

Musaka s cvetačo
Za kosilo si lahko privoščite musako s cvetačo, vendar pa pazite, da bodo maščobe v mejah priporočene vrednosti. Predstavljamo vam recept za 6 ljudi.

Skutina krema z grenivko
Zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob, ki v veliki meri prispevajo k nastanku ateroskleroze, je ta sladica namenjena predvsem otrokom in zdravim, fizično aktivnim osebam.

Jogurtova solata
Zajtrk je eden najpomembnejših obrokov dneva, zato ga nikar ne izpustite. Še posebej priporočljivo pa je, da dan pričnete z zelenjavo. Predstavljamo vam zdrav obrok za štiri osebe.

Jajčevci z orehi in granatnimi jabolki
Večerja iz jajčevcev z orehi in gratiniranimi jabolki je odličen vir dietnih vlaknin. Čeprav ima večjo vsebnost maščob, pa ne vsebuje holesterola. Predstavljamo vam recept za 4 osebe.

Kivi sladoled
Tudi posladkati se je treba! Predstavljamo vam recept za zdravo sladico, ki vsebuje beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate v uravnoteženem razmerju.

Petim bolnikom v enem dnevu presadili ledvice
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so konec prejšnjega tedna v le 17 urah opravili presaditev ledvice pri kar petih bolnikih, ki so se sicer zdravili z dializo.

Brez študijskih skrbi v poletne dni!
Pomlad je čas, ko večina mladih razmišlja le še o zabavi, in le redki se ob vsem tem zmorejo usesti za knjige in pripraviti na izpite. O tem, kako se najbolje zbrati, pripraviti na učenje in brez skrbi zakorakati v poletje, smo se pogovarjali s psihologinjo dr. Andrejo Pšeničny.

Müsli v frapeju
Zajtrk je najpomembnejši obrok, ki vam bo dal energijo za vsa dnevna opravila. Prav zato je pomembno, da tega obroka ne izpustite in da je čim bolj zdrav. Predstavljamo vam zajtrk za štiri osebe.

Samostanska solata
Zajtrk za 4 osebe

Prečistite sečila z divjimi šparglji
Začela se je sezona nabiranja divjih špargljev. Divji špargelj, po domače "šparoga", je značilna sredozemska rastlina. Ti v Sloveniji rastejo predvsem ob obali in v slovenski Istri, najdemo pa jih tudi na Krasu ter v Vipavski dolini.

Solata Zelena simfonija
Večerja za 4 osebe

Osličevi fileji v medu z zelenjavo
Kosilo za 4 osebe

Izdelajte svoje velikonočno čokoladno jajce
V prihodnjih dneh bodo mize spet obložene z raznovrstnimi dobrotami. Da bo mera polna, za veliko noč naredite svoje čokoladno jajce in tako poskrbite za svoje zdravje! Kako? Preverite!

Ribezov sorbet
Sladica za 4 osebe

VIDEO: Potica za alergike
Bližajo se velikonočni prazniki, ko bodo naše mize spet polne najrazličnejših dobrot. Ker pa je veliko ljudi alergičnih na kakšno hrano, na primer na jajca, mleko, gluten, morajo kljub prazničnemu vzdušju paziti, kaj jedo. A zaradi alergij ni treba, da so prikrajšani.

Peresniki v solati s piščančjim mesom
Večerja za 4 osebe