uživanje mesa

Nas določena živila lahko postarajo?
Čeprav je težko ubežati kronološki starosti, naša biološka starost ni tako vklesana v kamen. Uživanje določenih živil, ki pospešujejo staranje, lahko prispeva k starejšemu videzu in krajši življenjski dobi.

To je največja napaka, ki jo naredimo, ko se odločimo za hujšanje
Mnogo ljudi ni zadovoljnih s svojo zunanjo podobo. Poleg znakov staranja so za to v največji meri krivi odvečni kilogrami. Ti se praviloma ne pojavijo čez noč, temveč se počasi in precej neopazno nalagajo na naša stegna, boke, trebuh ter ostala kritična področja. Ko nas začnejo motiti, se jih želimo seveda čim prej znebiti, zato smo pripravljeni poseči po številnih, v mnogih primerih precej drastičnih dietah. A te na dolgi rok, žal, ne bodo učinkovale.

Kakšna mora biti prehrana pri lupusu?
Nobena hrana ne povzroča lupusa, niti ga ne more pozdraviti. Vsekakor pa lahko uravnotežena in zdrava prehrana pomaga pri celovitem načrtu zdravljenja in obvladovanja bolezni.

Srčno-žilne bolezni so lahko povezane s tem
Nobeno presenečenje ni, da je pogosto ali celo redno uživanje ocvrte hrane povezano z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni. Poglejmo si, kaj je razkrila nova študija.

Zakaj se zdi, da je med mladimi porast bolezni?
Potem ko je komaj 42-letna Kate sporočila, da se zdravi zaradi raka, so na dailymail razglabljali o tem, zakaj se zdi, da je vedno več bolezni, tudi in predvsem rakavih, med mladimi, celo zelo mladimi ljudmi.

8 znakov, ki lahko kažejo na vnetje v telesu
Večji kot je 'maščobni obroč' okoli pasu oziroma višja kot je raven sladkorja v krvi, večja je nevarnost vnetij, vključno s kroničnimi boleznimi, bolečinami v mišicah in zgodnjo jutranjo utrujenostjo, težavami pri uriniranju in draženju oči.

Ostanite zdravi to zimo s temi vitalnimi vitamini
Tisto, kar pozimi vnesete v svoje telo, je lahko prav tako pomembno kot tisto, kar vanj nanesete. Hranila pomagajo telesu normalno delovati in ga ščitijo pred različnimi virusi in bakterijami. Še posebej pomembno je, da se osredotočimo na vitamine.

Kakšna bi morala biti prehrana pri ulceroznem kolitisu?
Ulcerozni kolitis spada v skupino vnetnih črevesnih bolezni.

Kaj je res in kaj ni, ko je govora o uživanju mesa?
Z nobeno stvarjo v življenju ni dobro pretiravati. Seveda enako velja tudi za meso, predvsem pa z zrezki. Slednji so hrana, ki je bogata s hranili, vendar pa vsekakor obstaja nekaj potencialnih slabosti, če jih uživamo preveč.

Kakšni so simptomi okužbe s salmonelo?
Okužba s salmonelo (salmoneloza) je pogosta bakterijska bolezen, ki prizadene črevesni trakt. Bakterije salmonele običajno živijo v živalskem in človeškem črevesju in se izločajo z blatom. Ljudje se najpogosteje okužimo z okuženo vodo ali hrano.

Revma – ukrotite revmatske bolezni s fizioterapijo!
Ali ste se kdaj spraševali, zakaj se nekateri ljudje spopadajo z bolečinami in vnetji v sklepih? Kaj je revma in kako vpliva na življenje posameznika? Vas zanima, kako prepoznati simptome revmatičnih obolenj in zakaj je pravočasna diagnoza ključnega pomena?

Kako se zdravo prehranjevati ob vseh šolskih in obšolskih obveznostih?
Od šole, domačih nalog, športnih dejavnosti, drugih obšolskih dejavnosti in družabnih srečanj ... Ob vseh obveznostih lahko zdrava prehrana postane svojevrsten izziv. Vseeno pa je pomembno, da že v mladosti osvojite zdrave navade v povezavi s skrbjo za svoje telo, saj se ravno v najstništvu razvija in raste. Poglejmo si, kako lahko kljub vsem obveznostim poskrbite za zdrave obroke.

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Kakšni so simptomi okužbe z listerijo?
Okužba z listerijo je bakterijska bolezen, ki se prenaša s hrano in je lahko zelo resna za nosečnice, osebe, starejše od 65 let, in osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Najpogosteje jo povzroči uživanje nepravilno predelanega mesa in nepasteriziranih mlečnih izdelkov.

Ukrepi, ki lahko preprečujejo demeco
V Sloveniji za neko obliko demence trpi okoli 32 000 ljudi, število pa bi se lahko do leta 2035 podvojilo. Eden od razlogov za to je, da je vsako leto odstotek starejših prebivalcev večji. Trenutno je delež ljudi, starejših od 65 let v Sloveniji 18,4%. Podobno je tudi v drugih državah zahodnega sveta, kjer se povečuje delež ljudi z demenco. A pred demenco se lahko zavarujemo, in sicer z naslednjimi sedmimi ukrepi.

Sladilo v gaziranih pijačah potencialno rakotvorno
Svetovna zdravstvena organizacija je v novih smernicah opozorila na dodajanje sladil brez sladkorja. Umetno sladilo, uporabljeno v tisočih izdelkih, naj bi bilo označeno kot 'morebitno rakotvorno za ljudi'.

6 preprostih načinov za lajšanje napihnjenosti, če ste vegan
Ne bomo filozofirali o tem, ali je veganska dieta zdrava in pametna ali ne, temveč se bomo osredotočili na to, zakaj lahko pri veganih večkrat pride do napihnjenosti in kako si lahko glede tega pomagamo.

Najboljše beljakovine za vaše telo
Beljakovine so ključne za izgradnjo mišične mase, ohranjanje občutka sitosti in izgubo odvečnih kilogramov. A po podatkih nove raziskave, objavljene v reviji Applied Physilogy, Nutrition and Metabolism, ni tako pomembno, koliko beljakovin pojeste, kot iz katerih živil jih prejemate. Predstavljamo vam nekaj najbolj zdravih virov beljakovin.

Zakaj peče jezik, ko jeste ananas?
Ste med tistimi, ki ob uživanju ananasa dobite nenavadno mravljinčenje v zadnjem delu grla? Ali pa vas začne srbeti in peči jezik?

Ti ljudje ne bi smeli uživati rdečega mesa
Ko je govora o mesu, so v družbi vedno goreče razprave med tistimi, ki menijo, da ljudje sploh ne bi smeli uživati rdečega mesa in da ga tudi ne potrebujemo, ter med tistimi, ki zagovarjajo zdravstvene prednosti. Kaj pa, ko je govora o rdečem mesu? Stroka je jasna – z njim ne bi smeli pretiravati. Kdo pa bi moral biti še bolj pazljiv?

'Poznam skrivnost vitke postave - začnite jesti kot Kitajci in Japonci'
Bristanski nutricist George Hamlyn-Williams trdi, da najboljša prehrana izvira iz Japonske, saj tam pojedo od tri do pet porcij ribe na dan.

Proteini: vse, kar morate vedeti
Vse, kar morate vedeti o pomenu proteinov in njihovi razgradnji.

Zato je pomembna zdrava prehrana
Danes je stres na žalost neizogiben. Toda spreminjanje življenjskih navad in določene prilagoditve prehrane nam lahko pomagajo, da se lažje spopademo z njim. Se sprašujete, kako? Predstavljamo nekaj ključnih točk, ki so jih zapisali na miss7zdrava in ki vam lahko pridejo prav.

So lahko prebavljive in polne izredno zdravih hranil
Ribe bi se morale znajti na krožniku vsaj enkrat tedensko. Njihova hranilna sestava zelo dobro vpliva na naše zdravje," razloži dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. So odličen vir lahko prebavljivih beljakovin. Morske ribe so za povrh dober vir vitamina D, selena in joda. Zadnje raziskave so pokazale, da bi bile lahko tudi sladkovodne ribe pomemben vir vitamina D. Mastne ribe pa imajo odlično maščobnokislinsko sestavo."

7 znakov, ki lahko nakazujejo na rak želodca
Najpogostejši tumor želodca je adenokarcinom, druge oblike malignih želodčnih tumorjev, na primer limfom, želodčni sarkom in karcinom, pa so redke.

5 simptomov kolorektalnega raka
Kolorektalni rak je izraz za maligne spremembe v sluznici debelega črevesa in danke. Kateri simptomi so najbolj tipični in kako jih prepoznamo?

Znaki, da vaš imunski sistem ne deluje dobro
Telesno odpornost lahko oslabi več dejavnikov, kot so negativni stres, pomanjkanje telesne aktivnosti, neuravnotežena prehrana, utrujenost in pomanjkanje spanja, ponočevanje, naporen delovnik, uživanje večjih količin alkohola, kronične bolezni in zdravila, ki delujejo na imunski sitem oz. motijo njegovo delovanje.

5 presenetljivih vzrokov za nastanek raka
Rakave bolezni so še vedno eden glavnih vzrokov smrti po vsem svetu, razlogi za njegov nastanek pa niso vedno nujno povezani (zgolj) z genetiko.

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?
Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.