uživanje mesa

Vegetarijanstvo in debelost
Pozdravljeni! zanima me, kakšno hrano priporočate vegaarijancam? sama sem tako, napol vegetarijanka saj jem ribe in ostale živalske proizvaode(mleko ,jajca..). problem je vtem, da se precej redim o...

Kolitična dieta
Spoštovani! Stara sem 23 let in že skoraj dve leti imam odkrito Crohnovo bolezen. Skoraj na vsakem zdravniškem izvidu spcialista internista mi priporočajo kolitično dieto, vendar problem se pojavi p...

Živila, ki preprečujejo bolezni srca, raka in Alzheimerjevo bolezen
Britanski zdravnik Rupy Aujla pravi, da je 'živi dokaz, da je hrana najboljše zdravilo', saj si je sam samo s spremembo prehrane in življenjskega sloga uspel pozdraviti bolezen srca, ki mu je povzročala nereden srčni utrip, zelo hiter srčni utrip, kar je povečevalo tveganje za kap, bolezni srca in odpoved srca. S svojimi nasveti danes učinkovito pomaga tudi svojim pacientom. Preverite, kakšno prehrano svetuje.

Preprosta navada za kar 13 odstotkov poveča tveganje za prezgodnjo smrt
Redno uživanje ocvrte hrane poveča tveganje za prezgodnjo smrt, je pokazala ameriška študija. V njej so sodelovale le ženske. Tiste, ki so pojedle eno ali več porcij ocvrtega piščanca na dan, so imele za 13 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt iz katerega koli razloga in za 12 odstotkov večje tveganje, da je prezgodnja smrt povezana s srcem.

Hitra pomoč, ko upade imunska odpornost
Ko imamo močan imunski sistem, nas ta varuje pred povzročitelji bolezni, kot so virusi, bakterije, glivice, zajedavci ali rakaste celice. Za dobro počutje in zdravje je tako ključnega pomena pravilno delujoč imunski sistem, česar se običajno zavedamo šele takrat, ko zbolimo. Predstavljamo vam nekaj hitrih pomoči za krepitev imunskega sistema.

Razkrivamo, ali ogljikovi hidrati res redijo
Bi se morali, če vas mučijo odvečni kilogrami, res odreči ogljikovim hidratom? Kar nekakšno splošno prepričanje se je razširilo, da ti redijo. Pa je to res? Ali s prstom kažemo na napačnega krivca? Za odgovor smo prosili prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš, ki redno pomaga mnogim, ki želijo shujšati. Zato ima veliko izkušenj.

Že poznate to živilo in njegove učinke?
Ste že slišali za tempeh? To je živilo, ki ga bolje poznajo vegetarijanci, saj je lahko nadomestek mesa. Vendar pa bi ga lahko vsaj občasno v prehrano uvrstili tudi drugi. Je fermentirano živilo iz soje. Zaradi postopka fermentacije kot kislo zelje ali repa pridobi probiotične bakterije, ki nam izjemno koristijo. Poleg tega je odličen vir beljakovin.

Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt
Samo ena porcija rdečega mesa na dan poveča tveganje za srčni infarkt, saj poviša nivo snovi TMAO v telesu, ki povzročajo srčno-žilne bolezni, so opozorili strokovnjaki. Študija, ki jo je objavila Klinika Cleveland, je pokazala, kako rdeče meso lahko škoduje telesu, a hkrati tudi, da lahko z zmanjšanjem zaužite količine rdečega mesa že v nekaj tednih zmanjšate tveganje za srčni infarkt.

Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo?
Potem delate nekaj za zmanjšanje tveganja za pojav sladkorne bolezni tipa 2, je pokazala študija, ki jo je izvedla britanska univerza Cambridge. To je najobsežnejša študija na tem področju do zdaj. Zajela je kar 63.600 odraslih, ki so jih spremljali 20 let. Na začetku nihče ni imel sladkorne bolezni, na koncu pa jih je to dobilo več kot 15.100. Raziskovalci so pogledali, kakšna je bila povezava z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov.

To živilo poveča tveganje za raka dojk
Predelano meso poveča tveganje za pojav raka dojk, je pokazala študija univerze Harvard. Ne poveča pa tveganja za to diagnozo rdeče meso, ki ni predelano, so še odkrili ameriški raziskovalci, ki priporočajo, da se predelanemu mesu, kot so denimo hrenovke, raje odrečete.

Kakšna naj bo prehrana šolarja?
Šolarji že dobro grejejo šolske klopi. A tako kot je pomembno, da se učijo novih stvari in se udeležujejo številnih aktivnosti, je pomembna tudi njihova prehrana, saj jim ta daje moč in energijo za opravljanje vseh aktivnosti. O tem, kakšna naj bi bila prehrana šolskih otrok, smo se pogovarjali z dietetičarko Marino Zakič.

Kako sem v 3 mesecih izgubila maščobo na trebuhu?
''Nikoli nisem bila najbolj vitka. Ko pridobim telesno težo, gre direktno na moj trebuh in kot kaže, je to tudi zadnje področje, kjer izgubim maščobo. Sem v 40-ih letih in moja maščoba na trebuhu je tam že od srednje šole, ne glede na vse diete, ki sem jih poskusila,'' pripoveduje novinarka Jenny Sugar. Preverite, kako je v samo treh mesecih izgubila maščobo na trebuhu.

Se lahko zaradi pogrevanja riža zastrupite?
Riž je priljubljeno živilo, ki si ga lahko hitro pripravimo in ga uporabimo kot prilogo k številnim jedem. Pogosto spremlja tudi omake in jedi v kitajski in indijski kuhinji. A včasih je težko pojesti ves riž, ki skuhamo, zato ga pospravimo nazaj v hladilnik in ga znova pogrejemo naslednji dan. A britanska nutricistka je opozorila, naj kuhanega riža ne hranimo v hladilniku več kot 24 ur.

Pazite, da vas ne zastrupi kuhinjska krpa
Tudi kuhinjske krpe lahko povzročijo simptome zastrupitve s hrano, je pokazala študija univerze na Mauritiusu. Če jih ne menjavamo redno in ne pazimo, da se dobro sušijo, lahko namreč hitro vsebujejo tudi potencialno nevarne bakterijske seve.

To lahko storite DANES, da preprečite raka
Tretjino vseh najpogostejših oblik raka lahko preprečimo s povsem preprostimi ukrepi, trdijo strokovnjaki. Tu je nekaj izmed njih.

Trumpova prehrana povečuje tveganje za raka debelega črevesa za 33 %
Uživanje preveč hitre prehrane in rdečega mesa, tako kot to počne ameriški predsednik Donald Trump, za tretjino povečuje tveganje za razvoj raka debelega črevesa.

Bolezen dlesni lahko povzroča enega najbolj smrtonosnih rakov
Huda bolezen dlesni bi lahko bila eden glavnih vzrokov za nekatere najbolj smrtonosne oblike raka, je pokazala zadnja študija strokovnjakov z Univerze Helsinki. Bakterija, povezana s paradontozo, bi lahko bila kriva tudi za raka na trebušni slinavki.

Rdeče meso – DA ali NE?
Ameriški raziskovalci z Nacionalnega inštituta za rakava obolenja pravijo, da je odgovor: ne. Uživanje rdečega mesa so povezali z večjim tveganjem za več bolezni, od raka in bolezni srca do bolezni jeter in ledvic.

Le s hrano se lahko znebite utrujenosti, težav s kožo, PMS ...
Kar jemo, to postanemo, pravi britanski nutricist Rob Hobson. Hrana je ključnega pomena za naše zdravje in nam lahko prinese dobro počutje ali utrujenost, PMS, slabo razpoloženje, bolezni srca in ožilja ... Preverite, kaj jesti, da bi odpravili nekatere težave.

6 stvari, ki upočasnijo vašo presnovo
Naša presnova igra pomembno vlogo pri našem zdravju. Vpliva na nivo energije, ki jo imamo, kako dobro prebavimo hrano in kako dobro se hranila absorbirajo v naše telo. S tem pa vpliva tudi na našo imunsko odpornost in splošno zdravje. Prav zato je pomembno, da imamo dobro prebavo. Preverite, kaj lahko upočasni vašo presnovo.

To je dobro vedeti o olivnem olju
Španska študija je pokazala, da uživanje olivnega olja izboljša delovanje dobrega HDL-holesterola v našem telesu. Ta pomaga izpodrivati slab LDL-holesterol. Poleg tega čisti naše žile. To zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

Prehrana, če se spopadate z bolečinami v sklepih
Nemški strokovnjak za prehrano dr. Wolfgang Feil je razvil poseben program prehranjevanja, s katerim na povsem naraven način pomaga bolnikom, ki trpijo za artrozo ali obrabo sklepov. Metoda, ki sicer učinkuje tudi pri nekaterih drugih boleznih, je pomagala našemu motoristu Miranu Stanovniku.

Prehrana z veliko mesa je lahko nevarna
Ženske srednjih let, ki se držijo Atkinsonove diete, imajo večje tveganje za odpoved srca, pravijo strokovnjaki. Po tej znani dieti se prehranjujejo tudi številne zvezdnice, med njimi igralki Jennifer Aniston in Gwyneth Paltrow.

7 dokazano učinkovitih načinov, ki preprečujejo raka
Čeprav imamo lahko dedno pogojeno večje tveganje za razvoj določene oblike raka, lahko s spremembo življenjskega sloga sami za kar 40 odstotkov zmanjšamo možnosti za nastanek raka. Britanski strokovnjaki so predstavili 7 dokazanih načinov, ki preprečujejo raka.

Le s hrano se lahko znebite utrujenosti, težav s kožo, PMS ...
Kar jemo, to postanemo, pravi britanski nutricist Rob Hobson. Hrana je ključnega pomena za naše zdravje in nam lahko prinese dobro počutje ali utrujenost, PMS, slabo razpoloženje, bolezni srca in ožilja ... Preverite, kaj jesti, da bi odpravili nekatere težave.

Zakaj morate v svojo prehrano nujno vključiti purana?
V svojo prehrano vključite tudi puranje meso, pravijo strokovnjaki. Vsebuje aminokislino, ki preprečuje, da bi v možganih nastajala škodljiva vnetja. Ta povzročajo bolezni, kot je denimo multipla skleroza.

To je ključ do dolgega življenja!
Jejte kot Japonci in živeli boste dlje, so opozorili strokovnjaki. Z raziskavo so dokazali, da je japonska tradicionalna hrana izjemno zdrava in da lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt.

5 najpogostejših in najbolj smrtonosnih rakov
Čeprav je rak že sam po sebi strah vzbujajoča beseda, je dobro vedeti vsaj približno, katere oblike raka so najpogostejše in kako lahko zmanjšamo tveganje. Tu je nekaj najpogostejših rakov, ki terjajo največ življenj.

Preverite, zakaj v resnici zbolimo za rakom!
Ekipa mednarodnih strokovnjakov je pripravila aplikacijo, s katero lahko preverite, kaj so ključni dejavniki tveganja, zaradi katerih zbolimo za rakom. Podatki so zbrani glede na spol, prehrano in življenjski slog.

Pomembno odkritje o sladkarijah!
Uživanje sladkorja nikakor ne vpliva samo na obseg pasu. Kot poudarjajo strokovnjaki, dokazano povzroča raka na črevesju. Poleg čokolade, piškotov in tortic pa so zelo škodljive tudi slabe nasičene in trans maščobe.