Vizita.si

uživanje mesa

Zdravje 10. 04. 2020 10.05

Česa ne sme manjkati poleg šunke in jajc?

Medtem ko strokovnjaki za prehrano na praznično obloženi mizi jedi, ki so tradicionalne, zaradi tega ne želijo odsvetovati, priporočajo, da ostanete pri prehranjevanju zmerni ter da obrok uravnotežite z zadostno količine zelenjave ter dovolj gibanja.

Dieta 03. 04. 2020 08.16

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja

Z načrtom, ki temelji na kliničnih študijah in katerega je zasnovala britanska zdravnica dr. Brooke Alpert, traja razstrupljevalna dieta, s pomočjo katere se organizem v popolnosti odvadi uživanja sladkorja in privadi na nov način prehrane, zgolj 30 dni. Najbolj pomembni so prvi trije dnevi diete, saj se tekom teh dni v popolnosti odrečemo sladkorju in vpeljemo nove prehrambene navade.

Prehrana 07. 02. 2020 13.06

Prehrana, ki zmanjšuje vnetja v telesu. Kaj najbolj deluje?

Kronična vnetja igrajo pomembno vlogo pri pravzaprav vsaki bolezni. Zaradi kroničnih vnetij postanemo utrujeni, bolni in debeli. A zdravilo za naša vnetja je na našem krožniku. Hrana je tista, s katero lahko zmanjšamo vnetja v telesu.

Prehrana 31. 01. 2020 12.57

Kaj izboljša prebavo?

Občasna pregreha vam zagotovo še ne bo pokvarila prebave (morda vas bo le nekaj časa bolel želodec), zato pa vam bodo določena živila to zagotovo izboljšala.

Prehrana 24. 12. 2019 11.03

Rdeče meso: zdravo ali ne?

Kako je torej z rdečim mesom? Si ga smemo kdaj privoščiti ali bi se mu morali povsem odreči? "Povsem odreči se mu ni treba," odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Svetujejo pa vse največje svetovne organizacije, da se v popolnosti izognemo predelanim mesninam, kot so salame, klobase, hrenovke in podobno." Nepredelano rdeče meso pa lahko uživamo v zmernih količinah.

Prehrana 24. 12. 2019 10.27

Izboljšuje prebavo, znižuje pritisk, krepi odpornost

Papaja je okusen sadež, bogat z antioksidanti, vitamini in minerali. Uživanje papaje vam lahko pomaga okrepiti imunsko odpornost, izboljšati prebavo in znižati krvni pritisk. Prav tako je bogata z vitamini, ki varujejo zdravje vaših oči in kože.

Zdravje 23. 12. 2019 08.24

To je edini pravi način, da shujšate in ostanete vitki

Danes obstaja cela poplava nasvetov, kako izgubiti odvečne kilograme. Vrsta diet in drugih trikov, ki so se do sedaj že večkrat izkazali za neuspešne. A shujšati se da. Prav tako tudi ohraniti zdravo telesno težo. Vendar ne na hiter in čudežni način. Dietetičarka Marina Zakič v svojem zapisu razkriva, kaj je edini pravi in učinkoviti način za izgubo odvečnih kilogramov.

Zdravje 12. 12. 2019 08.42

8 nasvetov za zdravje vaših ledvic

Normalno ima vsak človek po dve ledvici. Gre za parni organ fižolaste oblike, leži pa za potrebušnico ob hrbtenici. Njegova osnovna naloga je filtriranje odpadnih presnovkov, odvečne količine natrija in vode iz krvi ter njihovo odstranjevanje iz telesa, zato je pomembno, da ohranjamo njegovo zdravje. Kako lahko pripomoremo k delovanju in zdravju svojih ledvic?

Zlata leta 23. 08. 2019 11.40

Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?

V španski študiji se je izkazalo, da so starejši odrasli, ki so pojedli več beljakovin iz rastlinskih virov, izkusili manj zdravstvenih težav povezanih s starostjo, kot tisti, ki so njihovo količino v prehrani zmanjšali. Pri starejših od 65 let je zelo pomembno zadostno uživanje beljakovin, ki naj bodo iz zdravih virov. Strokovnjaki odsvetujejo pretirano uživanje rdečega in predelanega mesa.

Prehrana 09. 08. 2019 11.18

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk

Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Prehrana 09. 08. 2019 11.19

Preprost ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja

Uživanje več zelenjave in manj mesa lahko zmanjša vaše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 32 odstotkov. A znanstveniki opozarjajo, naj se ljudje ne odpovedo popolnoma mesu in mlečnim izdelkom. Pomembna je zmernost.

Rakave bolezni 01. 08. 2019 20.04

2 živili, ki zmanjšata tveganje za kožnega raka

Ljudje, ki uživajo zelenjavo bogato z vitaminom A, kot sta korenje in brokoli, imajo za 17% manjše tveganje za razvoj kožnega raka. Žal pa pri temu ne pomagajo prehranski dodatki.

Zdravje 13. 05. 2019 10.22

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?

Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Prehrana 24. 05. 2019 13.49

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?

Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Zdravje 05. 07. 2019 10.59

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?

Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

Rakave bolezni 19. 06. 2019 11.09

Samo dvakrat na teden in zmanjšali boste tveganje za raka črevesa

Uživanje jogurta dvakrat na teden lahko zmanjša tveganje za razvoj predrakavih sprememb črevesa pri moških za kar 20 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Washington. Poleg tega lahko s tem ukrepom zmanjšate tveganje za razvoj adenomov na črevesu, ki imajo večje tveganje, da postanejo rakavi, in sicer za kar 26 odstotkov.

Rakave bolezni 23. 05. 2019 07.51

7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka

Več kot 80110 novih primerov raka med odraslimi starejšimi od 20 let v ZDA v letu 2015 lahko pripišemo preprosto le slabi prehrani, je pokazala zadnja študija, objavljena v strokovni publikaciji JNCI Cancer Spectrum.

Zdravje 19. 04. 2019 09.16

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?

Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

Zdravje 12. 04. 2019 08.04

Povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt za kar 23 odstotkov

Uživanje šestih rezin slanine na dan ali treh klobas in deset rezin šunke na dan poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 23 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava finske univerze. Tudi na slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da prepogosto uživanje rdečega mesa in še posebej predelanih mesnih izdelkov, škodi zdravju.

Bolezni 05. 04. 2019 09.32

Ubije celo več ljudi kot kajenje

Slaba prehrana globalno ubije več ljudi kot kajenje, je pokazala zadnja raziskava objavljenja v ugledni medicinski reviji Lancet. Nezdrava prehrana je kriva za 11 milijonov smrti, ki bi jih lahko preprečili, kar je celo več smrti kot bi jih lahko preprečili, če bi ljudje opustili uporabo tobaka.

POPovi zdravniki 17. 05. 2016 22.30

Panični napadi

Pozdravljena, že 5 let se borim z paničnimi napadi, probala sem vse mogoče od sprehode,telovadba, psihoterapija in na koncu nisem mogla več normalno funkcionirat sem se odločila da začnem z antidepres...

POPovi zdravniki 30. 12. 2014 20.29

Dodatne težave

Spoštovani ! V mesecu novembru sem vam postavil vprašanja glede prehrane v povezavi z vitaminom K in gibanjem, glede na to, da sem poleti 2013 (prvič sem pomotoma navedel leto 2014) zbolel za globoko ...

POPovi zdravniki 06. 11. 2014 13.26

Skrb za vitamin K je pogosto odbveč

Spoštovani ! Star sem 57 let in poleti 2014 sem zbolel za globoko vensko trombozo. Zdravil sem se 6 mesecev z zdravili Xarelto. Po zaključenem zdravljenju, so ugotovili, da se je stanje izboljšalo, še...

POPovi zdravniki 29. 09. 2013 17.38

So obroki pravilni?

Pozdravljeni. Sem v 27.tednu nosečnosti in i,a, nosečniško sladkorno. Še preden sem popila cuker z vodo, so mi nasšli v krvi povišan sladkor 5,6. Sedaj se držim dijete. Problem imam pa v tem, da imam ...

POPovi zdravniki 13. 05. 2013 15.33

Ali prehrana vpliva na pojavnost miomov

Pozdravljeni, Lepo bi vas prosila za nekaj nasvetov glede prehrane pri miomih na maternici. Kolikor sem seznanjena, rastejo miomi pod vplivom estrogena, pa tudi progesterona. Imela sem že operacijo...

POPovi zdravniki 12. 07. 2012 11.49

Koliko?

Živjo:) mene pa zanima,ali je številozaužitih jajc na teden omejeno? slišala sem,da nebi smeli zaužiti več kot 2 jajci tedensko.pa je to res? mislim,ali je kej zelo narobe če jih npr. pojem 6 na...

POPovi zdravniki 27. 06. 2012 18.52

Suha, prtesuha! kajsedaj?

Spoštovani, imam eno nenavadno vprašanje a preden Vam ga postavim, Vam moram opisati situacijo. In sicer sem visoka 168cm in tehtam 40 kg, kar je dosti premalo od normale. Zagotavljam Vam, da nimam ne...

POPovi zdravniki 04. 05. 2012 22.07

Težave kljub zelenjavi

Spoštovani, Stara sem 41 let, visoka 162 cm in težka 56 kg. Na preventivnem pregledu ni bilo posebnosti razen povišana vrednost s-trigliceridov ki so 3,1 mmol/l (s-holesterol je 5,0 in s-gluk...

POPovi zdravniki 31. 03. 2012 01.21

Zaskrbljena

Lepo pozdravjeni. Stara sem 21 let. Zanima me kaj poleg uživanje veliko količino vode pomaga pri zastajanju tekočine v telesu? Nisem debela ne presuha, moj ITM je 18. Genetsko imam podobno postavo kot...

POPovi zdravniki 27. 03. 2012 13.26

Prehrana po treningu - dopolnitev

Pozdravljeni, Pišem glede prejšnega odgovora glede prehrane po treningu. Ne nisem vegan, jem vso hrano. Samo nekako imam navado, da v dopoldanskih urah jem samo sadje in hrano rastlinskega izvora. Sed...

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996