Vizita.si

uživanje mesa

Prebava 15. 06. 2023 05.00

6 preprostih načinov za lajšanje napihnjenosti, če ste vegan

Ne bomo filozofirali o tem, ali je veganska dieta zdrava in pametna ali ne, temveč se bomo osredotočili na to, zakaj lahko pri veganih večkrat pride do napihnjenosti in kako si lahko glede tega pomagamo.

Prehrana 12. 06. 2023 05.00

Najboljše beljakovine za vaše telo

Beljakovine so ključne za izgradnjo mišične mase, ohranjanje občutka sitosti in izgubo odvečnih kilogramov. A po podatkih nove raziskave, objavljene v reviji Applied Physilogy, Nutrition and Metabolism, ni tako pomembno, koliko beljakovin pojeste, kot iz katerih živil jih prejemate. Predstavljamo vam nekaj najbolj zdravih virov beljakovin.

Prehrana 03. 06. 2023 05.00

Zakaj peče jezik, ko jeste ananas?

Ste med tistimi, ki ob uživanju ananasa dobite nenavadno mravljinčenje v zadnjem delu grla? Ali pa vas začne srbeti in peči jezik?

Preventiva 23. 05. 2023 05.00

Ti ljudje ne bi smeli uživati rdečega mesa

Ko je govora o mesu, so v družbi vedno goreče razprave med tistimi, ki menijo, da ljudje sploh ne bi smeli uživati rdečega mesa in da ga tudi ne potrebujemo, ter med tistimi, ki zagovarjajo zdravstvene prednosti. Kaj pa, ko je govora o rdečem mesu? Stroka je jasna – z njim ne bi smeli pretiravati. Kdo pa bi moral biti še bolj pazljiv?

Prehrana 24. 04. 2023 05.00

'Poznam skrivnost vitke postave - začnite jesti kot Kitajci in Japonci'

Bristanski nutricist George Hamlyn-Williams trdi, da najboljša prehrana izvira iz Japonske, saj tam pojedo od tri do pet porcij ribe na dan.

Prehrana 16. 03. 2023 05.00

Proteini: vse, kar morate vedeti

Vse, kar morate vedeti o pomenu proteinov in njihovi razgradnji.

Prehrana 01. 03. 2023 05.00

Zato je pomembna zdrava prehrana

Danes je stres na žalost neizogiben. Toda spreminjanje življenjskih navad in določene prilagoditve prehrane nam lahko pomagajo, da se lažje spopademo z njim. Se sprašujete, kako? Predstavljamo nekaj ključnih točk, ki so jih zapisali na miss7zdrava in ki vam lahko pridejo prav.

Prehrana 22. 02. 2023 05.00

So lahko prebavljive in polne izredno zdravih hranil

Ribe bi se morale znajti na krožniku vsaj enkrat tedensko. Njihova hranilna sestava zelo dobro vpliva na naše zdravje," razloži dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. So odličen vir lahko prebavljivih beljakovin. Morske ribe so za povrh dober vir vitamina D, selena in joda. Zadnje raziskave so pokazale, da bi bile lahko tudi sladkovodne ribe pomemben vir vitamina D. Mastne ribe pa imajo odlično maščobnokislinsko sestavo."

Rakave bolezni 09. 02. 2023 05.00

7 znakov, ki lahko nakazujejo na rak želodca

Najpogostejši tumor želodca je adenokarcinom, druge oblike malignih želodčnih tumorjev, na primer limfom, želodčni sarkom in karcinom, pa so redke.

Zdravje 18. 01. 2023 05.00

Znaki, da vaš imunski sistem ne deluje dobro

Telesno odpornost lahko oslabi več dejavnikov, kot so negativni stres, pomanjkanje telesne aktivnosti, neuravnotežena prehrana, utrujenost in pomanjkanje spanja, ponočevanje, naporen delovnik, uživanje večjih količin alkohola, kronične bolezni in zdravila, ki delujejo na imunski sitem oz. motijo njegovo delovanje.

Rakave bolezni 28. 12. 2022 13.22

5 presenetljivih vzrokov za nastanek raka

Rakave bolezni so še vedno eden glavnih vzrokov smrti po vsem svetu, razlogi za njegov nastanek pa niso vedno nujno povezani (zgolj) z genetiko.

Prehrana 02. 12. 2022 09.01

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?

Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Prehrana 30. 11. 2022 09.16

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami

Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Srčno žilne bolezni 30. 11. 2022 05.00

3 preprosti nasveti za zdravo srce

Skrbite za zdravje svojega srca z vadbo, da srce dela hitreje, ali uživate le zdravo hrano in z njo preprečujete nabiranje oblog na arterijah?

Zdravje 04. 11. 2022 13.01

Skrite pasti antibiotikov

Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

Simptomi in bolezni 18. 10. 2022 05.00

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Prehrana 16. 10. 2022 05.00

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...

V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Dieta 07. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?

Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Prehrana 07. 09. 2022 05.00

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?

Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Imunski sistem 22. 08. 2022 05.00

7 zdravih navad, s katerimi se lahko pripravite na jesen

Bolj ko se letos približujemo jeseni, močnejše so lahko skrbi glede imunske podpore pri večini od nas.

Rakave bolezni 26. 05. 2022 05.00

Vrste raka, ki so lahko povezane s slabo in nepravilno prehrano

Podatki kažejo, da lahko življenjski slog močno vpliva na dolgoživost in zdravje. Ali hrana, ki jo zaužijete, poveča možnost za nastanek raka? Odgovor je podal dr. Howard Grossman, zdravnik interne medicine, znan po svojem delu z ranljivimi skupinami, ki navaja, v katerih primerih je hrana povezana z razvojem raka.

Prehrana 22. 04. 2022 05.00

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti

Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

Zdravje 28. 02. 2022 05.00

Nevarno stanje, s katerim se spopada več kot 60 odstotkov Slovencev

Srčno-žilne bolezni so tako v razvitem delu sveta kot tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Dejavnikov tveganja je več, med najpogostejšimi pa je zagotovo povišan holesterol v krvi. Na srečo lahko že z manjšimi spremembami življenjskega sloga veliko pripomoremo k zmanjšanju tveganja za omenjene bolezni ter posledično boljši kakovosti življenja. Kako?

Prehrana 28. 12. 2021 05.00

Živila, ki vam lahko škodijo, če jih jeste ob napačnem času

Različne raziskave so pokazale, da naj bi povprečen človek danes zaužil bistveno več kalorij kot naši predniki. Velikokrat tudi menimo, da lahko določena živila jemo kadarkoli, ker spadajo v tako imenovana 'zdrava živila', četudi temu ni tako.

Prehrana 14. 12. 2021 05.00

Katera hrana vsebuje največ beljakovin?

Uživanje hrane z visoko vsebnostjo beljakovin ima številne prednosti, vključno s hitrejšo rastjo mišic, izgubo teže in občutkom sitosti po jedi. Čeprav je uživanje večje količine beljakovin lahko koristno, je uravnotežena prehrana bistveni del ohranjanja zdravja.

Prehrana 19. 11. 2021 08.39

Te zimske jedi povzročajo preglavice naši prebavi

Hladni jesenski in zimski dnevi so kot nalašč za uživanje toplih enolončnic, krepkih juh in ostalih domačih jedi na žlico, ki pogrejejo telo in duha. Vendar pa lahko ob pretirani uporabi maščobe, pikantnih začimb in nekaterih vrst zelenjave hitro pride do nelagodja v želodcu, napenjanja, občutka teže, pa tudi do konkretnih krčev ter bolečin. Preverite, kako se lotiti priprave tovrstnih jedi in se ob tem v kar največji meri izogniti prebavnim tegobam.

Srčno žilne bolezni 16. 09. 2021 05.00

Kakšne so lahko posledice simptoma zamašenih krvnih žil?

Aterosklerozo in poapnevanje žil povzroča splet dednih dejavnikov in nezdravih življenjskih navad. Zaradi ateroskleroze koronarnih žil je del srčne mišice slabo prekrvavljen, kar lahko povzroči angino pektoris, srčne aritmije ali srčni infarkt. Kako si pomagati?

Dieta 02. 02. 2021 06.00

Katere so prednosti fleksitarijanstva?

Fleksitarijanstvo ali 'prilagodljivo vegetarijanstvo', kot mu radi rečemo, je še en prehrambeni trend, ki vključuje občasno uživanje mesa, vendar ne katerega koli.

Prehrana 11. 01. 2021 08.17

Res znate nadomestiti meso?

Meso je pomemben vir beljakovin, zato je v primeru, da ga v prehrani ne uživate dovolj, ključno, da se ga naučite pravilno nadomestiti. Za nasvet smo povprašali nutricistko Mojco Cepuš.

Simptomi in bolezni 08. 01. 2021 06.00

Kaj je dobro jesti in kaj ni, če imate gastritis?

Kronični gastritis pomeni vnetje želodčne sluznice, najpogostejši simptomi pa so pekoč občutek v želodcu, slabost, bruhanje, napenjanje, spahovanje in zgaga.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331