Vizita.si

vsebnost

Aktivno življenje 02. 10. 2024 04.24

6 najslabših stvari, ki jih lahko naredite pred tekom

Obstaja nekaj začetniških napak, ki bi se jim morali izogniti, ko tečemo.

Imunski sistem 24. 09. 2024 04.40

10 najboljših živil za krepitev imunosti

Seveda je potrebna celostna 'obravnava' zdravja, ki zajema reden spanec, gibanje, izogibanje stresu in podobno, pomembna pa je seveda tudi in predvsem zdrava prehrana. Katera živila nam lahko pomagajo krepiti naš imunski sistem?

Prehrana 21. 09. 2024 04.57

Najboljša živila z visoko vsebnostjo probiotikov

Probiotiki so del našega mikrobioma, ki je skupnost mikrobov, ki skupaj skrbijo za zdravje vašega telesa. Da bi mikrob lahko imenovali probiotik, mora imeti določene lastnosti. Kje, bolje rečeno, v katerih živilih lahko probiotikov dobimo (še) več?

Prehrana 22. 08. 2024 04.48

Nas določena živila lahko postarajo?

Čeprav je težko ubežati kronološki starosti, naša biološka starost ni tako vklesana v kamen. Uživanje določenih živil, ki pospešujejo staranje, lahko prispeva k starejšemu videzu in krajši življenjski dobi.

Prehrana 14. 08. 2024 04.22

Vse prednosti uživanja koruze

Koruza je vsestransko in osnovno živilo, ki ponuja vrsto koristi za zdravje. Kakšno hranilno vrednost ima, kakšne potencialne koristi za zdravje in navsezadnje, kako jo lahko vključimo v prehrano?

Rakave bolezni 05. 08. 2024 04.27

12 simptomov raka ledvic

Rak ledvic se razvije, ko se celice v ledvicah spreminjajo in rastejo brez nadzora.

Prehrana 03. 08. 2024 04.32

Živila, ki vsebujejo nikotin

Nikotin je sicer zelo zasvajajoča kemična spojina, ki jo najdemo v cigaretah, žvečilnem tobaku in izdelkih za vaping. Toda ali ste vedeli, da se nikotin nahaja tudi v nekaterih živilih?

Prehrana 03. 08. 2024 04.13

Tudi vi obožujete morsko hrano? Vse to so njene prednosti

Morska hrana ni samo izjemno okusna, pač pa ima zaradi vsebnosti številnih hranil mnoge pozitivne učinke na naše zdravje in vitalnost, ravno zato nutricionisti priporočajo, da jo uživajte najmanj trikrat tedensko.

Vitamini in minerali 02. 08. 2024 04.05

Veste, kako zelo zdravi so sveži in naravni sokovi?

Za kaj vse so dobri sveži in naravni sokovi? Kakšne so prednosti, morda slabosti? Vse to izveste v spodnjem besedilu.

Zdravje 26. 07. 2024 04.55

Trije načini za bolj hranljivo prehrano

Ko gre za ohranjanje zdravja, je prehrana poleg gibanja in razgibavanja telesa ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za zdravje svojega telesa. Če želite jesti bolj hranljivo, a ne veste povsem, kako začeti in nadaljevati, predstavljamo nekaj preprostih sprememb, ki bodo koristile vašemu zdravju.

Novice 23. 07. 2024 09.37

Izbira vode lahko vpliva na naše zdravje

Logično in pravilno je, da ob žeji najprej posežemo po najbolj naravni in zdravi pijači – vodi. Pa se pri tem tudi vprašamo, kakšno vodo pijemo in kako vpliva na naše telo?

Zdravje 22. 07. 2024 04.15

Dejstva, ki jih morate poznati o cvrtniku

Cvrtniki so v zadnjem času izjemno priljubljeni. Številni viri trdijo, da so zdrava alternativa za pripravo ocvrte hrane, saj porabijo manj olja. Pa so res?

Zlata leta 16. 07. 2024 04.41

Kakšna prehrana je najboljša za starejše?

Nova študija je pokazala, da lahko dieta, ki je bogata z beljakovinami in ima nizko vsebnost kalorij, pomaga starejšim odraslim z debelostjo izgubiti več teže, hkrati pa ohraniti mišično maso in izboljšati gostoto kosti.

Dieta 13. 07. 2024 04.15

'Zdrava' živila, ki imajo mnogo več sladkorja, kot si mislite

Velikokrat se določena živila v družbi dojemajo kot zdrava, četudi niso. Kljub lepi embalaži in lepo zapakirani vsebini je zelo pomembno, da znamo brati drobni tisk, predvsem pa se zavedamo, da določena živila, četudi se oglašujejo in dojemajo kot zdrava, le-to niso.

Simptomi in bolezni 12. 07. 2024 04.12

Tako veste, da vam jetra ne delujejo, kot bi morala

Jetra so organ, glavni 'filter' v našem telesu, ki čisti toksine iz krvi, sodeluje pri obrambi pred okužbami, ustvarja žolč in razgrajuje maščobe; prav zato je zelo pomembno, da pravočasno prepoznamo težave z jetri.

Simptomi in bolezni 10. 07. 2024 04.49

7 razlogov, zakaj je vaš iztrebek zelen

Dobra in uravnotežena prebava je ključna za zdravje, zato ne čudi, ko se nekoliko prestrašimo, če zagledamo zelen iztrebek. A brez skrbi, navadno ni razloga za paniko.

Zdravje 10. 07. 2024 04.44

Poletno sadje, ki ga vsi obožujemo, je odlično za naše zdravje

Že dolgo vemo, da češnje in drugo koščičasto sadje zagotavljajo vrsto osnovnih vitaminov in mineralov. Toda tu je še nekaj razlogov, da poskrbite, da so na vašem jedilniku.

Prehrana 05. 07. 2024 04.51

Zelenjava, ki je zagotovo še ne poznate

Bok čoj, znanstveno znan kot Brassica rapa in včasih imenovan tudi pak čoj, je temno zelena zelenjava, natančneje vrsta kitajskega zelja, ki izvira iz Kitajske.

Prebava 04. 07. 2024 04.41

'Filane' paprike na prav poseben način

Polnjene paprike so ena tistih jedi, ki v poletnih mesecih večkrat kraljuje na naših krožnikih. Še posebej priljubljene so v sredini poletja, ko je sezona domačih paprik na vrhuncu. Največkrat jih pripravimo na 'klasičen' način, torej nadevane z mletim mesom in rižem ter kuhane v paradižnikovi omaki, a je možnosti za njihovo pripravo še veliko več. Poskusite nekaj novega, drugačnega, predvsem pa prijaznega do vaše prebave!

Zdravje 03. 07. 2024 04.10

Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo

Ko začutimo žejo, je navadno že prepozno, saj je to znak dehidracije. Žeja je namreč posledica tega, da je izguba tekočine večja od njenega vnosa v naše telo. Simptomi dehidracije lahko tako vključujejo suha usta, omotičnost, žejo, utrujenost in tudi težave s koncentracijo.

Prehrana 01. 07. 2024 04.55

Kako zdrava je mikrozelenjava?

Ste že slišali za mikrozelenjavo? Poznate njeno sestavo, hranila in kaj vse vsebuje? Poglejmo si bolj podrobno, predvsem pa, kako zdrava je ta vrsta zelenjave.

Prebava 24. 06. 2024 11.45

To bi morali jesti v vročih poletnih dneh

Poleti se naša vsakodnevna rutina spremeni. Dnevi so daljši, vzdušje na delovnem mestu je bolj sproščeno, naš urnik pa manj natrpan. Večina si privošči teden ali dva dopusta, kjer gibanje, kot smo ga vajeni doma, ni v prvem planu. Vse te spremembe zaznava tudi naš organizem, še posebej burno pa se lahko nanje odzove prebava. Prav zato je pomembno, da tudi v poletnih dneh skrbimo za uravnoteženo in zdravo prehrano, s poudarkom na vlakninah in probiotikih.

Prehrana 21. 06. 2024 04.30

Ne boste verjeli, kako zdrave so

Fige so starodavno sadje, ki se že tisočletja uporablja v prehrani in medicini. Priljubljene so zaradi svojega sladkega okusa in številnih koristi za zdravje. Rastejo predvsem v toplejših podnebjih, kot so sredozemska regija, Bližnji vzhod in deli Azije.

Vitamini in minerali 14. 06. 2024 04.31

Kaj se zgodi, če pride do pomanjkanja vitamina K?

Vitamin K ima vlogo pri strjevanju krvi, zdravju srca in zdravju naših kosti. Toda ravno vitamina K navadno ne zaužijemo dovolj z našo tipično zahodno prehrano. Zakaj je še tako zelo pomemben vitamin K?

Prehrana 14. 06. 2024 04.22

Kdaj bi morali poseči po lahko prebavljivi hrani?

Simptomi prebavnih težav vključujejo refluks kisline, napenjanje ali bolečine v trebuhu.

Prehrana 28. 05. 2024 04.36

Zakaj bi morali jesti več ananasa?

Ali ste vedeli, da je ananas poln zdravstvenih koristi? Krepi imunost, pomaga pri prebavi in še mnogo več. Poglejmo si, zakaj bi ga morali jesti več.

Srčno žilne bolezni 12. 05. 2024 04.28

Srčno-žilne bolezni so lahko povezane s tem

Nobeno presenečenje ni, da je pogosto ali celo redno uživanje ocvrte hrane povezano z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni. Poglejmo si, kaj je razkrila nova študija.

Prehrana 01. 05. 2024 04.47

Miti o zamrznjeni hrani, v katere moramo nehati verjeti

Ali lahko odmrznete hrano na pultu? Ali gre lahko pakirana hrana naravnost v zamrzovalnik? Predstavljamo najpogostejše mite o zamrznjeni hrani, za katere je čas, da prenehamo verjeti v njih.

Prehrana 26. 04. 2024 04.27

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja

Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

Prehrana 23. 04. 2024 04.56

Poznate vse koristi češenj?

Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331