vsebnost

Upočasnjeno delovanje ščitnice - kaj jesti, kdaj in v kakšnih količini?
Upočasnjeno delovanje ščitnice ali hipotiroidizem zahteva posebno vrsto prehrane. Priporočljiva je hrana z nizkim do srednje glikemičnim indeksom, kot je denimo ovsena kaša z jogurtom in cimetom. Nutricionist Nenad Bratković ponuja dodatne informacije o prehrani za ljudi, ki se borijo z upočasnjenim delovanjem ščitnice.

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok
Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Nutrigenetika: kaj imajo geni z našo telesno težo?
Leta 2003 je Ioannis Arkadianos začel raziskovati potencialno uporabo preskušanja hranil v protokolih za uravnavanje telesne teže. Prišel je do zanimivih spoznanj, ki pa so se skozi leta še naprej razvijala. Poglejmo si, kaj sploh je nutrigenetika in kaj imajo geni z našo telesno težo.

Bolezen, ki prizadene arterije srca in možganov
Ateroskleroza je bolezen, pri kateri se na stenah arterij nalagajo holesterol in druge maščobne snovi, posledica pa je vidna v zožitvi omenjenih žil. Velja za resno bolezen, ki pa običajno v začetnih oblikah ne kaže simptomov.

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo
Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?
Redno uživate ribe? Sploh v tem letnem času in sploh če ste na počitnicah ob morju? Kitajska raziskava je pokazala, da nas ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. In sicer se ob rednem uživanju rib tveganje zmanjša tudi za skoraj 40 odstotkov.

Brstični ohrovt – zelena 'bombica', ki ima številne pozitivne učinke
Brstični ohrovt ima specifičen okus, posledično pa ni vsem pri srcu. Še več, večina ljudi ga preprosto ne mara. Vendar ne smemo pozabiti na njegova kakovostna mikrohranila, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Poglejmo si, kako.

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Krepi odpornost, odpravlja glavobol, nespečnost, uravnava holesterol ...
Ste že slišali za vodni kefir? Gre za doma pripravljen probiotični napitek, ki skrbi za zdravo črevesno floro, pomlajuje naše telo, krepi odpornost, odpravlja glavobole, nespečnost, uravnava holesterol in še bi lahko naštevali. Pozitivnih učinkov je mnogo, vodni kefir pa si lahko pripravite kar sami doma.

Pravočasno prepoznajte simptome nedelujočih ledvic
Večina ljudi ne posveča veliko pozornosti svojim ledvicam, dokler ne pride do večjih težav. Glede na to, da so ledvice tako rekoč 'vgrajeni stroj' za razstrupljanje v našem telesu, bi vsekakor morali bolj poskrbeti zanje. Kateri so tisti znaki in simptomi, ki kažejo na nepravilno delovanje ledvic?

Naravni načini za znižanje krvnega tlaka
Ljudje s hipertenzijo pogosto potrebujejo več zdravil za nadzor krvnega tlaka. Zelo pa pomagajo tudi spremembe življenjskega sloga!

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti
Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Povečajte raven testosterona na tri preproste načine
Testosteron je moški spolni hormon, nujen za fizično in spolno delovanje moških, pomemben pa je tudi za ohranjanje duševnega ravnovesja in spomina ter preprečevanje negativnega razpoloženja. Poglejmo si, kako lahko povišamo njegovo raven na preprost način.

Kdaj ne bi smeli prezreti svoje nenehne 'razdražljivosti'?
Se vam zdi, da se vaše 'slabo razpoloženje' nikakor ne konča, ne glede na to, kaj se dogaja, kaj se vam zgodi ali pa kaj doživljate?

Imate povišan holesterol v krvi?
Povišan slabi ali LDL holesterol v krvi spada med glavne vzroke za razvoj ateroskleroze, katere razvoj se začne v zgodnjem otroštvu, nekaj let ali desetletij pozneje pa se lahko izrazi v obliki bolezni srca in ožilja, vodilnega vzroka umrljivosti v razvitem svetu. Kako ravnati v primeru hiperholesterolemije?

Kaj je ''brezmesno'' meso, iz česa je sestavljeno in ali je zdravo?
Meso rastlinskega izvora že najdemo na trgovinskih policah, zelo verjetno pa je, da bolj malo vemo, kako se pripravlja, iz česa je sestavljeno in najpomembnejše, je res zdravo?

Osteoporoza je resna nevarnost za vaše zdravje
Osteoporoza je bolezen kostnega tkiva, s katero prihaja do izgube organskega in mineralnega dela kosti, zaradi česar te postanejo krhke in lomljive. Spada med pet najpogostejših kroničnih bolezni nasploh, 80 % prizadetih pa predstavljajo ženske.

5 živil za boljšo prebavo
Vse hitrejši življenjski tempo, stres, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj razlogov, zaradi katerih imamo lahko težave s prebavo. V nadaljevanju vam zato predstavljamo pet živil, ki nanjo delujejo blagodejno.

Navadni lapuh: starodavni zaveznik dihalnih poti iz narave
Navadni lapuh se proti kašlju uporablja že od starih civilizacij. V fitoterapiji se danes uporablja tudi proti kašlju, astmi, bronhitisu, laringitisu in oslovskem kašlju, vendar je pri njegovi uporabi potrebna previdnost.

Vitamin A: vse, kar morate vedeti
Vitamin A je bistveno hranilo, ki prispeva k številnim funkcijam v telesu, kot je denimo varovanje zdravja oči. Pri nas je pomanjkanje vitamina A redko. Večina ljudi lahko zadovolji potrebe po tem vitaminu že zgolj s svojo prehrano.

To je resnica o hrani v bolnišnicah
Priprava bolnišničnih obrokov je vse prej kot enostavna, saj je treba zadostiti najrazličnejšim stanjem in terapijam ter striktno slediti splošnim prehranskim priporočilom. V naši največji bolnišnici imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti, prednost pa dajejo lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem.

Napitek, ki lahko pomaga razstrupiti jetra
Ta recept temelji na načelih ajurvede in kitajske medicine, pa tudi sodobne znanosti. Ta recept je primeren za čiščenje in razstrupljanje jeter ali preprosto za podporo delovanja jeter in žolčnika ter splošno zdravje.

Izpadanje las ni obsodba na plešavost
Izpadanje las vsak dan opazimo med tuširanjem ali na vzglavniku in je nekaj popolnoma normalnega. Vsak od nas namreč dnevno izgubi 50 do 100 las, kar je kapljica v morje, saj se povprečna oseba ponaša s kar 120.000 prameni las.

5 zdravstvenih koristi redkvice
Vas zanimajo zdravstvene koristi redkvice? Razkrivamo vam 5 najboljših, kako izbrati najkakovostnejšo in kako jo pravilno shraniti. Preverite v nadaljevanju.

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje
Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

Vse, kar morate vedeti o naravni kozmetiki
Kaj sploh je naravna kozmetika? Kakšna je – če sploh obstaja – razlika med naravno in ekološko kozmetiko? Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu, kaj pomenijo certifikati in kakšni so morebitni zavajajoči triki? V tokratnem članku zajemamo vse, kar morate vedeti v povezavi z naravno kozmetiko.

Nevarno stanje, s katerim se spopada več kot 60 odstotkov Slovencev
Srčno-žilne bolezni so tako v razvitem delu sveta kot tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Dejavnikov tveganja je več, med najpogostejšimi pa je zagotovo povišan holesterol v krvi. Na srečo lahko že z manjšimi spremembami življenjskega sloga veliko pripomoremo k zmanjšanju tveganja za omenjene bolezni ter posledično boljši kakovosti življenja. Kako?

Idealen meni za po božično 'razstrupljanje'
V prazničnem času se je na mizi znašla marsikatera dobrota. Nekateri smo s prehrano pretiravali bolj, drugi manj, posledice pa so očitne na telesu, pa tudi na našem počutju.

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?
Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

Kaj se zgodi, če ga imate premalo?
V tej pandemiji smo začeli vse več govoriti o pomembnosti vitamina D. Priporočila so se vrstila z vseh strani, kar pa niti ni čudno, saj je vitamin D velik zaveznik dobrega imunskega sistema.