vsebnost

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje
Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Kako preprečiti zaprtje na dopustu?
Poletje je v polnem razmahu in najbrž ga ni človeka, ki ne bi odšteval dneve do pričetka zasluženega letnega dopusta. Nekateri ga najraje preživljajo doma, drugi komaj čakajo, da spakirajo kovčke in se odpeljejo ali odletijo polnit baterije na razne počitniške destinacije. A pogosto ne gre vse čisto po načrtu. Okoli 40 odstotkov počitnikarjev se med oddihom namreč sooča z zaprtjem. Kaj ga povzroči in kako si učinkovito pomagati v boju proti tej najpogostejši tegobi počitnikarjev in popotnikov?

Zakaj bi morali jesti več lanenih semen?
Že uživate lanena semena? Če še ne, je morda čas, da jih začnete. Poglejmo si prednosti.

Previdno z eteričnimi olji za odganjanje komarjev
Eterična olja vsekakor lahko odganjajo komarje, vendar je potrebna nekolikšna previdnost.

Zakladnica zdravja, ki se poleti mora znajti na vašem jedilniku
Ali ste vedeli, da so bučke polne hranil in lahko koristijo vašemu zdravju na več načinov?

Resnica o hrani z negativnimi kalorijami
Živila z negativnimi kalorijami naj bi porabila več energije za prebavo. Ali ta živila res obstajajo ali je to le mit?

Kaj je fenilketonurija?
Fenilketonurija (PKU) je avtosomno recesivna prirojena napaka presnove fenilalanina, ki jo povzroča pomanjkanje encima fenilalanin hidroksilaze, ki pretvarja fenilalanin v tirozin.

Poznate vse koristi tega okusnega sadeža?
Tudi vi v poletnih mesecih najraje posežete po lubenici? Ste vedeli, da ni samo izjemno okusna, temveč tudi neverjetno zdrava? Poglejmo si vse koristi tega okusnega poletnega sadeža.

Neprijetni simptomi, s katerimi se soočajo predvsem ženske
Če vam pogosto niha razpoloženje, pridobivate na teži, se prekomerno potite ali ste nenehno utrujeni, je to lahko znak porušenega hormonskega ravnovesja. Slednje je še posebej izrazito v puberteti ter pri ženskah v perimenopavzi ter v menopavzi. Ste vedeli, da vam hormone lahko pomaga vrniti v harmonijo tudi matični mleček, ki učinkovito lajša jakost kar 11 simptomov, ki spremljajo menopavzo?

Zato ne shujšate, čeprav pazite, kaj jeste
Če ste na dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, s katero mnogi uspešno shujšajo, številka na vaši tehtnici pa vztraja na istem in ne veste zakaj, so tukaj nekateri najpogostejši razlogi.

Kako lahko jabolka izboljšajo naše zdravje?
Jabolko na dan odžene zdravnika stran. Spoznajte številne zdravstvene koristi tega okusnega sadeža in ugotovite, zakaj bi moral biti redni del naše prehrane!

Zdravstvene koristi mete: zakaj bi jo morali dodati svoji prehrani?
Odkrijte nekatere od številnih zdravstvenih koristi dodajanja mete vaši prehrani! Od izboljšanja prebave do zmanjšanja vnetij. Zakaj je vredno dodati svežo ali posušeno meto v svojo prehrano?

So polne vitamina C, mangana, kalcija in tudi vitamina K
Maline lahko uživamo vse leto, sveže ali zamrznjene, samostojno ali v različnih sokovih. Niso le okusne in vsestranske, temveč imajo tudi zdravstvene prednosti. Poglejmo si, kaj je o njih znano.

'Energijske pijače niso primerna pijača za otroke in mladostnike'
Energijske pijače vsebujejo visoko vsebnost kofeina, sladkorja in različnih drugih sicer dovoljenih poživil. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko energijske pijače zvišajo krvni tlak in povzročijo nepravilen srčni ritem, dodatno pa s seboj nosijo številna druga tveganja za zdravje – tudi in predvsem za mladostnike!

Ste že nabrali regrat? Preverite, za kaj vse je dober
Regrat se že dolgo uporablja kot zdravilna rastlina in je v 'ljudski medicini' še posebej cenjen. Zaradi naslednjih značilnosti pa velja za pravega zaveznika našega zdravja.

Borovnice: 'superživilo', polno hranil
Borovnice so močno superživilo, polno hranil, kot so vitamin A, vitamini skupine B in polifenoli. Vsekakor bi bilo dobro, da jih dodamo v svoj jedilnik!

Zakaj ima kava odvajalni učinek?
Težko si zamislimo dobro jutro brez kave, ki je za mnoge povod, da morajo kmalu po njej na veliko potrebo. Kava namreč ni samo aromatičen in poživljajoč napitek, ampak lahko tudi spodbuja našo prebavo. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

So lahko prebavljive in polne izredno zdravih hranil
Ribe bi se morale znajti na krožniku vsaj enkrat tedensko. Njihova hranilna sestava zelo dobro vpliva na naše zdravje," razloži dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. So odličen vir lahko prebavljivih beljakovin. Morske ribe so za povrh dober vir vitamina D, selena in joda. Zadnje raziskave so pokazale, da bi bile lahko tudi sladkovodne ribe pomemben vir vitamina D. Mastne ribe pa imajo odlično maščobnokislinsko sestavo."

Teh simptomov ne smete ignorirati
Telo ima navado, da nam na zelo subtilne načine pošilja sporočila, da se v njem dogaja nekaj, čemur bi morali nameniti večjo pozornost. Lahko je to obdobje 'nedolžnega' glavobola, ki se kar ne neha, bolečina v trebuhu, nenadna in nepojasnjena sprememba teže ali pa kaj drugega. Nekaj sporočil je celo tako zelo nenavadnih, da jih včasih preprosto ignoriramo. Poglejmo si, katera so to.

Indeks telesne mase ni edino merilo zdrave teže
Ko želimo shujšati ali samo nadzorovati svojo telesno težo, pogosto uporabljamo indeks telesne mase (ITM) kot merilo za svoj napredek. Vendar pa ITM ni, oz. vsaj ne bi smel biti, edino merilo, ko govorimo o zdravi telesni teži in navsezadnje, o zdravju.

7 nasvetov za naravno obvladovanje prebavnih težav
Kako lahko izboljšamo prebavo? Kako lahko poskrbimo, da ostane zdrava? S preprostimi navadami v prehrani in življenjskem slogu lahko zagotovite dobro zdravje črevesja. Zdrava prebava je namreč ključna za zdravo življenje!

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki
Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Redna nosna higiena je enako pomembna kot ustna
Higiena nosu bi morala biti, tako kot higiena zob, pomemben del naše dnevne rutine, sploh če imate kronične težave s sinusi. Nosna higiena je praksa ohranjanja nosu čistega in vlažnega.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Zelenjava, ki jo to zimo obvezno vključite v jedilnik
Ohrovt pogosto imenujemo 'kralj kalcija', je pa tudi bogat vir vitamina A, vitamina C, železa, luteina in prehranskih vlaknin.

Pomemben mineral za krepitev imunske odpornosti
Cink je takoj za železom eden od najpogostejših mineralov v človeškem telesu, pomanjkanje le tega pa lahko povzroči številne težave. Med njimi so izpadanje las, težave s kožo, želodčne težave in tudi oslabljen imunski sistem, ki pa mora biti ravno v zimskem času okrepljen, saj nas ščiti pred škodljivimi mikroorganizmi.

Zakaj nekateri pogosteje doživljajo lakoto?
Naše telo je odvisno od hrane, da zadovolji svoje energetske potrebe, zato je povsem normalno, da nekaj ur po jedi začutimo lakoto. Če pa vaš želodec nenehno zahteva več, včasih tudi celo takoj po obroku, je morda kaj narobe z vašim zdravjem.

Zlata pravila zdravega prehranjevanja v starosti
Procesa staranja ni mogoče ustaviti in v telesu prihaja do sprememb, za katere je med drugim treba prilagoditi prehrano in prehranjevalne navade.

TECAR terapija za zdravljenje išiasa
Išias je obremenjujoče stanje, pri katerem posameznik občuti bolečino in spremenjeno občutenje preko zadnjice, po zadnjem delu noge do stopala.

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način
Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?