živila

Tragična zgodba s srečnim koncem
Ko je padla na dno, je Angležinja Charlotte Stuart tehtala samo še 40 kilogramov. Zaradi anoreksije je bila v nevarnosti, da komaj 20-letna premine. Že dolgo časa pa se zaradi te bolezni ni več smejala ali kakor koli dejansko živela. Na srečo se ji je uspelo rešiti in danes pravi, da se vsak dan znova zahvali, ker ima priložnost ustvarjati lepe spomine.

Kruh: DA ali NE?
Kruh je lahko dober vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Prav zato je lahko ključnega pomena v zdravi prehrani. A vse oblike kruha niso narejene enako, zato je pomembno, kakšen kruh izberete. Kruhu najslabše kvalitete se je res bolje izogniti.

Poglejte jo danes, ko je izgubila 104 kg!
Noelle Dawson je mama petih otrok iz Los Angelesa. Kdo bi si, ko je tehtala že kar 188 kilogramov, mislil, da je bila v otroških letih gimnastičarka. Že prej je poskušala shujšati, toda potrebna je bila odločitev, da bo tokrat to zares dosegla. In uspelo ji je – brez operacije ali nezdravih diet.

Kako lahko z dobro prehrano odpravite akne?
Akne so najpogosteje posledica genetike in hormonov, zaradi česar so nekateri preprosto nagnjeni k težavam s kožo in se z njimi ne spopadajo le v najstniških letih, vendar tudi kasneje v 20-ih, 30-ih in 40-ih letih. A avstralski zdravnik dr. Douglas Grose svetuje, da si poleg drugih ukrepov pomagate tudi s prehrano.

Je eden najmočnejših antioksidantov
Med marcem in julijem 2017 so na mariborski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo preučevali učinke resveratrola na človeško telo, rezultati pa so nadvse obetavni. Med drugim so dokazali antioksidativno delovanje ’molekule prihodnosti’ kot pravijo resveratrolu, pa tudi pomemben vpliv pri zaviranju staranja in zmanjševanju tveganja za pojav srčno žilnih bolezni ter celo rakavih obolenj.

To morate nujno vedeti o maščobah
Potem ko je raziskava pokazala, da je v mnogih živilih na našem tržišču preveč škodljivih transmaščob, je konec marca država sprejela pravilnik, ki omejuje količino transmaščob, ki je lahko v živilih. In sicer se morajo proizvajalci v letu dni prilagoditi na novo pravilo, da lahko izdelek na 100 gramov skupnih maščob vsebuje največ dva grama transmaščob. Z izr. prof. dr. Cirilo Hlastan Ribič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo se med drugim pogovarjali o tem, zakaj nam te maščobe škodijo, medtem ko druge nujno potrebujemo.

Vas peče zgaga? Tu je hitra in učinkovita pomoč!
Potica, šunka, jajca in kozarec dobrega vina bodo v prazničnem času zagotovo na mizi. Hrane bo v obilju, prav zato se pogosteje pojavi tudi zgaga. Občutek, ko prične peči v žlički in za prsnico ter privede do bolečin, lahko tudi do slabosti. S pomočjo zdravil, ki vsebujejo ranitidin lahko zgago hitro pogasite in odpravite simptome.

Uravnajte mikrobioto in odpravite prebavne težave!
Napihnjenost, zaprtje, drska, napenjanje in nelagodje v želodcu so prebavne težave, s katerimi se občasno srečujemo vsi. Vzrokov za prebavne motnje je veliko, vse postejši so tudi sedeč način življenja, prekomerni stres in nezdravo prehranjevanje. A obstaja pomoč, ki jo je dobro poznati.

Napitek, ki čisti naše žile
Tri skodelice kave na dan lahko pomagajo ohraniti zdrave arterije in varovati pred srčno-žilnimi boleznimi, je pokazala nova raziskava strokovnjakov iz Univerze Sao Paulo. Znanstveniki so odkrili, da imajo ljudje, ki spijejo tri skodelice kave na dan manj kalcificirane arterije.

Izogibajte se tem živilom, če se spopadate z zgago! Preverite, kako si hitro pomagati!
Pekoča bolečina v žlički, ki se pojavi po obroku, kiselkasto-grenak okus v ustih, pekoče in oteklo grlo, težave s požiranjem, bolečina po tem, ko se uležemo, cmok v grlu, težave s spanjem zaradi pekočega občutka. Vse to so lahko posledice zgage. Da temu ne bi bilo tako, se izogibajte naslednjim živilom.

Kako premagati napihnjenost?
Če vam je všeč ali ne, napihnjenost je nekaj, s čimer se vsi spopadajo. Lahko se pojavi po večjem obroku, pitju alkohola, hitri večerji ali uživanju določenih živil. Tu je nekaj nasvetov, kako jo preprečiti.

To ne bo zmanjšalo tveganja za kap!
Ljudje, ki uživajo preveč soli, mislijo, da zmanjšajo negativne učinke tega, če se sicer prehranjujejo zelo zdravo, torej uživajo veliko sadja in zelenjave, polnozrnatih žit ... Sedaj je ameriška študija pokazala, da to ne drži. Če uživate preveč soli, v vsakem primeru povečate tveganje za previsok krvni tlak, s tem pa za bolezni srca in ožilja ter tudi za kap.

To za 12 odstotkov poveča tveganje za raka
Uživate veliko predelane, vnaprej pripravljene hrane z obsežnim seznamom sestavin, pri katerem večinoma ne veste, kaj te sestavine sploh so? Potem imate v primerjavi s tistimi, ki večinoma uživajo hrano, ki izvira iz narave, večje tveganje za raka, je pokazala francoska študija.

To lahko uniči vaše srce in povzroči infarkt ter kap
Med vsemi boleznimi največ Slovencev umre zaradi srčno-žilnih bolezni. Tudi trpljenje je lahko zelo hudo, opozarjajo zdravniki. A dobra novica je, da jih lahko preprečite. Vedeti morate le, kaj lahko uniči vaše srce in kaj mu lahko pomaga.

Kako se izogniti, da bi se redili na delovnem mestu?
Številni ljudje delamo v službi osem ur na dan v sedečem položaju. Prav zato ni nenavadno, da se skozi leta pričnejo nabirati odvečni kilogrami, pa čeprav skušamo jesti zdravo in se popoldne gibati. Da temu ne bi bilo tako, avstralska dietetičarka Susie Burrell podaja 5 nasvetov, kako preprečiti, da bi se redili na delovnem mestu.

Živila, ki bodo poskrbela za bolj mladostno, napeto kožo
Anti-age kreme obljubljajo čudeže, ko gre za mladostni videz. Zanje zapravimo ogromno denarja, a nutricistka Lily Soutter iz Londona je prepričana, da bi bilo bolje, da bi ta denar uporabili za uravnoteženo zdravo prehrano in nekatera živila, ki bodo poskrbela za bolj sijočo in napeto kožo.

Slovenska fotografinja se spopada s hudo boleznijo
36-letna priznana slovenska fotografinja Anka Bulovec, ki je za revijo Playboy pokazala tudi svoje lepo postavo, je za spletno stran Vizita.si razkrila, da se zadnjih nekaj let spopada s hudo boleznijo – fibromialgijo. Bolezen ji je popolnoma obrnila življenje na glavo in 10 mesecev je bila v neizmernih bolečinah. Danes se sicer počuti bolje, a pot do okrevanja bo še dolga.

Prehrana, ki za več kot 10 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo
Prehrana, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave ter polnozrnatih žit, za več kot 10 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo pa tudi pojav drugih duševnih motenj. Tveganje pa se poveča, če uživate predelana živila in sladkor ter sladkane pijače, je pokazala ameriška študija.

4 naravna zdravila, ki bodo, kot bi mignil, ustavila izcedek iz nosu
Sedaj je čas, ko so prehladi pogosti in to je treba sprejeti. Če se ne želimo ustaviti sami, nas včasih narava prisili, da le malo počijemo. Ima pa prehlad mnogo nadležnih simptomov in eden od njih je zagotovo tudi izcedek iz nosu. Na srečo obstaja nekaj načinov, kako si lahko učinkovito pomagamo.

27-letna manekenka se je spopadala s hudo napihnjenostjo. Sedaj je razkrila, kako si je pomagala
27-letna avstralska manekenka Alyce Crawford se je dolga leta spopadala s hudo napihnjenostjo, ki je bila posledica sindroma razdražljivega črevesja. Čeprav stanje še vedno vpliva na njeno življenje, je našla način, da ublaži simptome.

Jennifer Lopez je videti odlično zaradi teh zdravih navad
Jennifer Lopez ni težko gledati odprtih ust. Pevka, igralka, uspešna poslovna ženska, ki je ves čas videti popolno in fit. Stara je 48 let, a ni videti več kot 30 let. Preverite, kaj so njene glavne zdrave navade, zaradi katerih je v tako dobri formi. Zvezdnica namreč na prvo mesto zagotovo postavlja zdravje.

3 skriti razlogi, zakaj je težje izgubiti kilograme pozimi in kaj morate narediti
Brez dvoma lahko rečemo, da je lažje bolj zdrave izbire delati spomladi in poleti, ko je obilje svežega sadja in zelenjave. Sonce nas razvaja s toplimi žarki, dnevi so daljši, več imamo energije in motivacije za gibanje. A kako shujšati pozimi? Tu je nekaj nasvetov prehranske svetovalke.

Zakaj so nekateri pri 50-ih videti 20 let mlajši?
Ko želite zavrteti čas nazaj, je hrana vaše najboljše orožje. Lahko pa je seveda tudi vaša največja šibkost. Dokaz za to so ljudje, ki dopolnijo 50 let in se počutijo ter so videti kot 30 letniki in tisti, ki dopolnijo ravno toliko let ali celo manj in se že spopadajo s sladkorno boleznijo, boleznimi srca in ožiljem, bolečinami ter suho uvelo kožo.

Ruski zdravnik trdi, da lahko vaš imunski sistem okreva samo v 15 sekundah. Poglejte, kako
Se vam ponavljajo gripe in prehladi in opažate, da imate vse slabši imunski sistem? Potem vam lahko pride prav nasvet ruskega zdravnika dr. Sergeia Bubnovkiya, ki trdi, da pozna preprosto metodo, s katero lahko tako okrepite imunski sistem, da se bolezni ne bodo več ponavljale.

Želite shujšati? Razmišljajte kot suhi ljudje ...
Ste se kdaj vprašali, kaj delate narobe, da ne morete izgubiti odvečnih kilogramov? Predstavljamo vam nekaj strategij suhih ljudi, ki uspešno ohranjajo zdravo telesno težo in s tem dobro počutje.

To so živila, ki uničujejo vaš imunski sistem
Sezona gripe in prehladov je pred vrati, zato je trenutno idealni čas, da okrepite imunski sistem. Tako je dobro, da si privoščite več sadja in zelenjave kot običajno, zmanjšati pa je treba tudi uživanje nekaterih živil, ki lahko slabijo vašo odpornost. Tu je nekaj izmed njih.

5 razlogov, da jemo preveč
Narava si je zamislila, da bomo nehali jesti, ko bomo siti, torej, ko bomo zaužili toliko hrane, kot je v tistem trenutku potrebujemo. Toda zakaj vedno znova pojemo preveč? Raziskovalci so našli pet razlogov, ki se jih je dobro zavedati.

To živilo, ki ga jemo vsak dan, negativno vpliva na naše možgane
Sladkor negativno vpliva na naše kognitivne sposobnosti, še posebej na sposobnost ohranjanja pozornosti, je pokazala zadja študija, ki je bila objavljena v žurnalu Physiology&Behavior.

'2 stvari, ki sem ju naredila, da sem zmanjšala željo po sladkem in sta delovali'
"Maščoba. Stvar, ki sem se je podzavestno vedno bala, ko sem odraščala. Ko je šlo za hrano ali vizualno podobo, je bila maščoba vedno zadnja stvar, ki si jo želel slišati,'' piše ameriška nutricistka Rachael DeVaux v svoji kolumni na spletni strani mindbodygreen.com.

7 živil, ki jih morate uživati za močnejši imunski sistem
Grenivke, česen, špinača, pa tudi piščančja juha. Predstavljamo 7 živil, ki bi jih morali uživati sedaj, ko je mraz in je vaš imunski sistem že zaradi tega šibkejši. Tako boste manjkrat prehlajeni in se boste bolje počutili.